Τρίτη 25 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ο μεσημεριανός ύπνος «ασπίδα» κατά της υπέρτασης σύμφωνα με ελληνική μελέτη

Ο μεσημεριανός ύπνος «ασπίδα» κατά της υπέρτασης σύμφωνα με ελληνική μελέτη

Ο μεσημεριανός ύπνος συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης του αίματος καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου, σύμφωνα με μελέτη του «Ασκληπιείου» Νοσοκομείου Βούλας που παρουσιάστηκε το Σαββατοκύριακο στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, που πραγματοποιείται στο Λονδίνο.

Ο μεσημεριανός ύπνος συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης του αίματος καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου, σύμφωνα με μελέτη του «Ασκληπιείου» Γενικού Νοσοκομείου Βούλας που παρουσιάστηκε το Σαββατοκύριακο στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, που πραγματοποιείται στο Λονδίνο.

Η επιστημονική ομάδα του «Ασκληπιείου», με επικεφαλής τον καρδιολόγο Μανώλη Καλλίστρατο, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 386 ασθενείς με υπέρταση (200 άνδρες και 186 γυναίκες), κατά μέσο όρο 61,4 ετών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όσοι κοιμόντουσαν το μεσημέρι είχαν κατά μέσο όρο 5% χαμηλότερη συστολική αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια του 24ωρου (4% μικρότερη την ημέρα και 6% μικρότερη τη νύχτα), σε σχέση με όσους δεν κοιμούνταν το μεσημέρι.

Επιπλέον, όσο μεγαλύτερη ήταν η διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου, τόσο μειωνόταν η σοβαρότητα της υπέρτασης. Μάλιστα, όσοι κοιμόντουσαν περισσότερο το μεσημέρι, είχαν ακόμα χαμηλότερη αρτηριακή πίεση κατά τον νυχτερινό ύπνο, πράγμα ωφέλιμο για την υγεία τους. Τέλος, όσοι κοιμόντουσαν το μεσημέρι, έτειναν να έχουν μικρότερη ανάγκη αντιϋπερτασικής φαρμακευτικής αγωγής.

Σύμφωνα με τον κ. Καλλίστρατο, ακόμα και μια μικρή μείωση στην αρτηριακή πίεση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου έως 10%.

«Χάρη στον μεσημεριανό ύπνο η υπέρταση κάνει μικρότερη ζημιά στις αρτηρίες και την καρδιά των ασθενών. Ωστόσο, αυτή η συνήθεια τείνει να γίνει πολυτέλεια, καθώς έχει σε μεγάλο βαθμό επικρατήσει το εργασιακό ωράριο 9 π.μ. – 5 μ.μ., ενώ γενικότερα οι εντατικοί ρυθμοί δουλειάς και ζωής αποτρέπουν πολλούς από το να αποκοιμηθούν το μεσημέρι» επεσήμανε κατά την παρουσίαση της μελέτης.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Κοιτάζει τον Λιονέλ Πίκο ο Παναθηναϊκός»

Την περίπτωση του Λιονέλ Πίκο εξετάζει ο Παναθηναϊκός, σύμφωνα με ρεπορτάζ Μέσου στην Αργεντινή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024