Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τούρκοι στους δρόμους ζητούν εκδίκηση για το θάνατο των 16 στρατιωτών

Τούρκοι στους δρόμους ζητούν εκδίκηση για το θάνατο των 16 στρατιωτών

Εν μέσω του πολεμικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία μετά την πλέον αιματηρή ενέδρα του PKK κατά των ενόπλων δυνάμεων εδώ και χρόνια, και σε απόσταση μικρότερη των δύο μηνών από τις πρόωρες εκλογές, ο Αχμέτ Νταβούτογλου διαμηνύει ότι θα «καθαρίσει» τη χώρα από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν και διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων οργανωμένα μέλη των Γκρίζων Λύκων, κατεβαίνουν στους δρόμους ζητώντας εκδίκηση. «Πυρά» αντιπολίτευσης κατά Ερντογάν.

Εν μέσω του πολεμικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία μετά την πλέον αιματηρή ενέδρα του PKK κατά των ενόπλων δυνάμεων εδώ και χρόνια, και σε απόσταση μικρότερη των δύο μηνών από τις πρόωρες εκλογές, ο Αχμέτ Νταβούτογλου διαμηνύει ότι θα «καθαρίσει» τη χώρα από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν και διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων οργανωμένα μέλη των Γκρίζων Λύκων, κατεβαίνουν στους δρόμους ζητώντας εκδίκηση.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι οδομαχίες στην επαρχία Τζίζρε, όπου έχουν υπάρξει αναφορές για νεκρούς τις προηγούμενες ημέρες -μεταξύ των οποίων η 13χρονη Τζεμιλέ, η οποία έπεσε νεκρή από πυρά τουρκικού τεθωρακισμένου που βρισκόταν σε ύψωμα κοντά στην πόλη.



Η 13χρονη Τζεμιλέ που δολοφονήθηκε στην πόλη Τζίζρε



Στην έκρυθμη επαρχία παραμένει σε ισχύ η απαγόρευση κυκλοφορίας και οι συγκρούσεις συνεχίζονται, ενώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε βασικές υπηρεσίες όπως η μεταφορά και ταφή των νεκρών. Εκτός λειτουργίας βρίσκονται τα δίκτυα ηλεκτρικού και τηλεφωνίας.

Οι αντάρτες του PKK έχουν αποκόψει την είσοδο στην πόλη σκάβοντας περιμετρικά τάφρους.

Στην περιοχή Σίλβαν, κοντά στο Ντιγιάρμπακιρ, οι αρχές εντόπισαν εκρηκτικά με τα οποία οι αντάρτες του PKK είχαν παγιδεύσει δρόμο -με παρόμοιο τρόπο σκοτώθηκαν οι 16 Τούρκοι στρατιώτες την Κυριακή.

Στη συνοικία Σουρ του Ντιγιάρμπακιρ ήρθη τη Δευτέρα η απαγόρευση κυκλοφορίας που είχε επιβληθεί τις προηγούμενες ημέρες.

Στο πρωθυπουργικό μέγαρο πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη των υπηρεσιών ασφαλείας υπό τον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος διαμήνυσε ότι θα «καθαρίσει» την Τουρκία από τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), την επομένη της επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 στρατιώτες στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.

«Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να καθαρίσουν αυτά τα όρη από αυτούς τους τρομοκράτες. Τελεία και παύλα. Τα βουνά αυτής της χώρας δεν θα εγκαταλειφθούν στους τρομοκράτες. Θα κάνουμε τα πάντα για να τους εμποδίσουμε» υπογράμμισε μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της σύσκεψης.

«Εάν ορισμένοι θέλουν να ωθήσουν την Τουρκία σε έναν κύκλο βίας, να γνωρίζουν ότι η μεγαλύτερη δύναμή μας είναι η ενότητά μας και η ακεραιότητά μας γύρω από την ασφάλεια του έθνους μας» ανέφερε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Από το βράδυ της Κυριακής, μαχητικά F-16 και F-14 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας βομβάρδισαν θέσεις των Κούρδων ανταρτών ως αντίποινα.

H τουρκική κυβέρνηση κλήθηκε τη Δευτέρα να λογοδοτήσει σχετικά με την πλέον αιματηρή επίθεση που εξαπέλυσαν εδώ και χρόνια οι μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) εναντίον των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, λιγότερο από δύο μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας ανακοίνωσε το απόγευμα ότι 16 στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίστηκαν στην ενέδρα που έστησαν την Κυριακή στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας οι μαχητές του PKK με στόχο στρατιωτική αυτοκινητοπομπή.

Νωρίτερα είχαν διατυπωθεί επικρίσεις εναντίον των τουρκικών αρχών, καθώς 24 ώρες μετά την επίθεση ούτε το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων ούτε η κυβέρνηση είχαν δώσει στη δημοσιότητα τον παραμικρό απολογισμό της επίθεσης, τροφοδοτώντας κάθε είδους φημολογία.

Ο επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος Ντεβλέτ Μπαχτσελί ζήτησε από τις αρχές να ανακοινώσουν «αμέσως» τις απώλειες που υπέστη ο στρατός. «Ο τουρκικός λαός θέλει να μάθει όλη την αλήθεια που κρύβεται στην Ντάγλιτζα. Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει έναν απολογισμό των μαρτύρων» δήλωσε ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν καταδίκασε το πρωί με σθένος μια «ειδεχθή επίθεση», χωρίς να δώσει ωστόσο κανέναν απολογισμό. Ο ίδιος δήλωσε ότι οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον 2.000 μαχητές του PKK τις τελευταίες εβδομάδες και προανήγγειλε ότι οι επιθέσεις θα ενταθούν μετά την επίθεση στην επαρχία Χάκαρι.

Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, επιτέθηκε εκ νέου κατά του Ερντογάν κατηγορώντας ότι υποδαυλίζει τη βία προκειμένου να ικανοποιήσει τις προεδρικές του φιλοδοξίες. «Βύθισες την χώρα σε ένα λουτρό αίματος για τους 400 βουλευτές σου» έγραψε στο Twitter.

«Δεν θα υποκύψουμε στις φιλοπόλεμες πολιτικές» διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο ηγέτης του κουρδικού κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς, που συντόμευσε την επίσκεψή του στη Γερμανία, απευθύνοντας έκκληση για «ειρήνη και αδελφοσύνη» με στόχο να αποφευχθεί η «καταστροφή».

Την ίδια ώρα, σε πολλές πόλεις της χώρας διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους για να καταδικάσουν την επίθεση του PKK ζητώντας εκδίκηση για τους νεκρούς στρατιώτες. Ανάμεσά τους βρίσκονταν πολλά μέλη των Γκρίζων Λύκων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό,ΑΠΕ/Reuters/Sputnik

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024