Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Word of Mouth: «Ο πρώτος beatbox δίσκος στην Ελλάδα έχει κάτι να πει»

Word of Mouth: «Ο πρώτος beatbox δίσκος στην Ελλάδα έχει κάτι να πει»

Οι πιο γνωστοί εκπρόσωποι του human beatbox στην Ελλάδα, της τέχνης αναπαραγωγής ρυθμών και μελωδιών με τη χρήση μόνο του ανθρώπινου στόματος, οι Word of Mouth, μιλούν στο in.gr για τις προκλήσεις της δουλειάς τους. «Το να εντυπωσιάσουμε ο ένας τον άλλον την ώρα της πρόβας είναι η βασική πηγή έμπνευσης», δηλώνουν, και αναφέρονται στην […]

Οι πιο γνωστοί εκπρόσωποι του human beatbox στην Ελλάδα, της τέχνης αναπαραγωγής ρυθμών και μελωδιών με τη χρήση μόνο του ανθρώπινου στόματος, οι Word of Mouth, μιλούν στο in.gr για τις προκλήσεις της δουλειάς τους. «Το να εντυπωσιάσουμε ο ένας τον άλλον την ώρα της πρόβας είναι η βασική πηγή έμπνευσης», δηλώνουν, και αναφέρονται στην κυκλοφορία του πρώτου, στην Ελλάδα, beatbox ολοκληρωμένου δίσκου τους. Το μότο και η πορεία τους βασίζονται στην εμπιστοσύνη, η δημιουργία τους στο διαφορετικό.

Είστε ένα συγκρότημα που εκπροσωπείτε τη γλώσσα του human beatbox. Θα θέλατε να μας μιλήσετε γι’αυτή τη γλώσσα; Ποιοι κανόνες ή και κώδικες τη διέπουν;
Η μουσική του στόματος είναι μία υπό διαμόρφωση γλώσσα, η οποία εξελίσσεται συνεχώς. Είναι ακόμα μία τέχνη που βασίζεται κυρίως στη δημιουργική ελευθερία του ίδιου του beatboxer, και τουλάχιστον σε αυτή την περίοδο, δεν καθορίζεται από κάποιους κανόνες. Για την εξέλιξή της, βασικός κώδικας για εμάς είναι ο σεβασμός προς και από όποιον/α καταπιάνεται με το human beatbox, διότι εκεί βασίστηκε και επιβίωσε από τα early 80’s όπου ξεκίνησε, μέχρι σήμερα.

Πότε ήρθατε για πρώτη φορά σε επαφή με αυτό το είδος μουσικής και τι θεωρείτε πρόκληση;

Στη δεκαετία του ‘80 έγινε η πρώτη επαφή μέσα από κάποιους κλασσικούς δίσκους βινυλίου RAP και μουσικά κομμάτια όπως το ”Fat girl” του Eazy E, και το ”La Di Da Di” του Slick Rick με τον Doug E Fresh (πατέρας του human beatbox). Πρόκληση είναι να μην αφήνεις τα προβλήματα της καθημερινότητας, να σε αποτρέψουν από το να παραμένεις δημιουργικός και αισιόδοξος.

Τι απαιτεί αυτή η τέχνη και πώς εξελίσσετε τη δουλειά σας; Ποια η πηγή έμπνευσής σας;
Είναι, εμείς οι ίδιοι τι απαιτούμε από τον εαυτό μας, ίσως το γεγονός ότι είμαστε αυτοδίδακτοι, μας έχει οδηγήσει στο να αναπαράγουμε κίνητρα για να εξελίσσουμε το έργο μας. Κυρίως το να εντυπωσιάσουμε ο ένας τον άλλον στην ώρα της πρόβας είναι η βασική μας πηγή έμπνευσης. Mέσα από το σεβασμό που δεχτήκαμε σε ξένες χωρες, καταλάβαμε πως η εργατικότητα και η καινοτομία σε δικαιώνουν. Οι σταθερές προσθήκες του Dj Beatstrike στο σχήμα μας, του expert της ηχοληψίας Δημήτρη Δημητριάδη και η συνεργασία με τον comic artist Κώστα Παντούλα ήταν το συν για να προκύψει το νέο μας show και το νέο LP. Bάζουμε τον πήχη ψηλά, δοκιμάζουμε και βελτιωνόμαστε.

