Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ν.Βούτσης: Επιτακτική η πρόταση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα

Ν.Βούτσης: Επιτακτική η πρόταση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα

«Μένουμε Ελλάδα. Με την παρουσία μας στην Ευρώπη πρωταγωνιστούμε να μετασχηματιστεί σε Ευρώπη αλληλεγγύης» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, εισηγούμενος στην Ολομέλεια της Βουλής εκ μέρους της κυβέρνησης τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου και επισημαίνοντας πως η σχετική πρόταση είναι απολύτως επιτακτική και χρήσιμη ως επιλογή στην παρούσα φάση που αφορά το παρών και το μέλλον της χώρας μας.

«Μένουμε Ελλάδα. Με την παρουσία μας στην Ευρώπη πρωταγωνιστούμε να μετασχηματιστεί σε Ευρώπη αλληλεγγύης» τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, εισηγούμενος στην Ολομέλεια της Βουλής εκ μέρους της κυβέρνησης τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου και επισημαίνοντας πως η σχετική πρόταση είναι απολύτως επιτακτική και χρήσιμη ως επιλογή στην παρούσα φάση που αφορά το παρών και το μέλλον της χώρας μας.

Σε μια ευθεία αναφορά στους θεσμούς ο κ. Βούτσης είπε πως τόλμησαν να μας πουν σε διάφορες γλώσσες και με διάφορους τρόπους ότι «το παιχνίδι τέλειωσε για σας», ξεκαθαρίζοντας πως «εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε ότι υπάρχει ένας μονόδρομος, ο μονόδρομος της λιτότητας».

«Δεν το δεχόμαστε» διεμήνυσε καταχειροκροτούμενος από την κυβερνητική πτέρυγα και ξεκαθάρισε: «Δεν δεχόμαστε να λειτουργούμε εθελόδουλα και να έχουμε αποθέσει τις τύχες της χώρας σε υπερεθνικές ελίτ. Αν συμπεριφερόμαστε έτσι, δεν μένουμε Ευρώπη». «Το παιχνίδι δεν τέλειωσε για την χώρα και το λαό της, για την κυβέρνηση και την Βουλή. Το παιχνίδι θα τελειώσει σε βάρος όσων επιμένουν σε περιστολή των δικαιωμάτων των λαών και σε θεσμική απαξίωση της Βουλής» πρόσθεσε.

Ο κ. Βούτσης κάλεσε όλα τα κόμματα, ανεξάρτητα από την άποψη που έχουν για το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος και ανεξάρτητα από την κριτική που θέλουν να ασκήσουν να συνομολογήσουν στην αξία που έχει το δημοψήφισμα. «Μία τέτοια ομόφωνη απόφαση θα καταστήσει πιο ισχυρή τη θέση της χώρας στη διαπραγμάτευσης» υπογράμμισε.

Απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση της κυβέρνηση ότι θα συμπεριφερθούν όλοι με απόλυτη ψυχραιμία, ενότητα και χωρίς διχασμούς, τονίζοντας πως αποτελεί θράσος να επιχειρηθεί τεχνητή όξυνση. «Χτίζουμε μία νέα αυτοπεποίθηση, μία ισχυρή αναπτυξιακή πολιτισμική και αξιακή ηθική για την πορεία της χώρας. Κάθε λέξη του Συντάγματος αποτελεί τον οδηγό μας» είπε, στέλνοντας το μήνυμα: «Αδιέξοδα δεν υπάρχουν».

Ακόμη, ο υπουργός Εσωτερικών, αφού ξεκαθάρισε πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο και σε επτά χρόνια θα είχαμε τον ίδιο κύκλο, μνημόνιο και επιτήρηση και στο διηνεκές λιτότητα και περιορισμένη κυριαρχία σε διαρκή βάση, διεμήνυσε «αυτά δεν είναι αποδεκτά».

Απαντώντας δε στην κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση, μετά την ανακοίνωση διεξαγωγής του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως η κυβέρνηση δεν είναι ουδέτερη: «Προφανώς δεν αποποιείται τις ευθύνες της και δεν αφήνει να βγάλει ο λαός τα κάστανα από τη φωτιά». «Ζητάμε την καταψήφιση της πρότασης και του τελεσιγράφου που την συνόδευσε». «Μένουμε Ελλάδα, με την παρουσία μας στην Ευρώπη πρωταγωνιστούμε στον μετασχηματισμό της Ευρώπης σε Ευρώπη αλληλεγγύης» σημείωσε.

Συνοψίζοντας τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για την αναγκαιότητα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα σε εννέα σημεία, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως:

-Είναι αδιανόητο να υπάρχει πλήρης έλλειψη σεβασμού στις διαδοχικές λαϊκές επιλογές και στις κυβερνήσεις που επιλέγονται στη βάση του προγράμματός του.

-Είναι αδιανόητο ο σεβασμός των συνθηκών να μεταφράζεται στην υλοποίηση του ίδιου προγράμματος και της συνέχισης της ίδιας πολιτικής

-Είναι αδιανόητο να θεωρείται ως φυσιολογική μία διαδικασία μνημονίων που καταργεί τα όρια των δημοκρατικών διαδικασιών.

«Πέρασαν πέντε χρόνια με κείμενα έτοιμα που έρχονται ή υπαγορεύονται μεταφρασμένα ή αμετάφραστα, από παράγοντες που δεν έχουν την λαϊκή νομιμοποίηση» ανέφερε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η εμμονή στα μνημόνια χρησιμοποιήθηκε ως εμβρυουλκός πολιτικών εξελίξεων από την ύπαρξη και λειτουργία κομμάτων, μέχρι τις πιέσεις για επιλογή Πρωθυπουργών, που και τώρα τα βλέπουμε να κυκλοφορούν. «Φτάσαμε στο σημείο στο πλαίσιο αυτής της λογικής, πριν λίγες μέρες να σβήσουν με το δικό τους κόκκινο μελάνι ολόκληρες παραγράφους και να επικοινωνούν το κείμενο στα ΜΜΕ» είπε.

Αφού ο κ. Βούτσης διατράνωσε «όχι» στην συνταγματοποίηση της λιτότητας, υπογράμμισε πως η αποδόμηση που προσπαθούν στις δημοψηφισματικές διαδικασίες είναι διαχρονική. «Αυτό συνέβη σε τέσσερις χώρες, είπε χαρακτηριστικά» προσθέτοντας πως δυστυχώς από την διάθεση αυτή εμφορείται μεγάλο μέρος της πολιτικής ηγεσίας.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο υπουργός ζήτησε, απευθυνόμενος ειδικώς προς τα κόμματα της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και σε όσους συμφωνούν με την πολιτική που ασκήθηκε μέχρι σήμερα, να αναγνωρίσουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και να βρουν το θάρρος να πουν για το λάθος και την «θανατηφόρα συνταγή» που ακολουθήθηκε. «Οι πολλαπλοί εκβιασμοί που ασκούνται στην Ελλάδα δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητοι» ξεκαθάρισε.

Ακόμη, ζήτησε στο δημοψήφισμα να συμμετάσχουν ισότιμα τα εκατομμύρια των συμπολιτών που έχουν εξωθηθεί κάτω ή στα όρια της φτώχειας και στους οποίους ποτέ δεν δόθηκε ο χρόνος και ο λόγος στα πάνελ προτείνοντας η Βουλή να αποκαταστήσει το δικαίωμα αυτό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024