Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Τη λύση κυβέρνησης συνεργασίας προκρίνει η αντιπολίτευση

Τουρκία: Τη λύση κυβέρνησης συνεργασίας προκρίνει η αντιπολίτευση

Ως πιο συμφέρουσα προκρίνεται η λύση του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στην Τουρκία, μετά την απώλεια της αυτοδυναμίας από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Τις «κόκκινες γραμμές» του χάραξε το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), το οποίο θεωρείται ως ο πιο πιθανός σύμμαχος για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το AKP, χωρίς, πάντως, να αποκλείει τη συνεργασία. «Παράθυρο» για συνεργασία άφησε και το CHP.

Ως πιο συμφέρουσα προκρίνεται η λύση του σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στην Τουρκία, μετά την απώλεια της αυτοδυναμίας από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Τις «κόκκινες γραμμές» του χάραξε το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), το οποίο θεωρείται ως ο πιο πιθανός σύμμαχος για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με το AKP, χωρίς, πάντως, να αποκλείει τη συνεργασία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ηγέτης του MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί θα απαντήσει θετικά σε πρόσκληση του Αχμέτ Νταβούτογλου για συνομιλίες σχετικά με τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Πληροφορίες που μεταδίδει η Hurriyet αναφέρουν ότι στη διάρκεια της συνάντησης, ο Μπαχτσελί θα αναφερθεί ξεκάθαρα στα αιτήματα του κόμματός του.

Ανάμεσα σε άλλα, λέγεται ότι θα ζητήσει από το AKP να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του να δώσει αυξημένες εξουσίες στον πρόεδρο της χώρας, ότι θα καλέσει την κυβέρνηση να μην τροποποιήσει νομοθεσία σχετικά με την τουρκική ταυτότητα, ενώ θα ζητήσει τον αποκλεισμό από θέσεις διοίκησης προσώπων που έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Ωστόσο, στελέχη του MHP δηλώνουν ότι θα ξεκινήσουν διάλογο με το AKP, προκειμένου να αποφευχθεί το πολιτικό χάος και η οικονομική κρίση.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Μπαχτσελί είπε ότι «ο Ερντογάν ή θα πρέπει να περιοριστεί στο πλαίσιο που ορίζει το σύνταγμα ή θα πρέπει να παραιτηθεί». Παράλληλα, έκανε λόγο για «αρχή του τέλους για το AKP».

CHP: Να μη μείνει η Τουρκία χωρίς κυβέρνηση

Οι τούρκοι ψηφοφόροι έδειξαν ότι η Εθνοσυνέλευση είναι ο κατάλληλος τόπος για την επίλυση των προβλημάτων ολόκληρης της χώρας, δήλωσε ο ηγέτης του βασικού κόμματος της αντιπολίτευσης. Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καλώντας όλα τα κόμματα να εγκαταλείψουν τις «κακεντρεχείς» συζητήσεις και να μην αφήσουν την Τουρκία χωρίς κυβέρνηση.

«Οι εκλογές τελείωσαν και έχει έρθει η ώρα για δράση και για αποφάσεις στη βάση της κοινής λογικής. Έχει έρθει η ώρα να εγκαταλείψουμε τις κακεντρεχείς συζητήσεις. Ας της αφήσουμε στην άκρη. Κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να αφήσει τη χώρα χωρίς κυβέρνηση. Αυτό θα ήταν ασέβεια προς τους ψηφοφόρους» δήλωσε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) στη Hurriyet.

Ο Κιλιτσντάρογλου είπε ότι ανάμεσα σε άλλα, η Τουρκία έχει υποσχεθεί αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση του ορίου για την είσοδο ενός κόμματος στην Εθνοσυνέλευση και την κατάργηση νόμων που ισχύουν από το πραξικόπημα του 1980. «Αυτά πρέπει να γίνουν μέσα σε διάστημα ενός έτους» δήλωσε.

Οι δηλώσεις αυτές μεταφράζονται ως ετοιμότητα να συζητήσει το CHP με το AKP για πιθανό σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Ωστόσο, ο ηγέτης του CHP αναφέρθηκε και στα προβλήματα από τη διακυβέρνηση του AKP. «Η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει φιλειρηνική εξωτερική πολιτική. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη της χώρας μας και είναι στην γραμμή των προσδοκιών του λαού μας» δήλωσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα ήταν λάθος μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Γκιούλ: Πρέπει να προτιμηθεί η λύση της κυβέρνησης συνεργασίας

Ο πρώην πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ, δήλωσε ότι τα κόμματα θα πρέπει να επιλέξουν τη λύση του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, αντί για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

«Πρέπει να εκτιμήσουμε τα εκλογικά αποτελέσματα με σύνεση, χωρίς πανικό. Ζούμε σε ένα πολυκομματικό σύστημα. Αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να υπάρξουν. Το έχουμε δει στο παρελθόν πολλές φορές» δήλωσε ο Γκιουλ.

«Όλοι δούλεψαν πολύ και κουράστηκαν. Θα έπρεπε να γίνει προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Οι εκλογές δεν είναι εύκολο πράγμα. Κάποιος πρέπει να προσεγγίσει τη διακυβέρνηση μιας χώρας, όπως η μητέρα προσεγγίζει το παιδί της, όπως η μητέρα μιας χώρας: Με ωριμότητα» είπε ο Γκιουλ μιλώντας στην Hurriyet.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024