Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μεταμφιεσμένες κεραίες «υποκλέπτουν τις επικοινωνίες των Λονδρέζων»

Μεταμφιεσμένες κεραίες «υποκλέπτουν τις επικοινωνίες των Λονδρέζων»

«Ισχυρές ενδείξεις» για τη λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας που υποκλέπτουν τις επικοινωνίες περαστικών υποστηρίζει ότι συγκέντρωσε το Sky News στο Λονδίνο. Οι διωκτικές αρχές αρνούνται πάντως να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν ότι χρησιμοποιούν τέτοιες συσκευές παρακολούθησης.

«Ισχυρές ενδείξεις» για τη λειτουργία κεραιών κινητής τηλεφωνίας που υποκλέπτουν τις επικοινωνίες περαστικών υποστηρίζει ότι συγκέντρωσε το Sky News στο Λονδίνο. Οι διωκτικές αρχές αρνούνται πάντως να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν ότι χρησιμοποιούν τέτοιες συσκευές παρακολούθησης.

Οι ρεπόρτερ του βρετανικού δικτύου χρησιμοποίησαν ειδικές συσκευές για να καταγράψουν 20 ύποπτες κεραίες στο Λονδίνο σε διάστημα τριών εβδομάδων.

Πρόκειται για συσκευές IMSI catcher, γνωστές και ως Stingray, οι οποίες μιμούνται τη λειτουργία των σταθμών βάσης της κινητής τηλεφωνίας και ξεγελούν τα κινητά ώστε να συνδέονται μαζί τους. Ουσιαστικά όλα τα κινητά τηλέφωνα που εισέρχονται στην εμβέλεια της συσκευής είναι ευάλωτα σε υποκλοπές των επικοινωνιών τους.

«Είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθούν με στοχευμένο τρόπο τα IMSI catcher. Στο αστικό περιβάλλον, το δίχτυ υποκλοπής θα σάρωνε τα κινητά χιλιάδων ανθρώπων θα σαρώνονταν από το δίχτυ υποκλοπής. Δεν γνωρίζουμε όμως τι κάνουν με αυτά τα δεδομένα» δήλωσε στο Sky News ο Έρικ Κινγκ, υποδιευθυντής της οργάνωσης Privacy International.

«Γνωρίζουμε ότι η αστυνομία χρησιμοποιεί αυτές τις συσκευές εδώ και χρόνια, αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνεται ότι χρησιμοποιούνται στη Βρετανία» επισήμανε.

Από την πλευρά τους, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου και η Εθνική Υπηρεσία Εγκλήματος αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τη χρήση Stingrays.

Τον περασμένο Νοέμβριο, πάντως, οι λονδρέζικοι Times είχαν αποκαλύψει ότι η αστυνομία του Λονδίνου χρησιμοποιεί αυτή την τεχνολογία παρακολούθησης. Σύμφωνα μάλιστα με τον Guardian, το 2009 η μητροπολιτική αστυνομία πλήρωσε 143.000 λίρες για την αγορά του εξοπλισμού.

Σύμφωνα με τον Τιμ Τζόνστον, δικηγόρο που ειδικεύεται στη νομοθεσία για τις παρακολουθήσεις, το γεγονός ότι οι Αρχές αρνούνταν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την είδηση σημαίνει ότι το νομικό πλαίσιο για τη χρήση της τεχνολογίας παραμένει άγνωστο.

«Δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει επίβλεψη» είπε στο Sky News.

Παραμένει εξάλλου άγνωστο ποιος εγκατέστησε τις κεραίες που φέρονται να εντοπίστηκαν. Δεδομένου ότι τα Stingray πωλούνται στο Διαδίκτυο σε τιμές που ξεκινούν από τα 1.300 ευρώ, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν ανήκουν σε εγκληματικές οργανώσεις ή ξένες κυβερνήσεις.

Οι συσκευές εντοπίστηκαν με λογισμικό της GMSK Cryptophone, γερμανικής εταιρείας εφαρμογών άμυνας. Σύμφωνα με τον διευθυντή της εταιρείας Μπγιερν Ρουπ, «τα ασυνήθιστα συμβάντα που κατέγραψε το Sky News μπορούν ξεκάθαρα να κατηγοριοποιηθούν ως ισχυρές ενδείξεις για την παρουσία IMSI catcher σε πολλαπλές τοποθεσίες».

Το βρετανικό δίκτυο έχει αναρτήσει στο Διαδίκτυο τα δεδομένα που συλλέχθηκαν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024