Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Παραιτήθηκε υψηλόβαθμο μέλος των Ταλιμπάν μετά την αλλαγή ηγεσίας

Παραιτήθηκε υψηλόβαθμο μέλος των Ταλιμπάν μετά την αλλαγή ηγεσίας

Την παραίτησή του ανακοίνωσε υψηλά ιστάμενος μαχητής των Ταλιμπάν. Πρόκειται για το πρώτο  σοβαρό ρήγμα στους κόλπους των Ταλιμπάν που φέρνει η διάδοχη κατάσταση μετά την επίσημη ανακοίνωση του θανάτου του ηγέτη τους μουλά Ομάρ. Ο Σιέντ Μοχάμαντ Ταγιούμπ Άγα ανακοίνωσε πως παραιτείται από διευθυντής του πολιτικού γραφείου στην Ντόχα, το οποίο είχε στηθεί για να βοηθήσει τους Ταλιμπάν να διαπραγματευτούν οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία.

Την παραίτησή του ανακοίνωσε υψηλά ιστάμενος μαχητής των Ταλιμπάν. Πρόκειται για το πρώτο σοβαρό ρήγμα στους κόλπους των Ταλιμπάν που φέρνει η διάδοχη κατάσταση μετά την επίσημη ανακοίνωση του θανάτου του ηγέτη τους μουλά Ομάρ.

Την Τρίτη ο Σιέντ Μοχάμαντ Ταγιούμπ Άγα ανακοίνωσε πως παραιτείται από διευθυντής του πολιτικού γραφείου στην Ντόχα, πρωτεύουσα του Κάταρ, το οποίο είχε στηθεί για να βοηθήσει τους Ταλιμπάν να διαπραγματευτούν οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία.

Ο ‘Αγα έχει δηλώσει πως η απόφαση να κρατηθεί μυστικός ο θάνατος του Όμαρ – η οποία αποδίδεται γενικότερα στον Μανσούρ – αποτελεί «ιστορικό λάθος», προσθέτοντας ότι «τώρα που ο ηγέτης διορίζεται από εκτός του κράτους και από ανθρώπους που ζουν εκτός του κράτους, είναι και αυτό ένα μεγάλο ιστορικό λάθος».

Η ανακοίνωση ότι ο αναπληρωτής και δεξί χέρι του μουλά Όμαρ επί χρόνια, μουλάς Αχτάρ Μανσούρ, θα είναι ο νέος ηγέτης, έχει εξοργίσει πολλούς υψηλόβαθμους μαχητές που υποψιάζονται ότι ο Μανσούρ κράτησε μυστικό τον θάνατο του Όμαρ, ο οποίος, σύμφωνα με αφγανικές μυστικές υπηρεσίες, πέθανε τον Απρίλιο του 2013.

Η εσωτερική διαμάχη θα μπορούσε να διασπάσει τους Ταλιμπάν και απειλεί τις επισφαλείς ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση της Καμπούλ για να τερματιστεί ο 13χρονος πόλεμος που ξεκίνησε με την εκστρατεία υπό την ηγεσία της Αμερικής μετά τις επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.

Η ανακοίνωση του διορισμού του Μανσούρ από το συμβούλιο ηγεσίας των Ταλιμπάν στην Κέτα του Πακιστάν, έχει καταγγελθεί από αρκετά ηγετικά στελέχη της ομάδας, μεταξύ των οποίων και ο αδελφός του Ομάρ, ο οποίος έχει ζητήσει τη σύγκλήση γενικού συμβουλίου για να βρεθεί αντικαταστάτης του Ομάρ.

Ο Μανσούρ θεωρείται ότι έχει πολύ στενές σχέσεις με τις ισχυρές μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024