Λουξεμβούργο: «Όχι» στην επέκταση των εκλογικών δικαιωμάτων στους μετανάστες
Oι πολίτες του Λουξεμβούργου απέρριψαν μαζικά στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή για την επέκταση των εκλογικών δικαιωμάτων στους μετανάστες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 46% του πληθυσμού, τορπιλίζοντας τις φιλοδοξίες του πρωθυπουργού Ξαβιέ Μπέτελ να «εκσυγχρονίσει» την κοινωνία.
Oι πολίτες του Λουξεμβούργου απέρριψαν μαζικά στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή για την επέκταση των εκλογικών δικαιωμάτων στους μετανάστες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 46% του πληθυσμού, τορπιλίζοντας τις φιλοδοξίες του πρωθυπουργού Ξαβιέ Μπέτελ να «εκσυγχρονίσει» την κοινωνία.
Το «όχι» στην επέκταση των εκλογικών δικαιωμάτων για μετανάστες που διαμένουν περισσότερα από 10 χρόνια στην χώρα συγκέντρωσε ποσοστό 78,02% των ψήφων, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα.
«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο και έγινε απόλυτα κατανοητό. Δεν πρόκειται για επιτυχία των κυβερνητικών κομμάτων. Θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα» δήλωσε ο 42χρονος Μπέτελ.
Στα ερωτήματα του δημοψηφίσματος περιλαμβανόταν ακόμα η μείωση της ηλικίας ψήφου στα 16 από τα 18 χρόνια και η θέσπιση δεκαετούς ορίου για τις υπουργικές θητείες, μετά τη 19ετή θητεία του συντηρητικού προκατόχου του, του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος είναι τώρα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Oι πολίτες του Λουξεμβούργου απέρριψαν και αυτά τα ερωτήματα. Σε ό,τι αφορά την μείωση της ηλικίας εκλογικού δικαιώματος, το ποσοστό του «όχι» ανήλθε στο 80,87%, ενώ στο ερώτημα για την υπουργική θητεία κατέγραψε 69,93%.
Στην περίπτωση που οι πολίτες ενέκριναν την πρόταση της κυβέρνησης, η επέκταση των εκλογικών δικαιωμάτων θα αφορούσε 35.000 ξένους κυρίως από την Ευρώπη- αρχής γενομένης από τους Πορτογάλους που αντιπροσωπεύουν το 16,4% του πληθυσμού..
Ακολουθούν οι Γάλλοι υπήκοοι (7%), οι Ιταλοί (3,5%), οι Βέλγοι (3,3%) και οι Γερμανοί (2,3%). Οι ξένοι υπήκοοι εκτός της Ευρώπης αντιπροσωπεύουν το 7% του πληθυσμού.
ΑΠΕ/Γαλλικό
- ΠΑΣΟΚ κατά Μητσοτάκη: «Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργεί με αυτόματο πιλότο»
- Η FIFA πήρε θέση για το γκολ της Αγγλίας και την spider-cam: «Ο αισθητήρας δεν κατέγραψε κάποια επαφή»
- Μητσοτάκης: Αυτοέπαινοι για τις συλλήψεις για Marfin – Πανηγυρισμοί για τη μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη
- Βάγια Νέστορα: Στο μικροσκόπιο των Αρχών το κινητό που πέταξε ο 29χρονος κατηγορούμενος
- Εύβοια: Επτά σεισμικές δονήσεις μέσα σε 25 λεπτά
- Ο ΠΑΟΚ δίνει 2 εκατ. ευρώ στον Παναθηναϊκό για Τολιόπουλο – Το «χρυσό» συμβόλαιο στον Έλληνα γκαρντ
- The Birthday Party – Ο Γουίλεμ Νταφόε υποδύεται έναν τύπο σαν τον Ωνάση αλλά αυτό δεν αρκεί
- Ναυτιλία: Τα παγκόσμια σημεία συμφόρησης – Στενά και Διώρυγες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442