Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σεξ και Φεστιβάλ Καννών: Mια σχέση αγάπης και μίσους

Σεξ και Φεστιβάλ Καννών: Mια σχέση αγάπης και μίσους

Αναπόσπαστο κομμάτι του Φεστιβάλ Καννών φαίνεται να είναι το σεξ.Ταινίες με ερωτικό περιεχόμενο γίνονται αντικείμενο αμφισβήτησης ηθικολόγων και όχι μόνο, συχνά όμως αποσπούν το Χρυσό Φοίνικα. Ένα από τα «στοιχήματα» του φεστιβάλ είναι οι εντυπώσεις που θα αφήσει το «Youth». Ο ερωτισμός είναι εμφανής στην ταινία του Πάολο Σορεντίνο, με τους Μάικλ Κέιν και Χάρβεϊ […]

Αναπόσπαστο κομμάτι του Φεστιβάλ Καννών φαίνεται να είναι το σεξ.Ταινίες με ερωτικό περιεχόμενο γίνονται αντικείμενο αμφισβήτησης ηθικολόγων και όχι μόνο, συχνά όμως αποσπούν το Χρυσό Φοίνικα.

Ένα από τα «στοιχήματα» του φεστιβάλ είναι οι εντυπώσεις που θα αφήσει το «Youth». Ο ερωτισμός είναι εμφανής στην ταινία του Πάολο Σορεντίνο, με τους Μάικλ Κέιν και Χάρβεϊ Καϊτέλ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Δύο παλιοί φίλοι, που περνούν τις διακοπές τους στους πρόποδες των Άλπεων, παρατηρούν μια γυμνή εικόνα την ώρα που κάνουν υδρομασάζ.

Σύμφωνα με τον Guardian, και χωρίς σκηνές σεξ, το σεξ είναι αισθητό στο Φεστιβάλ Καννών αφού καλλιεργεί της αίσθηση εκείνη της πολυτέλειας που όλοι λατρεύουν, με το κόκκινο χαλί και την ανώτατη για το φεστιβάλ διάκριση, το Χρυσό Φοίνικα, να διεγείρουν ερωτικά τη φαντασία.

Το κοινό, ωστόσο, του φεστιβάλ δεν φαίνεται να είναι τόσο δεκτικό στις σκηνές σεξ αφού συχνά το θεωρεί ξεπερασμένο και αυτό που σοκάρει πλέον είναι η βία.

Η ταινία «The Lobster» (Ο Αστακός) του Γιώργου Λάνθιμου, έχει ενδιαφέρον να δει κανείς τι κριτικές θα αποσπάσει με το στοιχείο της βίας και του σουρεαλισμού να συνυπάρχουν. Με το θέμα της βίας είχαν φλερτάρει κατά το παρελθόν και οι ταινίες «Funny Games» (2007) του Μίχαελ Χάνεκε και του Γκασπάρ Νοέ το «Μη Αναστρέψιμος» (2002).

Το σεξ,όμως,ανεβάζει πάντα την αδρεναλίνη στο Φεστιβάλ των Καννών. Αυτό συνέβη το 1989 όταν η ταινία «Sex, Lies, and Videotape» του Στίβεν Σόντερμπεργκ απέσπασε Χρυσό Φοίνικα. Το να βιντεοσκοπεί κάποιος τον εαυτό του να μιλά για το σεξ ήταν προχωρημένο για την εποχή εκείνη.

Στη δεκαετία του ’90 η προκλητική ταινία «Kids» του Λάρι Κλαρκ μίλούσε για τη σεξουαλική ζωή των εφήβων της Νέας Υόρκης, καταδικάστηκε όμως ευρέως με τα σχόλια να κάνουν λόγο για παιδοφιλία. Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε και η ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, «Crash» (1996), που αφορούσε στο σεξουαλικό φετίχ για τροχαία ατυχήματα.

Γαλλικές ταινίες γύρω από το σεξ ήταν αρκετά «παιχνιδιάρικες» για τα δεδομένα του Φεστιβάλ Καννών. Η ταινία του Φρανσουά Οζόν «Νέα και Όμορφη», προέβαλε τη ρομαντική πτυχή του εξαγοράσιμου σεξ.

Πιο σκληρή ήταν , όμως, η ταινία του 2012 «Παράδεισος του έρωτα» του Ulrich Seidl, που πραγματεύεται το κοινωνικό ζήτημα του σεξουαλικού τουρισμού στην Κένυα.

Θυελλώδεις συζητήσεις και τσουχτερές κριτικές απέσπασε «Η Ζωή της Αντέλ», με τον σκηνοθέτη της ταινίας να τη χαρακτηρίζει «σύντομη στιγμή ευτυχίας». Απέσπασε, όμως, το Χρυσό Φοίνικα το 2013.

Να σημειωθεί ότι η Λεά Σεντού αποκάλυψε ότι στη σκηνή του στοματικού έρωτα οι πρωταγωνίστριες φορούσαν προσθετικούς κόλπους.

Η σκηνή του αυνανισμού της Νικόλ Κίντμαν στην παρεξηγημένη ταινία του Λι Ντάνιελς , «The Paperboy» (2012), προκάλεσε επίσης συζητήσεις στο Φεστιβάλ.

Η καλύτερη, όμως ταινία γύρω από το σεξ που προβλήθηκε στις Κάννες είναι, σύμφωνα με τον Guardian, το «The Good Old Naughty Days», τo 2002 , που προέβαλε ένα «ανθολόγιο» δεκάδων ταινιών σεξ στις αρχές του 20ου αιώνα, οι οποίες προσπαθούσαν να εξηγήσουν πώς είναι το σεξ για άπειρους άντρες.

Ελισάβετ Σταμοπούλου

entertainment.in.gr

Sports in

Υπόθεση Καρλίτο: Συγγνώμη Πεπ, αλλά ο Αντσελότι… (vids, pics)

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είναι πιθανότατα ο κορυφαίος προπονητής στον κόσμο, όμως ο Κάρλο Αντσελότι είναι ο «βασιλιάς» του Champions League...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024