Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το βραχιολάκι αποσυμφορεί τα σωφρονιστικά καταστήματα

Το βραχιολάκι αποσυμφορεί τα σωφρονιστικά καταστήματα

Το 10% των κρατουμένων της χώρας αποφυλακίστηκε από όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα, κάνοντας χρήση των διατάξεων εξανθρωπισμού των φυλακών, οι οποίες ψηφίστηκαν πρόσφατα και ξεσήκωσαν αντιδράσεις μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, χωρίς πάντως το επίμαχο πρόσωπο, ο Σάββας Ξηρός, να έχει αποφυλακιστεί με βραχιολάκι, καθώς δεν χρησιμοποίησε την ευεργετική διάταξη.

Το 10% των κρατουμένων της χώρας αποφυλακίστηκε από όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης όπως έχουν καταγραφεί ώς την 1η Ιουνίου 2015. Οι διατάξεις εξανθρωπισμού των φυλακών, οι οποίες ψηφίστηκαν πρόσφατα και ξεσήκωσαν αντιδράσεις μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, φαίνεται ότι έχουν αποσυμφορήσει τις φυλακές, χωρίς πάντως το επίμαχο πρόσωπο που ήταν ο κρατούμενος Σάββας Ξηρός να έχει αποφυλακιστεί με βραχιολάκι, καθώς ο ίδιος δεν χρησιμοποίησε την ευεργετική διάταξη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζει Το Βήμα, 1.200 κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν από όλες τις φυλακές της χώρας επωφελούμενοι από τις νέες διατάξεις, ενώ ο συνολικός αριθμός που εκμεταλλεύτηκε την νέα νομοθεσία ανέρχεται σε 1.884 έγκλειστους.

Η διαφορά των κρατουμένων οφείλεται στο γεγονός ότι αποσυμφορήθηκαν και τα αστυνομικά κρατητήρια, όπου κρατούνταν εκατοντάδες ποινικοί κρατούμενοι οι οποίοι δεν μπορούσαν να μεταφερθούν σε φυλακές.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου στο Βήμα «οι συνθήκες στα κρατητήρια δεν ήταν οι κατάλληλες και το όφελος από τις νομοθετικές διατάξεις ήταν διπλό, καθώς αποσυμφορήθηκαν και οι φυλακές και τα αστυνομικά τμήματα».

Μεταξύ αυτών που απολύθηκαν, οι 1.590 εξέτισαν τις ποινές τους ανάλογα με την βαρύτητα τους, ενώ οι 366 ήταν φιλοξενούμενοι υπό απέλαση αλλοδαποί. Αναμένεται σύντομα η αποφυλάκιση τουλάχιστον 100 κρατουμένων, οι οποίοι έχουν προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, για πρώτη φορά η αποσυμφόρηση των φυλακών συμπεριλαμβάνει κρατούμενους με μεγάλες ποινές και εκτιμάται από σωφρονιστικούς παράγοντες ότι το σωφρονιστικό σύστημα παίρνει μια πρώτη και μεγάλη ανάσα.

Από την Γενική Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου μελετάται η δημιουργία νέων δομών και δράσεων για τον εξανθρωπισμό του συστήματος ώστε οι στόχοι ασφάλεια, ανθρωπισμός, επανένταξη, που είναι η βασική πολιτική του υπουργείου, να επιτευχθούν.

Ο Ρωμανός και το βραχιολάκι

Προβλήματα υπάρχουν ωστόσο με την εφαρμογή της διάταξης για το βραχιολάκι σε ό,τι αφορά τον Νίκο Ρωμανό και την φοίτησή του στα ΤΕΙ Αθηνών.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, «ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής επιτήρησης κρατουμένων ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις σπουδές τους στην περίπτωση που έχουν εισαχθεί σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Η διάταξη ψηφίστηκε με την συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων της Βουλής -θύμιζαν οι ίδιες πηγές- ενώ η εκπαίδευση σύμφωνα με την πλειοψηφία των ποινικολόγων βοηθάει στην αποφυγή της υποτροπής στο έγκλημα και όχι ο εγκλεισμός».

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, σε αυτή τη φάση την απόφαση του κ. Παρασκευόπουλου να βοηθήσει στη διαδικασία εκπαίδευσης του Νίκου Ρωμανού «μπλοκάρει» η δεδομένη κρίση του ανακριτή ο οποίος απαγορεύει την μετάβασή του στα ΤΕΙ, ενώ ο δικαστής επικαλείται και την μη έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για το θέμα. Είναι άγνωστο ποια λύση θα δοθεί και αν ο συγκεκριμένος κρατούμενος προλάβει να δώσει εξετάσεις έως τις 14 Ιουνίου, για να μην χάσει την χρονιά του.

Αλλεπάλληλες επαφές με παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης είχε πρόσφατα και ο συνήγορος του Νίκου Ρωμανού, Φραγκίσκος Ραγκούσης, ο οποίος έκανε τα αιτήματα προκειμένου να βρεθεί νομοθετική φόρμουλα για να μπορέσει ο πελάτης του να δώσει εξετάσεις στη σχολή του. Σύμφωνα με δήλωση του κ. Ραγκούση «ο Νίκος Ρωμανός προετοιμάζεται για τις εξετάσεις» ενώ έκανε έκκληση στην πολιτεία να μην του πάρει την ευκαιρία που του έχει δώσει η συντριπτική πλειοψηφία της βουλής.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024