Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συγκρούσεις και σύγχυση στο Μπουρούντι με «άρωμα» πραξικοπήματος

Συγκρούσεις και σύγχυση στο Μπουρούντι με «άρωμα» πραξικοπήματος

Σποραδικές μάχες σημειώνονταν στην πρωτεύουσα του Μπουρούντι, Μπουζουμπούρα, μεταξύ υποστηρικτών και του αντιτιθέμενων στον πρόεδρο Πιερ Νκουρουνζίζα, τις ώρες μετά τις αντικρουόμενες αναφορές από τον Στρατό για το εάν είχε γίνει πραξικόπημα. Το πού βρίσκεται ο πρόεδρος, που είχε ταξιδέψει στην Τανζανία, παραμένει θολό και δήλωσή του στο Διαδίκτυο καλεί τους πολίτες να μείνουν ψύχραιμοι.

Σποραδικές μάχες σημειώνονταν στην πρωτεύουσα του Μπουρούντι, Μπουζουμπούρα, μεταξύ υποστηρικτών και του αντιτιθέμενων στον πρόεδρο Πιερ Νκουρουνζίζα, τις ώρες μετά τις αντικρουόμενες αναφορές από τον Στρατό για το εάν είχε γίνει πραξικόπημα.

Το πού βρίσκεται ο πρόεδρος, που είχε ταξιδέψει στην Τανζανία, παραμένει θολό και δήλωσή του στο Διαδίκτυο καλεί τους πολίτες να μείνουν ήρεμοι.

Ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της προεδρίας και στους λογαριασμούς της στα κοινωνικά δίκτυα ανέφερε πως ο Νκρουρουνζίζα «καλεί το λαό του Μπουρούντι να μείνει ψύχραιμος», την ώρα που
αντίπαλες ομάδες στρατιωτών εξακολουθούν να δίνουν μάχη για τον έλεγχο της πρωτεύουσας, ενώ υπάρχουν αναφορές για σφοδρές μάχες και βομβαρδισμούς στο κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης.

Κάτοικος, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, δήλωσε πως είδε έναν στρατιώτη να κείτεται νεκρός κοντά στο υπουργείο Εσωτερικών.

Αργότερα την Πέμπτη, ο Νκουρουνζίζα επέστρεψε με ραδιοφωνική του συνέντευξη για να δηλώσει ότ προσφέρει χάρη σε όσους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς παραδώσουν τα όπλα. Λίγο μετά τη μετάδοση της συνέντευξης του προέδρου της χώρας, το κρατικό ραδιόφώνο σταμάτησε να μεταδίδει το πρόγραμμά του.

Την Τετάρτη, ενώ ο πρόεδρος βρισκόταν σε συνέδριο στην Τανζανία, ο υποστρατήγος Γκοντφρουά Νιγιομπαρέ ανακοίνωσε πως ανέτρεψε τον πρόεδρο επειδή η επιδίωξή του για τρίτη θητεία – η οποία έχει προκαλέσει κύματα διαδηλώσεων τις τελευταίες εβδομάδες – παραβιάζει το Σύνταγμα.

Σύντομα, ωστόσο, η πολιτική εξουσία αλλά και στρατιωτικοί αξιωματούχοι που υποστηρίζουν τον πρόεδρο απέρριψαν την αναφορά περί πραξικοπήματος. Στο ενδιάμεσο, τανκς που βγήκαν στους δρόμους έγιναν δεκτά με πανηγυρισμούς από αντιτιθέμενους στον Νκουρουνζίζα.

Την Πέμπτη, ισχυρές εκρήξεις και ανταλλαγές πυρών σημειώθηκαν το πρωί σε τμήματα της πρωτεύουσας, οι οποίες είχαν υποχωρήσει προς το μεσημέρι. Ωστόσο, είναι ακόμη ασαφές εάν το τμήμα των στρατιωτικών δυνάμεων που πρόσκειται στον πρόεδρο έχει διατηρήσει των έλεγχο όλων των σημείων της πρωτεύουσας.

Η Τανζανία ανέφερε το πρωί της Πέμπτης ότι ο πρόεδρος του Μπουρούντι έφυγε από το συνέδριο για να επιστρέψει στη χώρα του, αλλά αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι το αεροπλάνο του δεν μπόρεσε να απογειωθεί επειδή το αεροδρόμιο στην Μπουζουμπούρα είχε κλείσει.

Σύμφωνα με ανταποκριτές του BBC, οι δρόμοι φαίνεται ότι ελέγχονται κυρίως από την αστυνομία που παραμένει πιστή στον πρόεδρο, όμως σφοδρές μάχες συνεχίζονται γύρω από το κτίριο της κρατικής ραδιοτηλεόρασης RNTB. Ο έλεγχός της είναι πολύ σημαντικός επειδή είναι το μοναδικό μέσο που εξακολουθεί να εκπέμπει πέραν της πρωτεύουσας. Οι δύο ιδιωτικοί ραδιοσταθμοί έχουν κλείσει και ο δημοφιλέστερος, ο Radio Publique Africaine, πυρπολήθηκε στη διάρκεια της νύχτας αφού μετέδωσε την ανακοίνωση του στρατηγού Νιγιομπαρέ για το πραξικόπημα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024