Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνικό σχέδιο θα κοσμήσει το επετειακό νόμισμα της ΕΕ

Ελληνικό σχέδιο θα κοσμήσει το επετειακό νόμισμα της ΕΕ

Έλληνας δημιουργός κέρδισε τον διαγωνισμό της ΕΕ για το επετειακό νόμισμα των δύο ευρώ που θα εκδοθεί με αφορμή τον εορτασμό των 30 χρόνων από την υιοθέτηση της σημαίας της ΕΕ με τα δώδεκα αστέρια.

Έλληνας δημιουργός κέρδισε τον διαγωνισμό της ΕΕ για το επετειακό νόμισμα των δύο ευρώ που θα εκδοθεί με αφορμή τον εορτασμό των 30 χρόνων από την υιοθέτηση της σημαίας της ΕΕ με τα δώδεκα αστέρια.

Ο γλύπτης Γιώργος Σταματόπουλος σχεδίασε το νόμισμα που δείχνει ανθρώπινες φιγούρες να χορεύουν σε κύκλο γύρω από τη σημαία της ΕΕ.

Το ελληνικό σχέδιο επελέγη έπειτα από έναν ηλεκτρονικό διαγωνισμό που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον οποίο συμμετείχαν κάπου 100.000 άνθρωποι.

Το ευρώ που σχεδίασε ο κ. Σταματόπουλος συγκέντρωσε περίπου το 30% των ψήφων, διευκρίνισε η Επιτροπή.

Πάντως, δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα ή ξαφνική επέλαση φιλελληνισμού πίσω από την επιλογή, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, καθώς η εθνικότητα κάθε σχεδίου δεν είχε αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού.

Η μπροστινή όψη του νομίσματος που επέλεξαν οι πολίτες της ΕΕ αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με τον δημιουργό του, «δώδεκα αστέρια που μεταμορφώνονται σε ανθρώπινες φιγούρες που υποδέχονται τη γέννηση μίας νέας Ευρώπης».

«Περίπου 75 εκατομμύρια κέρματα με αυτό το νέο σχέδιο θα τυπωθούν από τις 19 χώρες της ευρωζώνης και θα αρχίσουν να κάνουν την εμφάνισή τους στα πορτοφόλια των πολιτών στη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου αυτού του έτους», διευκρίνισε η Επιτροπή.

Είναι η τέταρτη φορά που οι χώρες της ευρωζώνης ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να εκδώσουν ένα αναμνηστικό νόμισμα που θα φέρει το ίδιο, κοινό σχέδιο στην όψη του ενιαίου νομίσματος.

Η πρώτη φορά ήταν το 2007, για την 50ή επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, με την οποία ιδρύθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Η δεύτερη, το 2009, γιόρταζε τα δέκα χρόνια της ευρωπαϊκής και νομισματικής ένωσης, ενώ η τρίτη, το 2012, ήταν για τη δέκατη επέτειο της εισαγωγής χαρτονομισμάτων και νομισμάτων σε ευρώ.

Η σημαία με τα δώδεκα χρυσά αστέρια που παρατίθενται σε κύκλο, μέσα σε μπλε φόντο, έγινε την 1η Ιανουαρίου 1986 το σύμβολο των ευρωπαϊκών θεσμών.

Τα αναμνηστικά κέρματα θα είναι όλα των δύο ευρώ και προορίζονται να κυκλοφορήσουν στο σύνολο της επικράτειας της ευρωζώνης.

Για την Ελλάδα η σημερινή ημέρα είναι η 36η επέτειος από την υπογραφή της συμφωνίας προσχώρησής της στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024