Ένοχος ο Μπερλουσκόνι για δωροδοκία γερουσιαστή, πέντε χρόνια στον «γύψο»
Δικαστήριο της Νάπολης έκρινε ένοχο τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για δωροδοκία γερουσιαστή, που τελικά συνέβαλε στο να πέσει από την πρωθυπουργία ο Ρομάνο Πρόντι, καταδικάζοντάς τον σε τρία χρόνια φυλάκιση και στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια. Δεν θα εκτίσει την ποινή φυλάκισης μέχρι να εκδικαστεί η έφεση. Ο Μπερλουσκόνι απέρριψε ως «πολιτική» την καταδίκη, ενώ ο Πρόντι είπε πως εάν τότε γνώριζε τι συνέβαινε, «θα ήταν ακόμη πρωθυπουργός».
Δικαστήριο της Νάπολης έκρινε ένοχο τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για δωροδοκία γερουσιαστή, που τελικά συνέβαλε στο να πέσει από την πρωθυπουργία ο Ρομάνο Πρόντι, καταδικάζοντάς τον σε τρία χρόνια φυλάκιση και στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια.
Ο πρώην Καβαλιέρε δεν θα εκτίσει την ποινή της φυλάκισης τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.
Ο Μπερλουσκόνι απέρριψε ως «πολιτική» την καταδίκη, ενώ ο Πρόντι πέρασε στην αντεπίθεση, μιλώντας για πλήγμα στη Δημοκρατία και λέγοντας πως εάν τότε γνώριζε τι συνέβαινε, «θα ήταν ακόμη πρωθυπουργός».
Η υπόθεση έχει ιδιαίτερο βάρος επειδή αγγίζει την καρδιά του πώς πολιτεύτηκε ο Μπερλουσκόνι. Η δωροδοκία του γερουσιαστή Σέρτζιο ντε Γκρεγκόριο, η οποία είχε ξεκινήσει από το 2006 και κράτησε μέχρι και το 2008 (όταν έπεσε ο Πρόντι), στόχευε στον προσεταιρισμό όχι μόνο του ίδιου (που αρχικά ήταν μέλος του μικρότερου πολιτικού σχηματισμού «Ιταλία των Αξιών», πριν περάσει στο PdL) αλλά και άλλων γερουσιαστών.
Ο ντε Γκρεγκόριο, που παραδέχθηκε ότι δωροδοκήθηκε, καταδικάστηκε ξεχωριστά σε 20 μήνες φυλάκιση. Στην ίδια υπόθεση ως συνεργός του Μπερλουσκόνι ο εκδότης (μεταξύ άλλων) Βάλτερ Λαβιτόλα, με την ίδια ποινή που επιβλήθηκε στον πρώην Καβαλιέρε.
Ο δικηγόρος του Μπερλουσκόνι Νικολό Γκεντίνι χαρακτήρισε την καταδίκη «καταφανώς άδικη και αδικαιολόγητη». Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι υποστήριξε πως η χρηματοδότηση του ντε Γκρεγκόριο ήταν βοήθεια για να ιδρύσει ο γερουσιαστής δικό του πολιτικό σχηματισμό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τι έκαναν οι Τζάστιν Τριντό και Κέιτι Πέρι με τον Φούμιο Κισίντα και τη σύζυγό του, Γιούκο;
- Είναι λογικό; Τι σημαίνει όταν ερωτεύεσαι συνεχώς και πολύ γρήγορα
- Κουρέτας: Που πήγαν τα 50 εκατ. ευρώ της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών;
- Γιατί πλημμυρίζει σε κάθε βροχόπτωση η Αθήνα και γιατί βούλιαξε -ξανά- η Μάνδρα;
- Χάνεται ο στόχος για καθολική κάλυψη υγείας ως το 2030
- Σίνθια Ερίβο: Τιμήθηκε με το βραβείο Κερκ Ντάγκλας στο Φεστιβάλ της Σάντα Μπάρμπαρα


