Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Kοινό παθοφυσιολογικό υπόβαθρο ίσως έχουν κατάθλιψη και έμφραγμα

Kοινό παθοφυσιολογικό υπόβαθρο ίσως έχουν κατάθλιψη και έμφραγμα

Το κοινό παθοφυσιολογικό υπόβαθρο που ίσως μοιράζονται δύο παθήσεις, η κατάθλιψη και το έμφραγμα, αναδεικνύουν τα νέα ερευνητικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στο Λονδίνο.

Το κοινό παθοφυσιολογικό υπόβαθρο που ίσως μοιράζονται δύο παθήσεις, η κατάθλιψη και το έμφραγμα, αναδεικνύουν τα νέα ερευνητικά δεδομένα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στο Λονδίνο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το κοινό στοιχείο, τουλάχιστον στα πρώιμα στάδια, είναι η χρόνια φλεγμονή στον οργανισμό αρκετών ασθενών με κατάθλιψη, η οποία σε βάθος χρόνου κάνει την αθηρωματική πλάκα να σπάει, καθώς πλήττει το ενδοθήλιο.

Ωστόσο, μια άλλη θεωρία αποδίδει τον συσχετισμό των δύο καταστάσεων στην πρόκληση αρρυθμιών στα αγχώδη ερεθίσματα που εμφανίζουν συχνά οι ασθενείς με κατάθλιψη, ενώ μία άλλη στις αυξημένες τιμές λιπιδίων που καταγράφονται σε αυτούς τους ασθενείς.

Πάντως, μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και παρουσιάστηκε στο συνέδριο, δείχνει ότι η κατάθλιψη και οι ακραίες τιμές της αρτηριακής πίεσης, κυρίως οι υψηλές, σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών επιπλοκών, σε ασθενείς με υπάρχουσα καρδιακή νόσο, διαβήτη ή προηγούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος για νέο εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ήταν 83% υψηλότερος σε ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση και κατάθλιψη και 36% υψηλότερες σε αυτούς με χαμηλή αρτηριακή πίεση, σε σύγκριση με εκείνους με φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης και χωρίς συμπτώματα κατάθλιψης.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με υπάρχουσα καρδιακή νόσο, διαβήτη ή εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πιο πιθανό να υποστούν περαιτέρω καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο, πιο συχνά από το γενικό πληθυσμό. Πιο γνωστές είναι αυτές που μελέτησαν τις ακραίες τιμές της αρτηριακής πιέσης του αίματος, αλλά τώρα βλέπουμε ότι αυτό μαζί με τα καταθλιπτικά συμπτώματα, ο κίνδυνος αυξάνεται για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια και γενικότερα καρδιακή νόσο που σχετίζενται με θανάτους στο μέλλον» αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Αυτό που μένει να αποδειχθεί, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, είναι αν η αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή βοηθά και στη πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πάντως, όλοι οι ερευνητές συμφωνούν ότι ένα ευεργετικό «φάρμακο» και στις δύο παθολογικές αυτές καταστάσεις είναι η άσκηση, καθώς δεν μειώνει μόνο τις τιμές της χοληστερόλης, αλλά έχει και άλλα κρυφά οφέλη που πιθανότατα σχετίζονται με την βελτιώση του μεταβολισμού.

Ιδανική μορφή άσκησης σύμφωνα με τους καρδιολόγους είναι κατά 70% η ισοτονική (περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο) και ο συνδιασμός της κατά 30% με ισομετρική άσκηση (άρση βαρών) με περισσότερες επαναλήψεις και λιγότερο βάρος.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024