Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Προς συμβιβαστική λύση για την αποφυγή κυρώσεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Προς συμβιβαστική λύση για την αποφυγή κυρώσεων στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, με τον γενικό γραμματέα της UEFA, Τζάνι Ινφαντίνο, στη ΓΓΑ για το αθλητικό νομοσχέδιο, στην οποία ήταν ακόμη παρόντες ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Γκιρτζίκης, ο Πατρίκ Κομνηνός που συνοδεύει τον κ. Ινφαντίνο, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, οι εκπρόσωποι των κομμάτων, Κουκοδήμος (ΝΔ), Μαυρωτάς (Ποτάμι), Δριτσέλη (ΣΥΡΙΖΑ), Γκιόκας (ΚΚΕ), Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ) και ο υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ (ΑΝΕΛ). Αυτό που προκύπτει από τη συνάντηση είναι ότι υπάρχει αισιοδοξία και ουσιαστικά παύει κάθε λόγος αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, με τον γενικό γραμματέα της UEFA, Τζάνι Ινφαντίνο, στη ΓΓΑ για το αθλητικό νομοσχέδιο, στην οποία ήταν ακόμη παρόντες ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Γιώργος Γκιρτζίκης, ο Πατρίκ Κομνηνός που συνοδεύει τον κ. Ινφαντίνο, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, οι εκπρόσωποι των κομμάτων, Κουκοδήμος (ΝΔ), Μαυρωτάς (Ποτάμι), Δριτσέλη (ΣΥΡΙΖΑ), Γκιόκας (ΚΚΕ), Χριστοφιλοπούλου (ΠΑΣΟΚ) και ο υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ (ΑΝΕΛ).

Αυτό που προκύπτει από τη συνάντηση είναι ότι υπάρχει αισιοδοξία και ουσιαστικά παύει κάθε λόγος αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις, όπως τουλάχιστον άφησαν να φανεί ο υφυπουργός, ο κ. Ινφαντίνο και οι εκπρόσωποι των κομμάτων, ενώ μια μικρή επιφύλαξη άφησε για το θέμα αυτό ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης. Όπως διαφάνηκε, δεν θίγεται το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ με το νέο νόμο και οι νέες τροποποιήσεις που θα συμπεριλάβει σε αυτόν ο κ. Κοντονής, για την ψήφιση την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, θα σταλούν προηγουμένως γραπτώς σε ΕΠΟ, UEFA και FIFA.

Το νομοσχέδιο θα έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής στις 6 Μαΐου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους Διεθνείς Φορείς.

Οι δηλώσεις αναλυτικά:

Τζάνι Ινφαντίνο:

«Ηταν μια θετική συνάντηση και τέθηκαν όλα τα ζητήματα. Εμείς δεν θα δεχθούμε ένα νόμο που δεν θα σέβεται το αυτοδιοίκητο και την αυτονομία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αυτός είναι κανόνας στην Ευρώπη για όλα τα σπορ. Εχουν γίνει πολλά θετικά βήματα και νομίζω ότι θα υπάρξει λύση. Ο κ. Κοντονής διαβεβαίωσε ότι σέβεται το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ και αυτό μπορεί να αποτυπωθεί γραπτώς στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο. Τις επόμενες ημέρες θα μας αποσταλούν γραπτώς οι τροποποιήσεις στο νόμο που θα τεθεί την προσεχή εβδομάδα προς ψήφιση στη Βουλή. Περιμένουμε λοιπόν τις αλλαγές για να τις μελετήσουμε και να δώσουμε την απάντηση μας».

Τέρενς Κουίκ:

«Η συζήτηση ήταν εξαιρετικά ειλικρινής. Όλα τοποθετήθηκαν πάνω στο τραπέζι, δόθηκαν οι διαβεβαιώσεις από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν θίγεται το αυτοδιοίκητο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, προσωπικά χάρηκα που έγινε δεκτή η πρότασή μου να είναι παρόντες οι τομεάρχες όλων των κομμάτων της Βουλής. Επίσης ζήτησα από τον κ. Ινφαντίνο σε μια εσωτερική διαδικασία, η UEFA με την ΕΠΟ να βοηθήσουν προς αυτή την κραυγή αγωνίας που βγάζουμε εδώ στην Ελλάδα, να μπορούμε να πηγαίνουμε μαζί με τις οικογένειές μας στο γήπεδο χωρίς να φοβόμαστε. Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να μπορέσουμε να βάλουμε το ποδόσφαιρο στο σημείο που επιβάλλεται. Γι’ αυτό είπα και στον κ. Ινφαντίνο ότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν μπορεί να είναι μόνο τίμια, αλλά και να φαίνεται. Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε θετική κατάληξη, αφού θα δοθούν στις διεθνείς ομοσπονδίες όλες οι διαβεβαιώσεις για το αυτοδιοίκητο. Πάντως, οι ΑΝΕΛ ξεκαθαρίσαμε ότι δεν μπορούμε να βάλουμε σε κίνδυνο το ποδόσφαιρο. Όλα τελούν πάντως υπό την έγκριση της γενικής γραμματείας της χώρας».