Ποιες οι κοινωνικές προεκτάσεις της μουσικής σας;
Συνδυάζουμε τον ρόλο διασκεδαστή και μουσικού παράλληλα και αυτό μας βοηθά να θυμόμαστε, ειδικά τώρα που η Ελλάδα δοκιμάζεται, πως πρέπει να αγγίζεις το κοινό και να προσφέρεις με τον τρόπο σου. Μέσα από την κυκλοφορία του δίσκου LP μας «I AM BEATBOX», συνεργαστήκαμε με πολλά γνωστά ονόματα με διαφορετικές μουσικές καταβολές που παρήγαγαν για εμάς τον στίχο που είναι αναγκαίος για να τοποθετηθείς. Η κυκλοφορία του πρώτου στην Ελλάδα beatbox ολοκληρωμένου LP είναι γεγονός και έχει πολλά να πει.

H κοινότητα της beatbox είναι σχετικά κλειστή διεθνώς; Σε τι βασίζεται την έλλειψη καλλιτεχνών αυτού του είδους στην Ελλάδα;
Η διεθνής κοινότητα βασίζεται στη δραστηριότητα φορέων όπως το Beatbox Battle στη Γερμανία λόγω της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος και των επιμέρους εθνικών πρωταθλημάτων όπου συνδιοργανώνει, αλλά και των παραδοσιακών δυνάμεων Γαλλίας, Μεγάλης Βρετανίας, Βελγίου, Ελβετίας και Βουλγαρίας που έχουν δεκαετίες παράδοση αλλά έχουν αναδείξει και σουπερσταρ του είδους. Είναι λογικό να κινούνται όλα γύρω από αυτές τις χώρες. Θα το ονομάζαμε έλλειψη προσοχής από το κοινό και τα ΜΜΕ, παρά έλλειψη από καλούς beatboxers. Τα τελευταία χρόνια έγινε συντονισμένη προσπάθεια στην Ελλάδα από το Beatboxgreece.com όπου έδωσε βήμα στην διασκορπισμένη Ελληνική beatbox κοινότητα που αριθμεί τα 60-70 ενεργά μέλη, διοργάνωσε το 2013 και 2014 το Ελληνικό Πρωτάθλημα και πρόσφερε επίσημα τη δυνατότητα σε νεότερα παιδιά να συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα φέτος στο Βερολίνο, τέλος Μαΐου. Για του λόγου του αληθές, η eλληνική αποστολή φέτος είναι μεγαλύτερη από ποτέ, με τους GNO και RYTHYMANIAC στη solo κατηγορία ανδρών, τους HUMAN στις ομάδες των 4 ατόμων και εμάς στις ομάδες των 2 ατόμων.

Ποιο είναι το βασικό μότο σας;
«In beatbox we trust»

Τι νέο πιστεύετε ότι φέρνετε στην Ελλάδα από τα ταξίδια σας;
Καλύτερη νοοτροπία για την επόμενη δουλειά μας και σεβασμό μέσα στις αποσκευές μας σαν αντίδοτο στην Ελληνική καθημερινότητα. Μιλήστε μας για τη συμμετοχή σας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Beatbox στο Βερολίνο. Είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχουμε και είναι απίθανη εμπειρία. Η συνάντηση όλων των εθνών και των καλύτερων beatboxers από όλο τον κόσμο, με τη συμμετοχή 180 beatboxers σε 2 ημέρες ζωντανά, είναι σαν μια μίξη μουσικών και τεχνικών που θα κατατεθούν και θα καταγραφούν στην ιστορία. Θα δώσουμε το στίγμα μας, μιας και η Ελλάδα έχει πολύ ταλέντο και beatboxers να επιδείξει και όσες συμμετοχές υπάρχουν τόσο αναγνωριζόμαστε.

Ποιο είναι το βασικό μήνυμα που στέλνετε μέσω της τέχνης σας και ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον; Να αφοσιώνεσαι σε αυτό που πραγματικά έχεις ταλέντο. Οι βασικοί στόχοι μας, έχουν εκπληρωθεί μέχρις στιγμής. Σταθερή παρουσία συναυλιακή σε μια χώρα που δεν γκελάρει το beatbox, συνεργασία με διακεκριμένους καλλιτέχνες, συμμετοχές σε φεστιβάλ στο εξωτερικό και την έκδοση του πρώτου LP στην Ελλάδα βασισμένο αποκλειστικά στο human beatbox. Για το μέλλον το μόνο που σκεφτόμαστε είναι να ξεκουραστούμε κάποια στιγμή.

Συνέντευξη: Ελισάβετ Σταμοπούλου

entertainment.in.gr

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024