Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υεμένη: Οι σαουδαραβικές επιδρομές έδιωξαν τους Χούτι από το Άντεν

Υεμένη: Οι σαουδαραβικές επιδρομές έδιωξαν τους Χούτι από το Άντεν

Δυνάμεις προσκείμενες στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι απέσπασαν το διεθνές αεροδρόμιο του Άντεν και συνοικίες της πόλης, εκδιώκοντας τους σιίτες αντάρτες Χούτι την Τρίτη, σε μια απροσδόκητη προέλαση τους έπειτα από μήνες αδιεξόδου στο πεδίο.

Δυνάμεις προσκείμενες στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι απέσπασαν το διεθνές αεροδρόμιο του Άντεν και συνοικίες της πόλης, εκδιώκοντας τους σιίτες αντάρτες Χούτι την Τρίτη, σε μια απροσδόκητη προέλαση τους έπειτα από μήνες αδιεξόδου στο πεδίο.

Οι μάχες ακολούθησαν την κατάρρευση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός για την οποία είχε μεσολαβήσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Μαχητές που πρόσκεινται στον πρόεδρο Χάντι πήραν τον έλεγχο της κεντρικής συνοικίας Χορμαξάρ, ενώ πηγές ανέφεραν ότι μαίνονταν μάχες κοντά στο λιμάνι, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η εξόριστη κυβέρνηση.

Με την υποστήριξη αεροσκαφών της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, οι δυνάμεις αυτές εξαπέλυσαν μιας ευρείας κλίμακας επίθεση στο Άντεν αυτή την εβδομάδα για να ανακαταλάβουν εδάφη που έλεγχαν οι σιίτες αντάρτες και μονάδες του στρατού πιστές στον πρώην πρόεδρο Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, ο οποίος έχει συμμαχήσει με τους Χούτι.

«Το διεθνές αεροδρόμιο του Άντεν και το Χορμαξάρ εκκαθαρίστηκαν από τα στοιχεία των Χούτι και του Σάλεχ» μετά την επιχείρηση τμημάτων των ένοπλων δυνάμεων τα οποία «υποστηρίζουν τη νομιμότητα», σε συντονισμό με «τις δυνάμεις της λαϊκής αντίστασης» και την «άμεση υποστήριξη της συμμαχίας» υπό σαουδαραβική ηγεσία, ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Υεμένης Ράτζεχ Μπάντι.

Δήλωσε ακόμη ότι αναμένει το Άντεν να εκκαθαριστεί πλήρως από τους σιίτες μαχητές μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μια συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας βομβαρδίζει από τα τέλη του Μαρτίου τους Χούτι και τους συμμάχους του σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσει τον Χάντι στην εξουσία. Ακόμη, εκπαιδεύει μονάδες του στρατού προσκείμενες στον πρόεδρο και κάνει συχνά ρίψεις όπλων και πυρομαχικών στις δυνάμεις που πολεμούν τους Χούτι.

Ο Χάντι ανατράπηκε όταν οι Χούτι, που σύμφωνα με δυτικές χώρες και τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά τον περασμένο Σεπτέμβριο. Εξορίστηκε στο Ριάντ όταν οι δυνάμεις των Χούτι προέλασαν προς το Άντεν, όπου είχε καταφύγει αρχικά.

Η εκεχειρία που συμφωνήθηκε με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ ώστε να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη, όπου υπάρχει απελπιστική έλλειψη τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, κατέρρευσε τη Δευτέρα, αφού η Σαουδική Αραβία κατέστησε σαφές ότι δεν την αναγνωρίζει και συνέχισε τις αεροπορικές επιδρομές.

«Οι μάχες στο Άντεν ξεκίνησαν το πρωί [της Τρίτης], με τις δυνάμεις να προσεγγίζουν το Άντεν από διάφορες θέσεις», δήλωσε ο Αλί αλ Αχμάντι, εκπρόσωπος των Νότιων Επιτροπών Αντίστασης, που πολεμούν εναντίον των Χούτι.

«Μετά τις σφοδρές μάχες που συνεχίστηκαν επί ώρες, οι δυνάμεις μπόρεσαν να μπουν στο αεροδρόμιο και στη βάση Μπαντρ και σκότωσαν έναν μεγάλο αριθμό ανταρτών» συνέχισε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) του ΟΗΕ κατάφερε να διανείμει ιατροφαρμακευτική βοήθεια στο Άντεν, αλλά επισήμανε ότι η διανομή τροφίμων καθυστερεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024