Την υποψηφιότητα της Μανουέλα Καρμένα του Ahora Madrid (Podemos και άλλα κινήματα) θα στηρίξει τελικά το σοσιαλιστικό PSOE για το Δήμο της Μαδρίτης, βάζοντας τέλος στην κυριαρχία του Λαϊκού Κόμματος στην πρωτεύουσα, η οποία ξεκίνησε το 1991.

Η Μανουέλα Καρμένα ήρθε δεύτερη στον Δήμο στις εκλογές της περασμένης Κυριακής με μικρή διαφορά ψήφων από την Εσπεράνθα Αγκίρε του Λαϊκού Κόμματος.

Η Αγκίρε κέρδισε μεν την πρώτη θέση, όμως δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη αυτοδυναμία σε έδρες. Κάπου εκεί είχε τελειώσει και η οποιαδήποτε πιθανότητα να γίνε δήμαρχος, δεδομένου ότι κανείς δεν δέχθηκε να την στηρίξει.

Η ίδια πρότεινε στον υποψήφιο του PSOE (που ήρθε τρίτος) να τον στηρίξει για να γίνει εκείνος δήμαρχος ή να στηρίξουν από κοινού την υποψήφια των Ciudadanos (που ήρθε τέταρτη). Στόχος για την Αγκίρε, αλλά και το Λαϊκό Κόμμα, να κλείσει ο δρόμος στην Καρμένα, ουσιαστικά στους Podemos.

Ωστόσο, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο δίνει μάχη για να καλύψει τη διαφορά από τον Ραχόι και να κερδίσει τις γενικές εκλογές -περί τα τέλη του έτους- δεν θα στήριζε ποτέ την Αγκίρε.

Μετά από έναν πρώτο γύρο επαφών, ο υποψήφιος για τη δημαρχία από το σοσιαλιστικό κόμμα άνοιξε τα χαρτιά του: «Υπάρχουν δύο δρόμοι: ή το ΡΡ ή το Ahora Madrid, τι να κάνουμε;»

Ο Αντόνιο Μιγκέλ Καρμόνα εξήγησε ότι το κόμμα του θα στηρίξει την Μανουέλα Καρμένα, αλλά δεν θα δεχθεί τη θέση του αντιδημάρχου. Στήριξη χωρίς αξιώματα, αλλά όχι και λευκή επιταγή, όπως φάνηκε από τη δήλωση του ίδιου:

«Πρέπει να δεχθεί το ελάχιστο από τις προσδοκίες μας και να αλλάξει την πόλη. Αν το δεχθεί, έχει καλώς. Αν όχι, τότε θα έχουμε πρόβλημα» ξεκαθάρισε.

Τα «κουκιά» για την Εσπεράνθα Αγκίρε δεν έβγαιναν από την αρχή. Επί συνόλου 57 εδρών, η Αγκίρε του Λαϊκού Κόμματος κέρδισε 21 έδρες, η Καρμένα 20, το PSOE 9 και οι Ciudadanos 7.

Με τις ψήφους του PSOE η Καρμένα θα έχει 29 έδρες, ενώ ακόμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της και η υποψήφια των Ciudadanos.

Ένα 24ωρο νωρίτερα, τόσο ο Πάμπλο Ιγκέσιας του Podemos όσο και ο Άλμπερτ Ριβέρα των Ciudadanos έθεσαν όρους προκειμένου να στηρίξουν τους υποψήφιων των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών που δεν πήραν την απόλυτη πλειοψηφία.

Οι Podemos ζητούν πολιτικές κατά της διαφθοράς και να μπει τέλος σε περικοπές και εξώσεις, ενώ οι Ciudadanos ζητούν δεσμεύσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά και μεταρρυθμίσεις, ιδίως σε οικονομικό επίπεδο.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr