Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νοβότνυ: Έχουν γίνει υπολογισμοί για το κόστος του Grexit

Νοβότνυ: Έχουν γίνει υπολογισμοί για το κόστος του Grexit

Έχουν γίνει υπολογισμοί για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη, «έχουμε τους αριθμούς» παραδέχθηκε ο Έβαλντ Νοβότνυ, αξιωματούχος της ΕΚΤ. Το ενδιαφέρον βέβαια σε αυτή την δήλωση δεν κρύβεται στην παραδοχή του αυτονόητου, αλλά στη δημοσιοποίησή του και μάλιστα από κεντρικό τραπεζίτη, καθώς και στη φράση που συνοδεύει την «αποκάλυψη» αυτή. «...αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση» τονίζει ο Νοβότνυ, ενώ ο Π.Πρετ τονίζει ότι το grexit είναι πρωτίστως θέμα πολιτικό.

Έχουν γίνει υπολογισμοί για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να φύγει από την ευρωζώνη, «έχουμε τους αριθμούς» παραδέχθηκε ο Έβαλντ Νοβότνυ, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας και αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Το ενδιαφέρον βέβαια σε αυτή την δήλωση δεν κρύβεται στην παραδοχή του αυτονόητου, -καθώς δεν χρειάζεται φιλερευνητική ματιά για να καταλάβει κανείς ότι τέτοιου είδους υπολογισμοί έχουν γίνει από τους άμεσα εμπλεκόμενους εδώ και πάρα πολύ καιρό, αν όχι από την αρχή της κρίσης- αλλά στη δημοσιοποίησή του και μάλιστα από κεντρικό τραπεζίτη, καθώς και στη φράση που συνοδεύει την «αποκάλυψη» αυτή:

«…αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση» τονίζει ο Νοβότνυ, ενώ ο Π.Πρετ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, τονίζει ότι το Grexit είναι πρωτίστως θέμα πολιτικό.

Για πλεύση σε «αχαρτογράφητα νερά» σε περίπτωση Grexit μίλησε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Όπως είπε, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί αλλά δεν μπορούν να εκτιμηθούν οι μεσοπρόθεσμες συνέπειες για το οικοδόμημα του ευρώ..

Ειδικότερα, ο Έβαλντ Νοβότνι παραδέχθηκε σήμερα ότι έχουν γίνει υπολογισμοί για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη, κάτι το οποίο σπανίως ομολογούν κεντρικοί τραπεζίτες εν μέσω της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Αθήνα και τους διεθνείς πιστωτές της.

Ερωτηθείς σχετικά με τα κόστη του λεγόμενου Grexit, ο Νοβότνι είπε σε δημοσιογράφους: «Φυσικά κάθε αρμόδιος θεσμός και επίσης οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να κάνουν κάποιου είδους υπολογισμούς για τις επιπτώσεις… αλλά αυτή τη στιγμή πρέπει να καταβάλλουμε προσπάθειες για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση και να μην συζητάμε γι’ αυτήν υπερβολικά».

Πιεζόμενος να απαντήσει στο ερώτημα τι θα στοίχιζε η έξοδος της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα στην Αυστρία, ο Νοβότνι περιορίστηκε να πει: «Έχουμε τους αριθμούς, αλλά νομίζω ότι δεν είναι αυτό στο οποίο θέλουμε να επικεντρωθούμε».

Εξάλλου ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πρετ δήλωσε στους δημοσιογράφους στο ίδιο σεμινάριο οικονομικού ενδιαφέροντος στη Βιέννη πως δεν θέλει να προβεί σε κανένα σχόλιο σχετικά με την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, κάτι που είπε ότι είναι πολιτικό ζήτημα.

Ο ίδιος πρόσθεσε όμως ότι «το συνηθίζει κανείς σε περιβάλλον διαχείρισης κρίσης και σε περιβάλλον προετοιμασίας της διαχείρισης κρίσης. Κάνουμε ασκήσεις εδώ και χρόνια άρα ναι, έχουμε εμπειρία, όποια κι αν είναι η κατάσταση έχουμε εμπειρία -δυστυχώς, λέω εγώ- εδώ και πολλά χρόνια. Έχουμε εμπειρία σε πολλές δύσκολες καταστάσεις» ανέφερε ο ίδιος.

Ο Νοβότνι είπε επίσης ότι είναι πολύ νωρίς για να συζητηθεί η μείωση της έκτακτης αναχρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και εξέφρασε ανησυχία για την μέχρι στιγμής αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024