Το παθητικό κάπνισμα ένοχο για την εκδήλωση εγκεφαλικού επεισοδίου
Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 30%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Preventative Medicine.
Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 30%, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Preventative Medicine.
Επιστημονική ομάδα του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνα, με επικεφαλής την Δρ Άντζελα Μαλεκ διαπίστωσε, μετά τον συνυπολογισμό όλων των παραγόντων κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου (όπως η υπέρταση και η καρδιακή νόσος) ότι το παθητικό κάπνισμα συντελεί σε 30% μεγαλύτερη επιρρέπεια.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 428 εγκεφαλικά επεισόδια που είχαν καταγραφεί το διάστημα Απριλίου 2003 – Μαρτίου 2012 και διαπίστωσαν ότι ένας στους τέσσερις ασθενείς (23%) είχε εκτεθεί στο παθητικό κάπνισμα τους τελευταίους 12 μήνες.
Τα περισσότερα εγκεφαλικά επεισόδια αποδίδονταν σε εμπλοκή της αιματικής ροής προς τον εγκέφαλο.
«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι το παθητικό κάπνισμα είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ των μη καπνιστών. Σε επόμενες έρευνες πρέπει να μελετήσουμε τον ρόλο των παραγόντων κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, καθώς και επιπλέον περιβαλλοντικών μεταβλητών, όπως η ρύπανση, και η σχέση αυτών με το εγκεφαλικό επεισόδιο» εξηγεί η Δρ Μαλεκ.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- ΒΗΜΑGAZINO: Αυτή την Κυριακή μαζί με το ΒΗΜΑ
- Παγκόσμια συνάντηση στις ΗΠΑ με θέμα την «ακροαριστερή τρομοκρατία» – Live βίντεο
- Αρσάκειο: Τίτλος τιμής και σπουδαίον εφόδιον
- Την Κυριακή (19/7) στη Θεσσαλονίκη για τον ΠΑΟΚ ο Όσμαν
- Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή σε Αττική, Κρήτη και άλλες τρεις Περιφέρειες
- Ισπανία: Στάχτη έγιναν 45.000 στρέμματα στη Σαραγόσα – Θα χρειαστεί μέρες για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά
- Η Ζεντάγια επιλέγει τις «ghost» βλεφαρίδες – Η αιθέρια τάση
- Harper’s Bazaar Greece: Το τεύχος Αυγούστου κυκλοφορεί αποκλειστικά με το ΒΗΜΑ της Κυριακής
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/manouchehr-hejazi-QeoXkIesiCo-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442