Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Περιορισμό της καθιστικής στάσης εν ώρα εργασίας προτείνουν οι επιστήμονες

Περιορισμό της καθιστικής στάσης εν ώρα εργασίας προτείνουν οι επιστήμονες

Τα άτομα που κάνουν καθιστική εργασία, όπως οι υπάλληλοι γραφείου, θα πρέπει να φροντίζουν ώστε κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας τους να στέκονται τουλάχιστον δύο ώρες όρθιοι, ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία τους.

Τα άτομα που κάνουν καθιστική εργασία, όπως οι υπάλληλοι γραφείου, θα πρέπει να φροντίζουν ώστε κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας τους να στέκονται τουλάχιστον δύο ώρες όρθιοι, ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία τους.

Ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τσέστερ, στη Μ. Βρετανία, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Μπάκλεϊ, δημοσιεύουν στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sports Medicine, μια σειρά συστάσεων ώστε να μειωθεί η σωματική αδράνεια που συνεπάγεται η καθιστική στάση εν ώρα εργασίας.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι περίπου το 75% του χρόνου εργασίας σε δουλειά γραφείου είναι καθιστικός και, από αυτόν τον χρόνο, πάνω από το 50% αφορά παρατεταμένες περιόδους, στη διάρκεια των οποίων ο εργαζόμενος παραμένει καθισμένος συνεχώς στην καρέκλα, χωρίς να σηκώνεται καθόλου.

Για να μειωθεί ο χρόνος αυτός, οι επιστήμονες προτείνουν τρία πράγματα:

  • Ο εργαζόμενος να κάνει όσο γίνεται πιο συχνά διαλείμματα και να σηκώνεται για να περπατήσει,
  • Ο τρόπος εργασίας να οργανώνεται έτσι ώστε να περιλαμβάνει περιόδους εργασίας σε όρθια στάση (π.χ. να συνεννοείται κανείς δια ζώσης με τους συναδέλφους, αντί να επικοινωνεί με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ή οι συσκέψεις να γίνονται σε όρθια στάση),
  • Να καθιερωθούν στους χώρους εργασίας τα γραφεία που έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν όρθιοι.

Επιπλέον, οι εργοδότες, από την πλευρά τους, καλούνται να ενθαρρύνουν ενεργά τους εργαζόμενους να μειώσουν τον χρόνο καθιστικής εργασίας, επενδύοντας χρόνο και χρήμα, ώστε το εργασιακό περιβάλλον να γίνει πιο κινητικό και λιγότερο στατικό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ασφαλώς δεν θα είναι εύκολο να αλλάξει η κουλτούρα του γραφείου, η οποία εδώ και χρόνια έχει εδραιωθεί γύρω από την καθιστική εργασία. Και αναγνωρίζουν ότι, για πολλούς εργαζόμενους και εργοδότες η ελάχιστη ορθοστασία των δύο ωρών θα φανεί πολύ μεγάλη. Αλλά, με κάποιο τρόπο, όπως σημειώνουν, πρέπει να γίνει μια προσπάθεια.

Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι και η παρατεταμένη στατική ορθοστασία μπορεί να αποβεί εξίσου επκίνδυνη με την καθιστική στάση και να οδηγήσει σε μυοσκελετικούς πόνους και κόπωση.

Η καθιστική ζωή στο γραφείο και στο σπίτι έχει συνδεθεί με ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη και πρόωρο θάνατο.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024