Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Λεπτό προς λεπτό: Οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες

Λεπτό προς λεπτό: Οι διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα στις Βρυξέλλες

Διακόπηκε μετά από 2,5 ώρες η συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο εξέταζε το κείμενο που κατέθεσαν οι θεσμοί, αλλά και τις ελληνικές προτάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένουν νέα πρόταση από την ελληνική πλευρά, ώστε να γίνει νέα συνεδρίαση.

Διακόπηκε μετά από 2,5 ώρες η συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο εξέταζε το κείμενο που κατέθεσαν οι θεσμοί, αλλά και τις ελληνικές προτάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένουν νέα πρόταση από την ελληνική πλευρά, ώστε να γίνει νέα συνεδρίαση.


Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις

17:44 Όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει νέα συνεδρίαση, ενδεχομένως το Σαββατοκύριακο.

17:40 O Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε ότι η πόρτα είναι ανοικτή για την Ελλάδα να δεχθεί τις προτάσεις των δανειστών.

16:50: Τέλος του Eurogroup, εν αναμονή νέας ελληνικής πρότασης.

16:40
Ο Μάρτιν Σουλτς, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ρωτήθηκε για τις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι γίνεται προσπάθεια σύγκλισης. Επανέλαβε ότι ο Γιούνκερ κάνει εξαιρετική δουλειά.

16:32 «Δεν έχουμε ακόμα την απαραίτητη πρόοδο, υπάρχουν θέματα στα οποία φαίνεται ότι πάμε πίσω, αντί μπροστά. Χρειάζεται ακόμα δουλειά» δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι το το ελληνικό ζήτημα δεν θα απασχολήσει τη Σύνοδο και αφορά αποκλειστικά τους υπουργούς Οικονομικών.

16:00 Έχω ένα καλό προαίσθημα ότι θα υπάρξει ευτυχές τέλος, λέει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόλαντ Τουσκ.

15:30 O φινλανδός ΥΠΟΙΚ παρουσίασε σε tweet το πώς κάθονται οι υπουργοί στο Eurogroup (στο μέσον δεξιά, ο Γιάνης Βαρουφάκης).

15:15 Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο επικοινώνησε ο πρωθυπουργός.

15:10 Συνεδριάζει το Eurogroup, μετέδωσε η ΕΡΤ, με διάθεση σύγκλισης.

15:00 Το Mega μετέδωσε ότι υπήρξε ξαφνική εμπλοκή στο Eurogroup, καθώς αρκετοί υπουργοί αρνούνται να εξετάσουν δύο κείμενα, αυτό των θεσμών και τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς.

14:50 Υπάρχει συμφωνία σε ορισμένα σημεία, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί.

14:45 Συγχωνεύσαμε τα δύο κείμενα και θα τα εξετάσουμε στο Eurogroup, δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ της Μάλτας.

14:40 Δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία της Ελλάδας με το σχέδιο των δανειστών, δήλωσε ο Γ.Ντάισελμπλουμ. Ένα μόνο κείμενο θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση, θα ακούσουμε τις θέσεις των Ελλήνων και θα δούμε, συνέχισε.


14:34
Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, οι διαφορές με του δανειστές δεν δικαιολογούν μια αποτυχία επίτευξης συμφωνίας, καθώς όπως υποστηρίζει οι ελληνικές προτάσεις έχουν μικρές διαφορές από εκείνες των δανειστών.

14:30 Η Ελλάδα προσέφερε ισοδύναμα για να διατηρηθούν οι φορολογικές εξαιρέσεις στα νησιά, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

14:30
Υπάρχουν ακόμα διαφορές μεταξύ των δύο κειμένων, οι γνωστές διαφορές, αλλά θα ακούσω τι έχει να πει ο έλληνας ΥΠΟΙΚ, είπε ο ισπανός Λουίς ντε Γκίντος. Ο ίδιος δήλωσε ακούραστος και έτοιμος να παραστεί σε όσα συμβούλια χρειαστεί, γιατί πρέπει να υπάρξει συμφωνία.


14:27
Χωρίς να κάνει δηλώσεις προσήλθε ο Μάριο Ντράγκι.

14:22 «Θα δούμε» είπε ο Σόιμπλε για το αν θα υπάρξει συμφωνία, συμπληρώνοντας όμως ότι δεν έχουμε κάνει πρόοδο. Χωρίς δηλώσεις μπήκε στο κτίριο ο γάλλος ΥΠΟΙΚ Μισέλ Σαπέν. Υπάρχουν διαφορές στα δύο κείμενα, είπε ο φινλανδός ΥΠΟΙΚ Αλεξάντερ Στουμπ.

14:20 Πυκνώνει η προσέλευση των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup

14:15 Μικρές βελτιώσεις σε ΦΠΑ και ΕΚΑΣ περιλαμβάνει η νέα πρόταση των δανειστών.

14:05 Κάναμε ό,τι περνά από το χέρι μας και είμαι αισιόδοξος, δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς σε ερώτηση για το θέμα των επαφών με την ελληνική πλευρά για την επίτευξη συμφωνίας. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε: «Θα σας πω την Τρίτη».

