Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σάλος στο Μπάκιγχαμ από βίντεο που δείχνει την Ελισάβετ να χαιρετά ναζιστικά

Σάλος στο Μπάκιγχαμ από βίντεο που δείχνει την Ελισάβετ να χαιρετά ναζιστικά

Σάλο έχει προκαλέσει το άγνωστο μέχρι σήμερα βίντεο που ανέβασε στην ιστοσελίδα της η βρετανική εφημερίδα Sun και στο οποία η βασίλισσα Ελισάβετ εμφανίζεται να χαιρετά ναζιστικά σε ηλικία 7 ετών. Το βίντεο μαγνητοσκοπήθηκε το 1933, τη χρονιά που ο Αδόλφος Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία. Άμεση ήταν η αντίδραση των ανακτόρων, που επέκρινε την ταμπλόιντ.

Σάλο έχει προκαλέσει το άγνωστο μέχρι σήμερα βίντεο που ανέβασε στην ιστοσελίδα της η βρετανική εφημερίδα Sun και στο οποία η βασίλισσα Ελισάβετ εμφανίζεται να χαιρετά ναζιστικά σε ηλικία 7 ετών.

Η μαυρόασπρη ταινία, διάρκειας 17 δευτερολέπτων, γυρίστηκε το 1933, δηλαδή τη χρονιά που ο Αδόλφος Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία, και εικονίζει τον μελλοντικό βασιλιά Εδουάρδο τον 8ο να μαθαίνει στις ανιψιές του, την περίπου 7χρονη τότε νυν βασίλισσα Ελισάβετ, και την τρίχρονη αδελφή της, την πριγκίπισσα Μαργαρίτα, πώς να αποδίδουν τον ναζιστικό χαιρετισμό.

Χορεύοντας και χαμογελώντας και χωρίς να δείχνουν ότι κατανοούν τη σημασία του χαιρετισμού, τα δύο μικρά κορίτσια ενθαρρύνονται από τον Εδουάρδο στους κήπους του Μπάλμοραλ, ενός βασιλικού πύργου στη Σκωτία, να χαιρετίσουν με τον ναζιστικό τρόπο.

Η Sun δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα της την εικόνα της μελλοντικής βασίλισσας με υψωμένο το δεξί χέρι της. Η μητέρα της, η εκλιπούσα βασιλομήτωρ Ελισάβετ, και ο Εδουάρδος κάνουν το ίδιο.

Το δημοσίευμα έχει τίτλο «Their Royal Heilnesses», ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη «Highness», που σημαίνει «Υψηλότης», και τον ναζιστικό χαιρετισμό «Heil Hitler».

«Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι η ταινία αυτή, που τραβήχτηκε πριν από οκτώ δεκαετίες και φαίνεται πως προέρχεται από το προσωπικό οικογενειακό αρχείο της Αυτής Μεγαλειότητας, αποκτήθηκε και χρησιμοποιήθηκε κατ’ αυτό τον τρόπο» ανέφερε σε ανακοίνωσή του εκπρόσωπος των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.

Ο Εδουάρδος ο 8ος παραιτήθηκε το 1936, έπειτα από 11 μήνες στο θρόνο, για να παντρευτεί την Ουόλις Σίμσον, μια δύο φορές διαζευγμένη κοσμική Αμερικανίδα. Τον διαδέχθηκε στο θρόνο ο νεώτερος αδελφός του, ο Γεώργιος ο 6ος, ο πατέρας της βασίλισσας Ελισάβετ.

Η ακριβής φύση των σχέσεων του Εδουάρδου του 8ου με τους ναζί εξακολουθεί να αποτελεί θέμα συζήτησης στη Βρετανία. Ο Εδουάρδος συνάντησε τον Χίτλερ στη Γερμανία το 1937, ένα χρόνο αφότου είχε παραιτηθεί για να παντρευτεί την Σίμσον.

Η 89χρονη σήμερα Ελισάβετ είναι πολύ δημοφιλής και τον Σεπτέμβριο θα γίνει η μονάρχης που θα έχει βασιλέψει περισσότερο στη Βρετανία, καθώς η βασιλεία της θα ξεπεράσει σε διάρκεια εκείνη της βασίλισσας Βικτωρίας.

Ο διευθυντής της Sun Στιγκ Έιμπελ δήλωσε πως το δημοσίευμα είναι προς το δημόσιο συμφέρον και πως το οκτασέλιδο ρεπορτάζ της ταμπλόιντ τοποθετεί το θέμα στο κατάλληλο ιστορικό πλαίσιο.

Δεν έκανε πάντως γνωστό πώς η ταινία περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας, η οποία ανήκει στον εκδοτικό όμιλο του Ρούπερτ Μέρντοχ.

«Ουδέποτε θελήσαμε να φέρουμε σε δύσκολη θέση τη βασίλισσα ούτε τα ανάκτορα» δήλωσε ο Έιμπελ στο Sky News, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει εφημερίδα που να υποστηρίζει τη βασιλική οικογένεια περισσότερο απ’ ό,τι η Sun, όμως δεν υπάρχει και εφημερίδα που να επιδιώκει να δημοσιεύει ιστορίες που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον περισσότερο απ’ ό,τι η Sun».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024