Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
2011-2012: ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ

2011-2012: ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΣ

Ο Λουκάς Παπαδήμος γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου του 1947 στην Αθήνα. Αποφοίτησε από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέττης (ΜΙΤ) το 1970. Διατέλεσε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (1994-2002) και αντιπρόεδρος της ΕΚΤ (1994-2010). Ανέλαβε την πρωθυπουργία της χώρας το Νοέμβριο του 2011 ως επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ ΠΑΣΟΚ, Νέας Δημοκρατίας και ΛΑΟΣ.

Ο Λουκάς Παπαδήμος γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου του 1947 στην Αθήνα.

Είναι καθηγητής δημόσιας διοίκησης στο Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και Senior Fellow στο Κέντρο Οικονομικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης.

Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Σπούδασε Φυσική στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), από όπου έχει Bachelor of Science στη Φυσική, Master of Science Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και διδακτορικό στα οικονομικά.

Παράλληλα, εργάστηκε ως βοηθός ερευνών και ειδικός επιστήμων στο ΜΙΤ. Το 1980 εργάστηκε ως οικονομικός εμπειρογνώμων στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Το 1985 επέστρεψε στην Ελλάδα αναλαμβάνοντας οικονομικός σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος (1985-1993).

Το 1993 διορίστηκε υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και τον επόμενο χρόνο διοικητής της Τράπεζας, παραμένοντας μέχρι το 2002. Το ίδιο έτος ανέλαβε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θέση από την οποία αποχώρησε το 2010.

Έχει διατελέσει μέλος σε διάφορα διοικητικά συμβούλια και επιτροπές, συμπεριλαμβανομένων του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα για θέματα μακροοικονομικής θεωρίας, δομής και λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών, νομισματικής ανάλυσης και πολιτικής, καθώς και για θέματα που αφορούν στην οικονομική απόδοση, τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, με την επαγγελματική του σταδιοδρομία ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα. Την περίοδο 1975-1984 υπήρξε επίκουρος καθηγητής και στη συνέχεια αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ενώ το 1988 εξελέγη καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου δίδασκε έως το 1993. Το 2006 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Το 2010 τοποθετήθηκε άμισθος οικονομικός σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου.

Ο Λουκάς Παπαδήμος ορκίστηκε στην πρωθυπουργία της Ελλάδας στις 11 Νοεμβρίου 2011 ως επικεφαλής κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος ΠΑΣΟΚ, της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Νέα Δημοκρατία) και του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού -που μετέπειτα αποχώρησε από το κυβερνητικό σχήμα.

Είχε λάβει μία ημέρα νωρίτερα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια έπειτα από ένα έντονο παρασκήνιο διαβουλεύσεων 96 ωρών, που ήλθε ως συνέχεια της ανακοίνωσης της παραίτησης του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις σύστασης μεταβατικής κυβέρνησης ευρείας αποδοχής.

Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή με 255 ψήφους υπέρ και 38 κατά με κύριους στόχους την εκπλήρωση των όρων που προέβλεπε η συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου 2011 για την απομείωση του ελληνικού χρέους και τη νέα δανειακή σύμβαση, την εφαρμογή των συνδεόμενων οικονομικών μέτρων λιτότητας, και τη δρομολόγηση εθνικών εκλογών κατόπιν των απαραίτητων διεργασιών.

Στις 13 Φεβρουαρίου του 2012, το Κοινοβούλιο υπερψήφισε την πρόταση νόμου για τη συμφωνία του Μνημονίου ΙΙ που υπέβαλε η κυβέρνηση Παπαδήμου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024