Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κουρουμπλής: Στήριξη προνοιακών δομών με κατάργηση υποχρεωτικών εκπτώσεων και αυτόματης επιστροφής

Κουρουμπλής: Στήριξη προνοιακών δομών με κατάργηση υποχρεωτικών εκπτώσεων και αυτόματης επιστροφής

Την κατάργηση των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate) και της αυτόματης επιστροφής (clawback), από όλα τα κοινωφελή ιδρύματα προνοιακού χαρακτήρα αποφάσισε το υπουργείο Υγείας, από σήμερα. Το μέτρο αναμένεται να ανακουφίσει οικονομικά τις συγκεκριμένες δομές, ενώ με την υπαγωγή τους στο «κλειστό νοσήλιο» προβλέπεται η αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ για τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους του οργανισμού.

Την κατάργηση των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate) και της αυτόματης επιστροφής (clawback), από όλα τα κοινωφελή ιδρύματα προνοιακού χαρακτήρα αποφάσισε το υπουργείο Υγείας, από σήμερα. Το μέτρο αναμένεται να ανακουφίσει οικονομικά τις συγκεκριμένες δομές, ενώ με την υπαγωγή τους στο «κλειστό νοσήλιο» προβλέπεται η αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ για τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους του οργανισμού.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, εξήγησε ότι η εν λόγω απόφαση ελήφθη προκειμένου «να στηρίξουμε τις προνοιακές δομές, οι οποίες λόγω των μνημονιακών rebate και clawback που τους επέβαλαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, κινδύνευαν να αφανιστούν».

Σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, rebate και clawback είχαν οδηγήσει σε μείωση του ημερήσιου νοσηλίου ανά ασθενή, από 34 στα 20 ευρώ, με ταποτέλεσμα οι προνοιακές δομές να αντιμετωπίζουν λειτουργικά προβλήματα λόγω περιορισμένων οικονομικών πόρων.

«Προχωράμε σ αυτή την κίνηση για να πάρουν μία ανάσα αυτά τα ιδρύματα. Κάποιος πρεπει να νοιαστεί για τους αδυνάμους κι αυτοί δεν είναι οι δανειστές» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας σημειώνοντας ότι το αίτημα των θεσμών για περικοπή 900 εκατομμυρίων ευρώ από την Πρόνοια είναι «διαστροφικό και καταστροφικό».

Ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε επίσης την ένταξη των δομών ημερήσιας διαβίωσης, γνωστές και ως «προστατευόμενα διαμερίσματα», στο κλειστό νοσήλιο, δηλαδή πλέον θα αποζημιώνονται για τις υπηρεσίες που παρέχουν από τον ΕΟΠΥΥ. Εντός των ημερών αναμένεται η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης.

Το υπουργείο Υγείας προχωρά επίσης στην σύνταξη νέου νομοσχεδίου που θα καθορίζει το καθεστώς λειτουργίας των δομών φροντίδας χρονίως πασχόντων ατόμων. Στόχος είναι μέσω αξιοκρατικών κριτηρίων λειτουργίας, να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το κράτος πως λειτουργούν οι συγκεκριμένες δομές.

Τέλος, για την οικονομική ανακούφιση των προνοιακών ιδρυμάτων ο κ. Κουρουμπλής ανακοίνωσε ότι καταργεί τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες και ο οικονομικός έλεγχος τους πλέον θα γίνεται από κρατικούς φορείς.

Στηρίζουμε το «Όχι»

Σχολιάζοντας την πολιτική κατάσταση ο υπουργός Υγείας την χαρακτήρισε «δύσκολη μέρα αλλά στα δύσκολα φαίνονται οι καλοί καπετάνιοι. Ο ελληνισμός, όμως, έχει εμπειρία στις δυσκολίες, έχει γερό DNA και είμαι βέβαιος οτι θα τα καταφέρουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με έγγραφο του υπουργείου Υγείας το οποίο φέρεται οτι εστάλη στις διοικήσεις των νοσοκομείων και προτρέπει έμμεσα για τη στήριξη του «όχι» στο δημοψήφισμα, ο κ.Κουρουμπλής τόνισε οτι «σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να στηρίξουμε το «οχι». Αν όμως η κυβέρνηση δεχθεί την περικοπή των 900 εκατ. ευρώ από την Πρόνοια, όπως έχει προταθεί από τους θεσμούς εγώ θα παραιτηθώ».

Στην επιμονή των δημοσιογράφων για την ύπαρξη του επίμαχου εγγράφου, ο υπουργός Υγείας το χαρακτήρισε «ενημερωτικό σημείωμα».

«Δεν θα επιτρέψω φαινόμενα μαυραγοριτισμού στην Υγεία»

Τέλος, ο κ. Κουρουμπλής ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους οτι δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα μαυραγοριτισμού στο θέμα των φαρμάκων. «Θα μετανιώσει σκληρά οποίος επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί την κατάσταση. Υπήρξε φαρμακαποθήκη στην Αθήνα που εκβιαστικά ζητούσε μόνο μετρητά για να παραδώσει φάρμακα στα φαρμακεία, αλλά με τη δική μας βούληση το ζήτημα αντιμετωπίστηκε. Δεν θα επιτρέψω φαινόμενα μαυραγοριτισμού στην Υγεία».

Επίσης, τόνισε οτι μέχρι τώρα κανένα νοσοκομείο δεν έχει αντιμετωπίσει λειτουργικό πρόβλημα και έλλειψη υλικών. «Υπάρχουν διαθέσιμα 164 εκατ. ευρώ, άμεσα διαθέσιμα, για τα νοσοκομεία αν υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα» κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Στο ερώτημα των φαρμακοποιών για την είσπραξη της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα, απάντησε ότι έχει ζητήσει να επιδεικνύουν την πρέπουσα ευαισθησία για τις περιπτώσεις εκείνες των ασθενών που αδυνατούν να καλύψουν το κόστος της συμμετοχής.

Ωστόσο, σε γραπτή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, σημειώνει ότι «είναι στην διακριτική ευχέρεια του υπουργείου να καταργήσει τις συμμετοχές των ασφαλισμένων που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση και είναι ιδιαίτερα υψηλές. Τα φαρμακεία αδυνατούν να ανταποκριθούν και σε αυτή την δαπάνη, την ώρα που καθημερινά πιστώνουν τα ασφαλιστικό σύστημα από τα ελάχιστα ταμειακά τους διαθέσιμα».

Σχετικά με τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία, που επίσης υπαινίχθηκε ο υπουργός Υγείας, οι φαρμακοποιοί απαντούν ότι ενδεχομένως να αποδέχονταν μια τέτοια πρόταση υπό προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων και η δυνατότητα να εξοφλούν τις εταιρείες όταν θα πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024