Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μετά την άρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να συναντήσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας ο κ. Μεϊμαράκης επιστρέφει τη διερευνητική εντολή τη Δευτέρα στις 10:30 το πρωί.

Ο Βαγγέλης Μειμαράκης απευθύνθηκε το πρωί της Κυριακής στον πρωθυπουργό και σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μάξιμου, ο Αλ.Τσίπρας εξήγησε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι «δεν υπάρχει καμία δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, γι’ αυτό άλλωστε και παρέδωσε αμέσως την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ως εκ τούτου, σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές, του εξήγησε ότι δεν θεωρεί σκόπιμο να συναντηθούν με αντικείμενο το σχηματισμό κυβέρνησης, αφού ο πρωθυπουργός κρίνει ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αλλά ούτε και περιθώριο προγραμματικής σύγκλισης ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Με ανακοίνωσή της, η ΝΔ εξέφρασε την ενόχλησή της για τη στάση του πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για «καθεστωτική αντίληψη».

Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ ανέφερε: «Η προσπάθεια όλων για ένα καλύτερο αύριο απαιτεί συνεννόηση, διάλογο και ευρύτερες συνεργασίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Με τη διάθεση αυτή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ευ. Μεϊμαράκης επικοινώνησε με τον κ. Α. Τσίπρα, ο οποίος απάντησε ότι ‘δεν θέλει να τον δει’».

Η ανακοίνωση της ΝΔ σημειώνει ακόμη: «Οι συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών στο πλαίσιο των διερευνητικών εντολών είναι θεσμικές και συνταγματικές, που έχουν στόχο, εκτός των άλλων και στην εκτόνωση της πολιτικής έντασης. Δεν πρόκειται για κοινωνικές και φιλικές επαφές. Εδώ και ένα μήνα ο κ. Τσίπρας συμπεριφέρεται με καθεστωτική αντίληψη. Αποφασίζει μόνος του για πολύ σοβαρά ζητήματα για το μέλλον της χώρας και όταν διαπιστώνει τα αρνητικά αποτελέσματα των κινήσεών του, αυτοπαρουσιάζεται ως θύμα εκβιασμών. Στην παρούσα φάση επιλέγει τις παλιές καταδικασμένες πρακτικές της πόλωσης. Έχει μείνει στο χθες».

Στη συνέχεια, απαντώντας στη ΝΔ συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν: «Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζει να ψεύδεται και σκοπίμως επιχειρεί να πυροδοτήσει την πολιτική ένταση ενώ επικαλείται την ‘εκτόνωσή’ της. Μπροστά στο φόβο των εκλογών, φτάνει πρακτικά να αποκαλεί ‘καθεστωτική αντίληψη’ την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. ‘Πρακτική του χθες’ είναι η αναζήτηση τεχνασμάτων για τη ‘μονιμοποίηση’ ενός προσωρινού Προέδρου».

Η ΝΔ έδωσε συνέχεια. «Η αλαζονεία τυφλώνει» αντέτειναν κύκλοι της Συγγρού και υπογράμμιζαν: «Τα ψέματα του κ. Τσίπρα έχουν ημερομηνία λήξης. Όλα τα υπόλοιπα είναι ανάξια σχολιασμού. Δείχνουν μόνο πανικό και έλλειψη ψυχραιμίας με ύπουλα χτυπήματα κάτω από τη μέση».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας