Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Νταβούτογλου

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Νταβούτογλου

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου έλαβε σήμερα, Πέμπτη, από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, έναν μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες επικράτησε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Ο Νταβούτογλου αναμένεται να συναντήσει την επόμενη εβδομάδα τους επικεφαλής των άλλων τριών κομμάτων που εκπροσωπούνται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου έλαβε σήμερα, Πέμπτη, από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, έναν μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες επικράτησε το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Το AKP, που κυβερνά την χώρα τα τελευταία 13 χρόνια, κέρδισε τις εκλογές της 7ης Ιουνίου συγκεντρώνοντας το 40,6% των ψήφων και 258 από τις 550 συνολικά έδρες της Εθνοσυνέλευσης, έχασε ωστόσο την αυτοδυναμία, ένα γεγονός που ανοίγει το δρόμο για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού.

Σε μία λιτή ανακοίνωση, η προεδρία σημειώνει ότι ο Ερντογάν συνάντησε τον Νταβούτογλου «και του ανέθεσε να συγκροτήσει την 63η κυβέρνηση».

Ο Νταβούτογλου αναμένεται να συναντήσει την επόμενη εβδομάδα τους επικεφαλής των άλλων τριών κομμάτων που εκπροσωπούνται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, μετέδωσε το τουρκικό ενημερωτικό δίκτυο NTV επικαλούμενο το πρωθυπουργικό γραφείο.

Δεύτερο μετά το AKP εξελέγη το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με 25,1% των ψήφων και 132 βουλευτικές έδρες. Ακολουθεί κατόπιν το Εθνικιστικό Κίνημα (MHP) με ποσοστό 16,4% και 80 έδρες και το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) με 12,9% και επίσης 80 έδρες.

Ο πρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχει στη διάθεσή του 45 ημέρες προκειμένου να συγκροτήσει ένα νέο υπουργικό συμβούλιο.

Στην περίπτωση που δεν τα καταφέρει ο Ερντογάν μπορεί να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές.

Οι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης αναμένονται να γίνουν μετ’ εμποδίων καθώς τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν θέσει όρους που μοιάζει δύσκολο να αποδεχθεί το ΑΚΡ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024