Κώστας Κουκοδήμος:

«Πιστεύω ότι θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή και θα περάσει σχεδόν με απόλυτη πλειοψηφία απ’ όλα τα κόμματα, με εξαίρεση ίσως το ΚΚΕ που σε κάποια άρθρα θα πει όχι. Εγινε πολύ σκληρή μάχη στην Επιτροπή της Βουλής, εισακούστηκαν οι φωνές των κομμάτων που δεν ήθελαν το ποδοσφαιρικό GREXIT και τελικά πείστηκε και ο υφυπουργός να το βάλει και στο σχέδιο νόμου, το αυτοδιοίκητο δηλαδή του ποδοσφαίρου. Ο κ. Ινφαντίνο πήρε τις προτάσεις, θα τις επεξεργαστεί και θα περιμένουμε την τελική του απόφαση ίσως και απόψε το βράδυ, οπότε αύριο στην επιτροπή θα αποφασίσουμε σχεδόν ομόφωνα την υπερψήφιση του νομοσχεδίου. Αρχικά ο υφυπουργός ήταν αδιάλλακτος, αλλά τελικά πείστηκε, αφού υπήρξαν και άλλες φωνές μέσα στην επιτροπή που έλεγαν ότι δεν πρέπει να τιμωρήσουμε το ποδόσφαιρο και τους παίκτες, αλλά τους πραγματικούς υπαίτιους που ευθύνονται για τη βία στα γήπεδα».

Γιώργος Μαυρωτάς:

«Έγινε μια συνάντηση με τον κ. Ινφαντίνο, αρκετά εποικοδομητική, δόθηκαν εξηγήσεις σχετικά και με τις τελευταίες εξελίξεις, τις τροποποιήσεις δηλαδή που έγιναν τελευταία στιγμή στην επιτροπή για το νομοσχέδιο, ειπώθηκαν κάποια πράγματα και από την πλευρά της UEFA και νομίζω ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, αφού έχει γεφυρωθεί το μικρό χάσμα που υπήρχε. Πιστεύω ότι, Τετάρτη-Πέμπτη που θα έρθει ο νόμος προς ψήφιση, θα περιλαμβάνει όλα εκείνα που θα αφήνουν ικανοποιημένες και τις δύο πλευρές. Τα θέματα που σχολιάστηκαν περισσότερο είναι το κατά πόσο θα διατηρηθεί το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, όπου ο υφυπουργός ήταν σαφής ότι θα μπει ακόμη και στο νόμο το θέμα του αυτοδιοίκητου, αν χρειαστεί, και το θέμα των πειθαρχικών οργάνων της ΕΠΟ».

Εύη Χριστοφιλοπούλου:

«Υπήρξε μια ουσιαστική συζήτηση με τον Ινφαντίνο και τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων. Όταν υπάρχει συζήτηση και συνεννόηση, τότε η συζήτηση για GREXIT υποχωρεί. Θεωρούμε λοιπόν ότι τα ζητήματα των υπερεξουσιών του υπουργού έχουν καμφθεί σε μεγάλο βαθμό. Ο κ. Κοντονής έχει φέρει τροποποιήσεις στη Βουλή και περιμένουμε το γραπτό κείμενο. Συζητήθηκαν με τον κ. Ινφαντίνο όλα τα θέματα σχετικά με την ΕΠΟ και μεταξύ αυτών και τα πειθαρχικά. Υπήρξε μια καλή συνεργασία, το νομοσχέδιο μπορεί να βελτιωθεί και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η κυβέρνηση και να έρθει στη Βουλή με τρόπο που θα βοηθήσει την καταπολέμηση της βίας και από την άλλη θα αποτρέψει τον κίνδυνο ενός GREXIT. Ας ελπίσουμε και για τα άλλα GREXIT να συμβεί το ίδιο».

Παναγιώτα Δριτσέλη:

«Το υπουργείο είναι σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες αρχές. Είναι φανερό ότι συνεχίζει την συντονισμένη προσπάθεια για πάταξη της βίας. Η σημερινή συνάντηση ήταν πολύ κρίσιμη και τέθηκαν επί τάπητος όλοι οι προβληματισμοί που υπάρχουν γύρω από το σχέδιο νόμου. Ωστόσο έγινε κατανοητό ότι από την μεριά της κυβέρνησης υπάρχει σεβασμός στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, όπως σε όλες τις άλλες ομοσπονδίες. Αυτή η κυβέρνηση διαθέτει την πολιτική βούληση και όλα τα εχέγγυα με νωπή τη λαϊκή εντολή για πάταξη της βίας, η οποία δεν αρμόζει στον ελληνικό αθλητισμό και κυρίως στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Γιώργος Γκιρτζίκης:

