Σχεδόν 300 άτομα σε όλη την τουρκική επικράτεια συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τρομοκρατία στις συντονισμένες εφόδους των αρχών, μέσα σε ένα πολεμικό κλίμα στις νότιες περιοχές -ως επί το πλείστον με κουρδικό πληθυσμό- που συνορεύουν με τη Συρία, με πλήγματα της τουρκικής αεροπορίας εναντίον της ISIS και «άνοιγμα» της βάσης του Ιντσιρλίκ για τα αμερικανικά μαχητικά.

Η σκούπα δεν στόχευε μόνο συμπαθούντες της τζιχαντιστικής ISIS, αλλά και Κούρδους του ένοπλου αγώνα όπως και ακροαριστερές ένοπλες οργανώσεις «αδιακρίτως», όπως φροντίζει να τονίσει το πρωθυπουργικό γραφείο.

Στις εφόδους της αντιτρομοκρατικής μέχρι το πρωί της Παρασκευής, στις οποίες κινητοποιήθηκαν μέχρι και ελικόπτερα και ειδικές δυνάμεις, τέθηκαν υπό κράτηση 297 ύποπτοι σε 13 περιφέρειες της χώρας. Από τους 297, οι 37 ήταν ξένοι υπήκοοι.

Κατά τη διάρκεια των επιχείρησεων, μία γυναίκα θεωρούμενη μέλος της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C σκοτώθηκε στην Κωνσταντινούπολη σε ανταλλαγή πυροβολισμών.

Ερντογάν: Οι οργανώσεις να κατεβάσουν τα όπλα ή θα υπάρξουν συνέπειες

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως τα πλήματα στη μεθόριο ήταν μόνο «το πρώτο βήμα». Η δράση «εναντίον των ενόπλων ισλαμιστών, κούρδων και ακροαριστερών οργανώσεων θα συνεχιστεί» υπογράμμισε ο Ερντογάν μιλώντας στους δημοσιογράφους, λέγοντας επίσης πως οι ένοπλες οργανώσεις «πρέπει να κατεβάσουν τα όπλα ή θα υποστούν συνέπειες».

Η επιχείρηση της Παρασκευής «δεν ήταν «μία και έξω», αλλά τμήμα συνολικής διαδικασίας» ανέφερε το μεσημέρι ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου. «Η Τουρκία δεν μπορεί να μένει αδρανής όταν κούρδοι, αριστεροί και τζιχαντιστές ένοπλοι βάζουν τη χώρα στο στόχαστρο» είπε.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία έχει μπει αναγκαστικά, με φόντο το μακελειό στο Σουρούτς και τις συγκρούσεις της Πέμπτης στο Κιλίς, στη μάχη εναντίον της ISIS στη Συρία.

Τουρκικά F-16 επιχείρησαν στη μεθόριο ενώ η βάση του Ιντσιρλίκ άνοιξε για τα αμερικανικά μαχητικά που κάνουν επιδρομές σε θέσεις των τζιχαντιστών στη Συρία. Το τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο ανέφερε πως δεν παραβιάστηκε ο συριακός εναέριος χώρος, και ότι θα συνεχιστεί «ο εντονότερος συντονισμός με τις συμμαχικές δυνάμεις». 

Και ο Ερντογάν επιβεβαίωσε από την πλευρά του πως συμφωνήθηκε η χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ από τις αμερικανικές δυνάμεις, «εντός συγκεκριμένου πλαισίου» όπως τόνισε, χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το μακελειό στο Σουρούτς, με την σφραγίδα της ISIS, έχει αναζωπυρώσει την οργή ιδιαίτερα στην κουρδική κοινότητα για την στάση που κρατά η Άγκυρα: Είναι διαδεδομένη η «καχυποψία» πως η Άγκυρα ότι κάνει τα «στραβά μάτια» ή ακόμη και ενισχύει συγκεκαλυμμένα τους ενόπλους στη Συρία με το βλέμμα στην κουρδική YPG των βόρειων συριακών περιοχών.

Μετά την επίθεση με τους 32 νεκρούς, η επίθεση με στόχο τους δύο αστυνομικούς στο Τζεϊλανπιλάρ, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε το ΡΚΚ, ενίσχυσε την ανησυχία για αναζωπύρωση της έντασης στο κουρδικό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