Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μαύρη Δευτέρα στις διεθνείς αγορές λόγω Κίνας

Μαύρη Δευτέρα στις διεθνείς αγορές λόγω Κίνας

Σε έκτακτα μέτρα στήριξης των κινεζικών μετοχών και της αγοράς δανείων προχωρούν οι αρχές της Κίνας, εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας διεθνώς για το εάν και κατά πόσον η ασιατική οικονομία θα μπορέσει να διατηρήσει την αναπτυξιακή της δυναμική. Οι μετοχές στην Ασία έκαναν βουτιά στο κενό. Πάνω από 400 δισ. ευρώ χάθηκαν σήμερα  στις ευρωαγορές, με τους αναλυτές να κάνουν λόγω για  κατάρρευση «που θυμίζει  Lehman Brothers». «Μαύρη Δευτέρα» και στο χρηματιστήριο της Αθήνας.

Σε έκτακτα μέτρα στήριξης των κινεζικών μετοχών και της αγοράς δανείων προχωρούν οι αρχές της Κίνας, εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας διεθνώς για το εάν και κατά πόσον η ασιατική οικονομία θα μπορέσει να διατηρήσει την αναπτυξιακή της δυναμική.

Οι μετοχές στην Ασία έκαναν βουτιά στο κενό τη Δευτέρα, με μια εντυπωσιακή πτώση 9% στον δείκτη Shanghai Composite, εξαιτίας των φόβων ότι τα προβλήματα της Κίνας είναι ακόμα μεγαλύτερα από αυτά που εκτιμήθηκαν αρχικά, ενώ περίπου 6 τρισ. δολ., χάθηκαν από την αξία των παγκόσμιων μετοχών, από τη στιγμή που η Κίνα υποτίμησε το γουάν.

«Μαύρη Δευτέρα», είχαμε και στο χρηματιστήριο της Αθήνας όπου χάθηκαν περί τα 2,5 δις. ευρω, καθώς ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 10,54% σε νέο χαμηλό 3ετίας. Πάνω από 400 δισ. ευρώ χάθηκαν επίσης σήμερα στις ευρωαγορές, με τους αναλυτές να κάνουν λόγω για κατάρρευση «που θυμίζει Lehman Brothers».

Ο γερμανικός DAX 30 έκανε βουτιά 4,7% στις 9.648,43 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 4,7% στις 5.898,87 μονάδες και ο γαλλικός CAC-40 έχασε 5,4% στις 4.383,46 μονάδες. Ο δείκτης-βαρόμετρο των αγορών της Ευρωζώνης Euro Stoxx 50 έκλεισε στο -5,35%.

Σε κατάσταση πανικού βρέθηκε και η Wall Street. Ο Dow Jones έφτασε να χάνει περισσότερες από 1.000 μονάδες στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια ανέκτησε το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών, για να ξαναβυθιστεί στη συνέχεια, ώσπου έκλεισε με πτώση 588 μονάδων -τη μεγαλύτερη της τετραετίας.

Οι παγκόσμιοι δείκτες αναφοράς, το αργό πετρέλαιο Brent και το WTI, διέσπασαν προς τα κάτω τα ψυχολογικά όρια των 45 δολ./βαρέλι και 40 δολ/βαρέλι, αντίστοιχα, ενώ ο χαλκός που δείχνει την τάση στην οικονομία μειώθηκε σημαντικά, με τον δείκτη των Εμπορευμάτων του Bloomberg να υποχωρεί σε νέο χαμηλό 16 ετών.
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου οδήγησε και τα χρηματιστήρια του κόλπου σε μεγάλες απώλειες, καθώς η «φωτιά» έφτασε και στην Αραβική χερσόνησο. Τα εμπορευματικά νομίσματα δέχονται για άλλη μια φορά το μεγαλύτερο πλήγμα, με επικεφαλής το ραντ Νοτίου Αφρικής, ενώ το ρινγκίτ Μαλαισίας οδεύει ολοταχώς για νέο χαμηλό 17ετίας. Το μπαχτ της Ταϊλάνδης διολίσθησε σε χαμηλό 6 ετών και το γουόν της Νότιας Κορέας, κινείται σε χαμηλό 4 ετών έναντι του δολαρίου, ενώ σε νέο χαμηλό ( και για εσωτερικούς όμως λόγους) κινείται και η λίρα Τουρκίας.