«Ο κ. Τζιάνι Ινφαντίνο με την παρουσία του εδώ εκπροσώπησε την FIFA και την UEFA και οι τοποθετήσεις εκφράζουν ασφαλώς και την ΕΠΟ. Στο ποδόσφαιρο διεθνώς ισχύουν τα ίδια παντού. Εμείς σήμερα συμμετείχαμε σε αυτή τη συνάντηση, ακούσαμε τον υφυπουργό ότι θα κάνει κάποιες τροποποιήσεις, τις οποίες περιμένουμε γραπτώς να τις έχουμε, όπως και οι διεθνείς ομοσπονδίες και πάνω σε αυτές θα τοποθετηθούμε. Τότε θα είμαστε σε θέση να πούμε τις απόψεις μας. Ένα είναι σίγουρο, ότι υπηρετούμε το ποδόσφαιρο, κανείς δεν θέλει να αποκλειστεί το άθλημα από τις διεθνείς διοργανώσεις, είτε αφορά την εθνική ομάδα είτε τους συλλόγους. Θα έλεγα ότι ο κίνδυνος αποκλεισμού παραμένει, όμως ο κ. Ινφαντίνο ήρθε εδώ για να δώσει τις λύσεις και να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος».

Σταύρος Κοντονής:

«Η συζήτηση ήταν ειλικρινής, εποικοδομητική και παραγωγική. Από την πλευρά της κυβέρνησης τονίστηκαν τα εξής στον εκπρόσωπο των διεθνών ομοσπονδιών για τα δύο ζητήματα που τις απασχολούν ιδιαίτερα:

Πρώτον, για το θέμα του αυτοδιοίκητου ισχύει απολύτως η δήλωση που κατέθεσα στη Βουλή προχθές και επίσης ότι το κείμενο που κατέθεσα χθες στην επιτροπή, μπορεί να περιληφθεί στην αιτιολογική έκθεση, δηλαδή σε νομοθετικό κείμενο.

Από τον εκπρόσωπο των διεθνών ομοσπονδιών μου ζητήθηκε να του απαντήσω εάν αυτό το κείμενο είναι δυνατόν να περιληφθεί και στο νόμο. Του απάντησα ότι θα το εξετάσουμε και εφόσον εγκριθεί από το γενικό γραμματέα της κυβέρνησης δεν θα έχουμε καμία αντίρρηση και στο νόμο να κατοχυρωθεί το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Επομένως πιστεύω ότι σε αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να υπάρχει καμία σκιά ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Δεύτερον, διευκρινίσαμε τη διαδικασία, τον τρόπο και όλη αυτή την κίνηση σχετικά με την κλήρωση τακτικών δικαστών, για τη στελέχωση των πειθαρχικών δικαιοδοτικών οργάνων της ΕΠΟ. Ιδίως είχε αξία το γεγονός ότι διευκρινίσαμε πως πρόκειται περί κληρώσεως και όχι ορισμού και ότι κάτι τέτοιο ισχύει και στις υπόλοιπες ομοσπονδίες μηδέ εξαιρουμένης της επαγγελματικής λίγκας του μπάσκετ, όπου εκεί οι δικαστές της ομοσπονδίας σε πρώτο βαθμό είναι πρωτοδίκες δικαστές, στο δεύτερο βαθμό εφέτες.

Επομένως αντιλαμβάνεστε ότι έγιναν αναλυτικές συζητήσεις. Πιστεύω ότι ήρθησαν οι σκιές που υπήρχαν και μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι προς θετική κατάληξη. Σε ένα σημείο υπάρχει μια απόκλιση απόψεων, σχετικά με τη δυνατότητα της ελληνικής κυβέρνησης, μετά από σοβαρά επεισόδια, να προβαίνει ως δικαιοδοτικό μέτρο στον αποκλεισμό ελληνικών ομάδων από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Εκφράστηκαν οι απόοψεις από τον Ινφαντίνο και τους συνεργάτες του, όπως επίσης και δικές μας, ενώ εμείς καταθέσαμε και εναλλακτική πρόταση. Επειδή δεν υπήρξε κατάληξη, θα το συζητήσουμε περαιτέρω μέχρι την ψηφοφορία στην Ολομέλεια, αλλά νομίζω ότι η εναλλακτική μας πρόταση λύνει το πρόβλημα.

Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τη συζήτηση, ευχαριστώ τους εισηγητές των δημοκρατικών κομμάτων που προσήλθαν σήμερα σε αυτή την πολύ σοβαρή συζήτηση και θεωρώ ότι μπορούν πλέον UEFA και FIFA να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Σήμερα άκουσαν με αυθεντικό τρόπο τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία για μας.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η εφαρμογή του νόμου θα είναι απόλυτη και προς πάσα κατεύθυνση. Για την κυβέρνησή μας η ισονομία και η ισοπολιτεία είναι γνώμονες άσκησης της πολιτικής».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο άνδρας που έσωσε 300 έργα του Βαν Γκογκ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν ένας αιμοβόρος συνεργάτης των ναζί

Το 1942, ο Sam van Deventer φιλοξένησε ένα οικογενειακό πάρτι για τα 50ά γενέθλια του αιμοδιψούς Arthur Seyss-Inquart, του επιτρόπου του Ράιχ για τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής στις Κάτω Χώρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024