Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσαμάζ: Ανθεκτικό το πρώτο εξάμηνο 2015 για τον ΟΤΕ

Τσαμάζ: Ανθεκτικό το πρώτο εξάμηνο 2015 για τον ΟΤΕ

Αντοχή επέδειξαν τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου ΟΤΕ στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2015, με τον τζίρο να διατηρείται στα περυσινά επίπεδα. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε πως η υψηλότερη φορολογία ενδέχεται να επηρεάσει την καταναλωτική δαπάνη και πως η σταθεροποίηση των επιδόσεών του Ομίλου τους ερχόμενους μήνες θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις στη χώρα.

Αντοχή επέδειξαν τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου ΟΤΕ στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2015, με τον τζίρο να διατηρείται στα περυσινά επίπεδα.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στο 1,89 δισ. ευρώ στο εξάμηνο, μειωμένος κατά 1% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του προηγούμενου έτους, οπότε ανήλθε στο 1,91 δισ. ευρώ. Στο δεύτερο τρίμηνο, ο κύκλος εργασιών του ομίλου ΟΤΕ σημείωσε άνοδο 0,3% στα 953,5 εκατ. ευρώ, επίδοση που είναι η καλύτερη από το 2008.

Ο κύκλος εργασιών της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα ενισχύθηκε κατά 0,6%, σημειώνοντας αύξηση σε ετήσια βάση για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο. Η κινητή τηλεφωνία Ελλάδας επέδειξε ανθεκτικότητα, καθώς τα έσοδα από υπηρεσίες της Cosmote μειώθηκαν κατά 4,6%.

Το δεύτερο τρίμηνο, η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA του ομίλου διαμορφώθηκε σε 318,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας μείωση 8%, ενώ το περιθώριο προσαρμοσμένης κερδοφορίας EBITDA διαμορφώθηκε στο 33,4%. Αυτό οφείλεται κυρίως στην συγκριτική επίδραση στις επιδόσεις της σταθερής τηλεφωνίας στη Ρουμανία, όπου το β΄ τρίμηνο του 2014 η κερδοφορία EBITDA ωφελήθηκε πάνω από 9 εκατ. ευρώ από την πώληση ακινήτων και μεταχειρισμένου χαλκού. Οι αυξημένες ανταγωνιστικές πιέσεις οδήγησαν σε συρρίκνωση της κερδοφορίας EBITDA στις διεθνείς δραστηριότητες, επηρεάζοντας τα ενοποιημένα αποτελέσματα, παρά τις θετικές επιδόσεις στην Ελλάδα. Τα χρηματοοικονομικά έξοδα μειώθηκαν κατά 21,7% στο τρίμηνο, σε 36 εκατ. ευρώ, λόγω μείωσης του δανεισμού.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 47,2 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2015, μειωμένα κατά 34,5% σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγω της χαμηλότερης κερδοφορίας EBITDA. Το δεύτερο τρίμηνο του 2015, οι προσαρμοσμένες καθαρές λειτουργικές ταμειακές ροές του ομίλου ανήλθαν σε 237,3 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 6,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2014, λόγω της χαμηλότερης λειτουργικής κερδοφορίας και των αυξημένων αναγκών κεφαλαίου κίνησης. Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του ομίλου διαμορφώθηκε σε 1,1 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου 2015, μειωμένος κατά 31,8% σε σχέση με τις 30 Ιουνίου του 2014, που αντιστοιχεί σε 0,8 φορές το προσαρμοσμένο ετήσιο ΕΒΙTDA του ομίλου.

Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα του ομίλου, εξαιρουμένων των αποσβέσεων, των απομειώσεων και των επιβαρύνσεων που σχετίζονται με Προγράμματα Οικειοθελούς Αποχώρησης και κόστη αναδιοργάνωσης, διαμορφώθηκαν σε 644,4 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του 2015, αυξημένα κατά 3,9% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2014. Η αύξηση αυτή οφείλεται στα υψηλότερα κόστη κατασκευής σχετικά με το έργο για την επέκταση της ευρυζωνικής πρόσβασης στις αγροτικές περιοχές και στην αύξηση στα κόστη διασύνδεσης από υψηλότερη κίνηση στη Ρουμανία και την ΟΤΕ Globe. Το κόστος προσωπικού μειώθηκε κατά 3,9% σε επίπεδο ομίλου.

Οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία ανήλθαν σε 139,6 εκατ. ευρώ εξαιρουμένων των πληρωμών για φάσμα), αποτέλεσμα των ενισχυμένων επενδύσεων στα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα και σταθερής τηλεφωνίας στη Ρουμανία, σε συνδυασμό με τη μερική πληρωμή 8,5 εκατ. ευρ’ω για την πρόσφατη απόκτηση φάσματος στην Αλβανία.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου 2015, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ κ. Mιχάλης Τσαμάζ, ανέφερε:

«Οι ισχυρές επιδόσεις μας στην Ελλάδα ήδη από το τελευταίο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς συνεχίστηκαν και το δεύτερο τρίμηνο του 2015, οδηγώντας σε ένα πολύ ανθεκτικό πρώτο εξάμηνο.

»Η σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα κατέγραψε για ακόμη ένα τρίμηνο αύξηση εσόδων και σημαντική ενίσχυση της κερδοφορίας EBITDA, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω από το πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης που ολοκληρώσαμε πρόσφατα.

»Στην κινητή τηλεφωνία Ελλάδας, η μείωση των εσόδων από υπηρεσίες περιορίστηκε περαιτέρω, χάρη στην ποιότητα και την ταχύτητα του δικτύου δεδομένων μας. Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς μας δραστηριότητες, το περιβάλλον ήταν αρκετά δύσκολο, με τις ανταγωνιστικές πιέσεις να εντείνονται.

»Η σταθεροποίηση των επιδόσεών μας τους ερχόμενους μήνες θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις στη χώρα μας. Η υψηλότερη φορολογία ενδέχεται να επηρεάσει την καταναλωτική δαπάνη. Ωστόσο, η συνεχής επένδυσή μας στην ανάπτυξη, στην οποία οφείλονται οι επιδόσεις μας, μας κάνει πιο ανθεκτικούς και μας δίνει τη δυνατότητα να ελαχιστοποιήσουμε την όποια εξωτερική επίδραση στην κερδοφορία και τις ταμειακές ροές μας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024