14:00 Συνέντευξη Τύπου Γιούνκερ – Σουλτς εν όψει της Συνόδου Κορυφής. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ελπίδα να πετύχουν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

13:50 Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερή στις ρεαλιστικές -όπως τις χαρακτηρίζει- θέσεις της, που θεωρήθηκαν βάση συζήτησης πριν από λίγες ημέρες.

13:35: Αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup. Η ελληνική πλευρά, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, θα προσέλθει με δικό της κείμενο. Σαφής η αναφορά σε αυτό στην εξαίρεση των νησιών για το θέμα του ΦΠΑ.


12:47:
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλ.Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών

12:40: Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε στο in.gr πως δεν υπάρχει συμφωνία επί του κειμένου που κατατέθηκε και πως οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν αλλάξει. «Η κατάσταση είναι δύσκολη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

12:40: Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Η προθεσμία για την Ελλάδα λήγει την Κυριακή

12:39: Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: «Με εκπλήσσει η άνεση με την οποία παίζει η ελληνική κυβέρνηση το μέλλον της χώρας. Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για να έχουμε μία συμφωνία η οποία θα μπορέσει να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Τα ισοδύναμα πρέπει να οδηγούν σε ανάπτυξη, δεν πρέπει να βασίζονται μόνο σε φόρους που δεν μπορούν να πληρωθούν».

12:38: Υπεβλήθη το έγγραφο που θα συζητηθεί στο Eurogroup, σύμφωνα με τον αυστριακό ΥΠΟΙΚ.

12:37:
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν πως οι δύο πλευρές βάζουν τις τελευταίες πινελιές στο σχέδιο που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup.

12:15: Νέα αύξηση του ELA από την ΕΚΤ

11:50: Αξιωματούχος ΕΕ: «Οι δανειστές έδωσαν προθεσμία στην Ελλάδα μέχρι τις 12 το μεσημέρι για να καταθέσει νέα πρόταση. Αν δεν συμβεί αυτό, οι θεσμοί θα καταθέσουν τη δική τους πρόταση στο Eurogroup».

11:40: Επιφυλάξεις εξέφρασε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν σχετικά με την συνέχιση της παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA της ΕΚΤ.

10:50:
Ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση με τους επικεφαλής των θεσμών παρουσία του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του Κλάους Ρέγκλινγκ.

10:50: «Εποικοδομητικές» χαρακτήρισε κοινοτική πηγή τις συζητήσεις στα τεχνικά κλιμάκια

10:45: Διακυμάνσεις στο ΧρηματιστήριοΆνοδος στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

10:21: Έφτασε στην έδρα της Κομισιόν ο Αλ.Τσίπρας.



09:44:
Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η νέα συνάντηση του Αλ.Τσίπρα με τους επικεφαλής των τριών θεσμών, παρουσία του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

09:30: Οι δανειστές αποσκοπούν στο «να μειώσουν το πολιτικό κύρος της κυβέρνησης» δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Σκουρλέτης. «Θέλουν να ξηλώσουν τις προτάσεις που έχουν ένα κοινωνικό πρόσημο» ανέφερε.

09:00:
Για «κλιμάκωση του εκβιασμού» από πλευράς δανειστών, που βάζουν στο τραπέζι «καταστροφικά μέτρα», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στο Mega.

08:30: «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος» το μήνυμα του ευρωπαίου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί στο Twitter

08:15: Μήνυμα του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στο Twitter.

08:05: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων, σε μία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές και να καταρτιστούν μία συμφωνία (staff level agreement) και μία λίστα προαπαιτούμενων που θα κατατεθούν στις 2 το μεσημέρι προς έγκριση στο Eurogroup

07:00: Ξεκίνησε η νέα συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων

Συνάντηση Τσίπρα με δανειστές

Χωρίς να κάνουν δηλώσεις αποχώρησαν από την πρωινή συνάντηση με τον Αλ.Τσίπρα οι επικεφαλής των θεσμών.

Οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις απασχολούν και πάλι τον ξένο Τύπο, με τους Financial Times να δημοσιεύουν άρθρο του Μαρκ Μαζάουερ, γνωστού καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Κολούμπια της Νέας Υόρκης και συγγραφέα, ο οποίος καλεί τον πρωθυπουργό «να επιλέξει την πατρίδα και να μεταλλαχθεί σε πολιτικό άνδρα».

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται την Πέμπτη και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Ναι σε συμφωνία, όχι σε υφεσιακά μέτρα» η θέση του τέως πρωθυπουργού.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Ο Γκαρντίνι, ο σχεδιασμός για τη νέα σεζόν και τα δεδομένα για Ιντάλγκο

Η ομάδα βόλεϊ Ανδρών του Ολυμπιακού «τρέχει» το σχεδιασμό της νέας αγωνιστική σεζόν. Με τον σπουδαίο Αντρέα Γκαρντίνι να διαδέχεται τον Ντανιέλ Καστελάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024