Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στο στόχαστρο ακροδεξιών τα γερμανικά κέντρα για πρόσφυγες

Στο στόχαστρο ακροδεξιών τα γερμανικά κέντρα για πρόσφυγες

Δύο νέα περιστατικα, ευτυχώς περιορισμένα, αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες για το προσφυγικό στη Γερμανία: Άγνωστος προσπάθησε να κάψει κέντρο για πρόσφυγες στη Λειψία, ενώ σε δεύτερο κέντρο στο Πάρχιμ δύο άνδρες μπήκαν κρατώντας μαχαίρι. Τα αντανακλαστικά είναι οξυμένα για την ανησυχία ξενοφοβικής βίας, ενώ -μετά τα επεισόδια μεταξύ ακροδεξιών και αστυνομίας- η Μέρκελ επισκέπτεται το κέντρο για τους πρόσφυγες στο Χάιντεναου.

Δύο περιστατικα, που ευτυχώς δεν πήραν έκταση, αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες για το προσφυγικό στη Γερμανία: Άγνωστος αποπειράθηκε να βάλει φωτιά σε κέντρο για πρόσφυγες στη Λειψία, ενώ σε δεύτερο κέντρο στο Πάρχιμ δύο άνδρες μπήκαν κρατώντας μαχαίρι.

Τα αντανακλαστικά των γερμανικών Αρχών είναι οξυμένα για την ανησυχία ξενοφοβικής βίας, την ώρα που -μετά τα επεισόδια μεταξύ ακροδεξιών και αστυνομίας- η Άνγκελα Μέρκελ επισκέπτεται το κέντρο για τους πρόσφυγες στο Χάιντεναου.

Το βράδυ της Τρίτης, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία του Ρόστοκ (βορειοανατολική Γερμανία) δύο άνδρες, ηλικίας 29 και 31 ετών, μπήκαν στο χώρο του κέντρου υποδοχής στο Πάρχιμ. Ο ένας εξ αυτών είχε πάνω του μαχαίρι μήκους 20 εκατοστών, πράγμα που προκάλεσε αναστάτωση στους πρόσφυγες και τελικά οδήγησε στην εμπλοκή της αστυνομίας.

Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, οι δύο, που τέθηκαν υπό κράτηση, ήταν υπό την επήρεια αλκοόλ και εξέφρασαν ξενοφοβικά σχόλια όταν οι αστυνομικοί τούς έπαιρναν αίμα.

Δεν είναι ωστόσο «παρόντες», τουλάχιστον δραστήρια, στην ακροδεξιά σκηνή της περιοχής, όπως διευκρίνισε η αστυνομία.

Παράλληλα, σε κτίριο που προορίζεται για τη φιλοξενία μεταναστών στη Λειψία, ένας άγνωστος έριξε μολότοφ (πιθανότατα) μέσα από ανοικτό παράθυρο. Οι φλόγες, που έκαψαν μόνο ένα στρώμα, κατασβέστηκαν γρήγορα.

Η αστυνομία ανέφερε πως ο δράστης, ο οποίος διέφυγε, είχε καλυμμένο το πρόσωπό του και ύψος πρίπου 1,70. Το κτίριο θα δεχόταν την Τετάρτη 56 αιτούντες άσυλο.

Το κλίμα στη Γερμανία, που έχει δεχθεί δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, έχει αρχίσει να γίνεται τεταμένο. Επιθέσεις με ακροδεξιό και ξενοφοβικό υπόβαθρο και με στόχο κυρίως κέντρα προσφύγων δεν είναι σπάνιες τους τελευαίους μήνες -μόλις το βράδυ της Δευτέρας, άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε εγκατάσταση στο Νάουεν.

Ένα δεύτερο περιστατικό είχε επίσης σημειωθεί το βράδυ της Δευτέρας, στο οποίο τα γερμανικά ΜΜΕ είχαν δώσει αρκετή έκταση (παρά την, φαινομενικά, «μικρή» του σημασία): Σε βαγόνι του μετρό στο Βερολίνο, δύο νεαροί, επίσης υπό την επήρεια αλκοόλ, είχαν εξαπολύσει φραστική επίθεση σε μία γυναίκα από την ανατολική Ευρώπη με ρατσιστικά σχόλια, πριν… ουρήσουν σε ένα από τα δύο παιδιά της. Οι δύο συνελήφθησαν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024