Δεν είναι τυχαίο πως οι ασιατικές μετοχές κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα τριετίας, καθώς οι επενδυτές αποεπενδύουν από προϊόντα που θεωρούνται πως ότι ενέχουν μεγαλύτερο ρίσκο, προς όφελος επενδυτικών προϊόντων με ρόλο ασφαλούς καταφυγίου, όπως το ευρώ, το γιεν και τα γερμανικά κρατικά ομόλογα.

Χθες Κυριακή η Κίνα προχώρησε σε ρυθμίσεις που επιτρέπουν στα συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας να επενδύουν στο τοπικό χρηματιστήριο. Προηγουμένως, οι επενδύσεις τους περιορίζονταν σε τραπεζικές καταθέσεις και κρατικά ομόλογα.

Βάσει των νέων ρυθμίσεων, τα εν λόγω ταμεία που διαθέτουν ενεργητικό που εκτιμάται άνω των 322 δισ. δολαρίων θα μπορούν να επενδύσουν έως και το 30% της καθαρής αξίας ενεργητικού τους σε μετοχές, μετοχικά funds και funds ισορροπημένου κινδύνου.

Παραλλήλως, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ετοιμάζεται να διοχετεύσει νέο ρευστό στο τραπεζικό σύστημα της χώρας προκειμένου να δώσει ώθηση στον δανεισμό.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal η κίνηση αυτή θα μπορούσε να γίνει πριν το τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου και θα περιλαμβάνει την μείωση του ύψους των καταθέσεων που απαιτείται να κατέχουν ως απόθεμα οι τράπεζες, κάτι που δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε απελευθέρωση κεφαλαίων ύψους 106,2 δισ. δολαρίων, ώστε να μπορούν οι τράπεζες να δίνουν δάνεια. Θα πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη μείωση του απαιτούμενου ορίου αποθεμάτων εντός του 2015.

Τα στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας καταδεικνύουν πως οι ενέργειες της κυβέρνησης για να στηρίξει τις τιμές των μετοχών από τις αρχές Ιουλίου είχαν ως αποτέλεσμα την εκτίναξη του δανεισμού προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όμως τα δάνεια προς την πραγματική οικονομία κινήθηκαν αντίστροφα, καθώς σημείωσαν υποχώρηση.

Αναμνήσεις από το 1997

Πολλοί αναλυτές θεωρούν πως η σημερινή κρίση στην Κινά ομοιάζει με εκείνη του Ιουλίου 1997.

Ήταν 2 Ιουλίου όταν η Ταϊλάνδη εξάντλησε τα συναλλαγματικά της αποθέματα προσπαθώντας να υπερασπιστεί το νόμισμά της από κερδοσκοπικές επιθέσεις και αναγκάστηκε να αφήσει ελεύθερη τη διακύμανση του μπαχτ, το οποίο κατέρρευσε. Η κρίση εξαπλώθηκε γρήγορα σε Ινδονησία, Μαλαισία, Νότια Κορέα, Χονγκ Κονγκ, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη και Ταϊβάν με την κλίμακα και την ταχύτητα φυγής κεφαλαίων να είναι πρωτόγνωρη.

Η κρίση του 1997 είχε αιφνιδιάσει καθώς τότε στη νοτιοανατολική Ασία επικρατούσε χαμηλός πληθωρισμός, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί και αξιόλογος μέσος όρος ανάπτυξης της τάξης σχεδόν του 8%. Ωστόσο, υπήρχαν πολλές δομικές αδυναμίες που κρυβόντουσαν από το περιβάλλον σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών και οι οποίες αποκαλύφθηκαν όταν αυτό κατέρρευσε.

Άποψη πολλών αναλυτών είναι πως η τρέχουσα κινεζική κρίση, η οποία εν πολλοίς τροφοδοτήθηκε από την υποτίμηση του γουαν , αλλά κυρίως από την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου, ουσιαστικά υποκρύβει πολλές δομικές και διαρθρωτικές αδυναμίες της κινεζικής οικονομίας, οι οποίες γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς.

Θ.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024