Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε πύρινο κλοιό η χώρα την Παρασκευή

Σε πύρινο κλοιό η χώρα την Παρασκευή

Περισσότερες από 50 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν από τις 06:00 τα ξημερώματα έως τις 19:00 το απόγευμα της Παρασκευής. Έκτακτα μέτρα λαμβάνουν οι Αρχές, ενώ οι πυροσβέστες έδιναν μέχρι αργά το βράδυ μάχη με τις φλόγες σε Λακωνία, Υμηττό, Σπαθοβούνι, Εύβοια, Αργολίδα, Μαλακάσα.

Σε πύρινο κλοιό βρέθηκε η χώρα την Παρασκευή, με περισσότερες από 50 πυρκαγιές να έχουν εκδηλωθεί από τις 06:00 τα ξημερώματα έως τις 19:00 το απόγευμα.


Έκτακτα μέτρα λαμβάνουν οι Αρχές, ενώ οι πυροσβέστες έδιναν μέχρι αργά το βράδυ μάχη με τις φλόγες -μεταξύ άλλων- σε Λακωνία, Υμηττό, Εύβοια, Σπαθοβούνι, Αργολίδα, Μαλακάσα.

Οι προσπάθειες των δυνάμεων της Πυροσβεστικής είχαν επικεντρωθεί το βράδυ της Παρασκευής στα μέτωπα σε Καρέα, Μαλακάσα, Νεάπολη Λακωνίας και Σπαθοβουνίου Κορινθίας.

Έπειτα από αίτημα της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι αποστέλλει πυροσβεστικά αεροσκάφη για να συνδράμουν στις προσπάθειες κατάσβεσης.


Τεράστιες οι καταστροφές στη Λακωνία. Δεκάδες σπίτια κάηκαν στη Νεάπολη και σε χωριά γύρω από αυτήν. {{{ map }}}Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη από τις 03:00 τα ξημερώματα για τον περιορισμό της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο χωριό Φαρακλό. Μάλιστα, χωριά της περιοχής εκκενώθηκαν από νωρίς το πρωί.

Ένας 58χρονος άνδρας έχασε τη ζωή του από καρδιακή προσβολή, ενώ χωρίς ρεύμα έχουν μείνει τα Κύθηρα, η Νεάπολη και άλλες περιοχές της Λακωνίας.

Αεροσκάφος τύπου Καναντέρ που επιχειρούσε για την κατάσβεση του πυρός στη Λακωνία προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση. Ένας εκ των δύο χειριστών τραυματίστηκε ελαφρά.

Αν και αργά το βράδυ της Παρασκευής το μέτωπο προς τη Νεάπολη φαινόταν να έχει υποχωρήσει, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες στη διάρκεια της νύχτας -και στο μέτωπο προς Καστανιά-, προκειμένου να περιορίσουν τη φωτιά.

Περισσότερα από 50 πύρινα μέτωπα εκδηλώθηκαν από το πρωί σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Μάλιστα, ανήσυχα είναι στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από τις πρώτες μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού, ενώ έχουν ξεκινήσει έρευνες για εμπρησμούς. Εξετάζεται, μάλιστα, το σενάριο της «ασύμμετρης απειλής».

Στα σπίτια έφτασαν οι φλόγες σε Καρέα, Αργυρούπολη και Ηλιούπολη. Η φωτιά στον Υμηττό ξέσπασε μεταξύ του νεκροταφείου του Βύρωνα και της Λεωφόρου Κατεχάκη και ξεκίνησε από χαμηλή βλάστηση.

Μάλιστα, η φωτιά έφτασε σε κατοικημένη περιοχή. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ζήτησαν από τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε η Μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου από τις 50 καλόγριες. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε σπίτι του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Κάτοικοι της περιοχής επιτέθηκαν φραστικά στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος μετέβη στην περιοχή της πυρκαγιάς στον Καρέα.

«Τι ήρθες να κάνεις εδώ», «ήρθες εδώ για να κάνεις μικροπολιτική;», «πιάσε κουβά ή φύγε» ήταν μερικές από τις φράσεις που ακούστηκαν να λένε οι κάτοικοι προς τον υπουργό.

Να σημειωθεί ότι οι πυρκαγιές σε Υμηττό και Λακωνία ήταν ορατές και από το διάστημα, όπως αποδεικνύει εικόνα από τον δορυφόρο Aqua.

Πύρινα μέτωπα εκδηλώθηκαν, επίσης, στη Μαλακάσα -όπου το μέτωπο της φωτιάς ήταν μεγάλο, στο Σπαθοβούνι Κορινθίας, στα Ίρια Αργολίδας, στα Χαλκιάνικα Αχαΐας και στη Μεσσηνία.

Σημαντικές οι ζημιές στη Νέα Αρτάκη στην Εύβοια, όπου η φωτιά έκαψε περισσότερα από 600 στρέμματα πεύκων, ελαιόδεντρων και θάμνων.


Κινητοποίηση των Αρχών για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής. Στόχος ήταν η ενημέρωση και ο συντονισμός των ενεργειών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις πυρκαγιές.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει το μεσημέρι της Παρασκευής ότι «χρειάζεται από όλους ψυχραιμία» και δήλωσε ότι όλες οι δυνάμεις είναι και θα παραμείνουν σε επιφυλακή και το Σάββατο.

Νωρίτερα, πιθανότητα εμπρησμών και επανάληψης των φαινομένων του 2007 έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, τονίζοντας ότι δόθηκε διαταγή στις Ένοπλες Δυνάμεις να υπάρξουν περιπολίες στους ορεινούς όγκους, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να βρίσκονται υπό το συντονισμό της πυροσβεστικής.

Σε επιφυλακή θα βρίσκεται και η αστυνομία για τα επόμενα δύσκολα 24ωρα, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Δόθηκαν εντολές προς όλες τις υπηρεσίες να αυξηθούν οι περιπολίες, πεζές και εποχούμενες καθώς και της ομάδας ΔΙΑΣ, όπου υπάρχει, για τις δασικές περιοχές και όπου υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Εν τω μεταξύ, η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ζήτησε ενίσχυση των μέτρων αστυνόμευσης στο Πεδίον του Αρεως και στο Αττικό Άλσος και έκανε έκκληση για κινητοποίηση των Περιφερειών στην κατάσβεση των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα.

Τη μέγιστη κινητοποίηση για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών ζητούν ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής ειδικά τις ημέρες με αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας, όπως το Σάββατο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024