Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H EE εγκαταλείπει τις ποσοστώσεις για το μεταναστευτικό

H EE εγκαταλείπει τις ποσοστώσεις για το μεταναστευτικό

Απορρίπτονται από ευρωπαίους ηγέτες οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υιοθέτηση ενός συστήματος ποσοστώσεων για την κατανομή των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο. Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει συναίνεση και ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να υπάρξει συναίνεση για το θέμα της μετανάστευσης. Ωστόσο, σύμφωνα με προσχέδιο που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα συμφωνήσουν στην κατανομή 40.000 μεταναστών από την Ιταλία και την Ελλάδα.

Απορρίπτονται από ευρωπαίους ηγέτες οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υιοθέτηση ενός συστήματος ποσοστώσεων για την κατανομή των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει συναίνεση και ότι θα χρειαστεί χρόνος μέχρι να υπάρξει συναίνεση για το θέμα της μετανάστευσης.

Ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της ανακατανομής των μεταναστών είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με τουλάχιστον το ένα τρίτο των κρατών-μελών να εμφανίζονται αντίθετες και αρκετές ακόμα να έχουν ενστάσεις.

«Δεν υπάρχει συναίνεση στα κράτη-μέλη για τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για τους μετανάστες» είπε ο Ντόναντ Τουσκ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία συζητείται το μεταναστευτικό.

«Θα χρειαστεί χρόνος για να χτίσουμε μία νέα ευρωπαϊκή συναίνεση για τη μετανάστευση» τόνισε.

Προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters, προβλέπει κατανομή 40.000 μεταναστών (24.000 από την Ιταλία, 16.000 από την Ελλάδα) σε διάστημα δύο ετών. Πρόκειται, όμως, για σταγόνα στον ωκεανό. Όπως αναφέρει ο Guardian, περισσότεροι από 600.000 μετανάστες κατέθεσαν αίτηση για άσυλο στην ΕΕ πέρυσι.

Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών θα συμφωνήσουν στην «επανεγκατάσταση μέσα σε δύο χρόνια από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη 40.000 προσώπων που έχουν σαφώς ανάγκη διεθνή προστασία, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη», σύμφωνα με το προσχέδιο.

Πάντως, το προσχέδιο δεν αναφέρει πώς θα κατανεμηθούν αυτοί οι 40.000 μετανάστες αν και θεωρείται πιθανό να γίνει αυτό σε εθελοντική βάση.

Οι ηγέτες συζήτησαν το ζήτημα στο δείπνο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Ορισμένες ανατολικοευρωπαϊκές και κεντροευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες διστάζουν να υποδεχθούν πρόσφυγες, ζήτησαν εγγυήσεις ότι το σχέδιο υπό συζήτηση θα είναι προσωρινό και σε εθελοντική βάση.

Η απόφαση για τα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνει η ανακατανομή των μεταναστών θα ληφθεί στα τέλη του Ιουλίου, σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος.

Αναμένεται να λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως το μέγεθος κάθε κράτους-μέλους, της οικονομικής του κατάστασης και του πληθυσμού του. Τα κριτήρια θα υποκαταστήσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είχε εισηγηθεί την επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων ανά κράτος μέλος.

Ακόμη, το προσχέδιο περιλαμβάνει την δέσμευση για την απευθείας υποδοχή 20.000 προσφύγων από χώρες όπως είναι η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Επιπλέον, το προσχέδιο αναφέρει ότι οι ηγέτες συμφώνησαν να ενισχυθούν τα μέτρα για τον επαναπατρισμό των μεταναστών που δεν δικαιούνται να τους χορηγηθεί άσυλο στην Ευρώπη.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμενόταν να συζητήσουν στη Σύνοδο Κορυφής σχέδιο για το μεταναστευτικό, το οποίο σύμφωνα με πηγές του Guardian αναμενόταν να δίνει αυξημένες εξουσίες στην Frontex για την καταγραφή των μεταναστών και την απέλασή τους.

«Πρώτα και κύρια πρέπει να περιορίσουμε την παράνομη μετανάστευση και αυτή θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας. Αυτοί που δεν ζητούν νόμιμα άσυλο, δεν έχουν καμία εγγύηση ότι θα παραμείνουν στην Ευρώπη» είπε ο Τουσκ.

Την ώρα που Ιταλία και Ελλάδα σηκώνουν το βάρος του κύματος μετανάστευσης από τη Λιβύη και από χώρες της Μέσης Ανατολής, αρκετές χώρες εμφανίζονται αρνητικές στο ενδεχόμενο κατανομής των προσφύγων. Οι γαλλικές αρχές μπλόκαραν την είσοδο μεταναστών από την Ιταλία, ενώ η Ουγγαρία έχει ξεκινήσει το χτίσιμο ενός φράχτη στα σύνορα με τη Σερβία.

Τα τελευταία στοιχεία από τη Frontex, αναφέρουν ότι ο αριθμός των μεταναστών αυξήθηκε από 61.500 το 2014 σε 153.000 φέτος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024