Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γενοκτονία των Αρμενίων: Έγκλημα και Τιμωρία

Γενοκτονία των Αρμενίων: Έγκλημα και Τιμωρία

Όταν μια ομάδα νεαρών Αρμενίων, η Αρμενική Επαναστατική Ένωση, κατάφεραν να δολοφονήσουν του πρωταίτιους της Αρμενικής Γενοκτονίας, παίρνοντας εκδίκηση για τα δεινά ενός ολόκληρου λαού

Κι επειδή κάθε δράση φέρνει αντίδραση, η Ιστορία έχει αποδείξει πως μετά από μια θηριωδία, ακολουθει -σχεδόν νομοτελειακά- η Νέμεσις.

Μετά τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τα ηγετικά στελέχη των Νεότουρκων φυγαδεύτηκαν στη Γερμανία, η οποία τους υποσχέθηκε πως δεν θα τους εξέδιδε για τα εγκλήματα. Οι Νεότουρκοι ηρέμησαν, θεωρώντας πως είναι ασφαλείς σε γερμανικό έδαφος.

Είχαν, ωστόσο, λογαριάσει χωρίς τον -Αρμένιο- ξενοδόχο: μια ομάδα νεαρών Αρμενίων, με επικεφαλής τον Σογομόν Τεχλιριάν, που ανήκαν στη λεγόμενη Αρμενική Επαναστατική Ένωση και που ορκίστηκαν να φέρουν εις πέρας την «Επιχείρηση Νέμεσις», δηλαδή τη δολοφονία των πρωταιτίων της Αρμενικής Γενοκτονίας. Η επιχείρηση που πήρε το όνομα της θεάς της εκδίκησης στην ελληνική μυθολογία, ξεκίνησε στις 15 Μαρτίου 1921 στη συνοικία Σαρλότεμπουργκ,στο Βερολίνο, όταν ο Τεχλιριάν εκτέλεσε τον Ταλάτ Πασά, πρώην μεγάλο βεζίρη, υπουργό Εσωτερικών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1915 και εξέχον μέλος της τριανδρίας των Νεότουρκων, Εμβέρ-Ταλάτ-Τζεμάλ.

Στη συνέχεια η ομάδα θα εκτελέσει κατά σειρά τον υπουργό Εσωτερικών του Αζερμπαϊτζάν,Μπεχούντ Χαν Τζιβανσίρ,υπεύθυνο της σφαγής 20.000 Αρμενίων κατά την είσοδο των Τούρκων στο Μπακού τον Σεπτέμβριο του 1918.

Στις 5 Δεκεμβρίου του 1921 στη Ρώμη θα πέσει νεκρός με μια σφαίρα στο κεφάλι ο πρώην ηγέτης της κυβέρνησης των Νεότουρκων Σαΐντ Χαλίμ Πασά ενώ στις 17 Απριλίου 1922 στο Βερολίνο θα λάβουν χώρα δυο ταυτόχρονα χτυπήματα: Θα δολοφονηθεί οΜπαχαντίν Σακίρ, ένας από τους κυριότερους υπεύθυνους της γενοκτονίας, καθώς και ο πρώην διοικητής της Τραπεζούντας, Τζεμάλ Αζμί.

Τέλος, ο Στεπάν Τζαγικιάν θα δολοφονήσει στις 25 Ιουλίου 1922 τον πρώην υπουργό και μέλος της τριανδρίας των Νεότουρκων, Τζεμάλ Πασά.

Κατά ειρωνεία της τύχης, ο Εμβέρ Πασάς, το τρίτο μέλος της τριανδρίας των Νεότουρκων και πρώην υπουργός Πολέμου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, θα σκοτωθείστις 4 Αυγούστου 1922από μια διμοιρία Αρμενίων του Κόκκινου Στρατούκοντά στα σύνορα του Αφγανιστάν, όπου είχε εμπλακεί σε έναν τυχοδιωκτικό πόλεμο ακολουθώντας το παντουρκικό όραμά του.

Ο Τεχλιριάν αμέσως μετά τη δολοφονία του Ταλάτ Πάσα συνελήφθη με τη θέληση του (δεν προσπάθησε να διαφύγει κι έμεινε στο σημείο της εκτέλεσης), δικάστηκε από τις γερμανικές αρχές και αθωώθηκε.

Την δίκη του είχε παρακολουθήσει κι ένας νεαρός, τότε, Πολωνός δικηγόρος εβραϊκής καταγωγής ονόματι Ραφαήλ Λέμκιν, ο οποίος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τον όρο «γενοκτονία» το 1943 για να περιγράψει τόσο τα δεινά που υπέστησαν οι Αρμένιοι από τους Οθωμανούς μεταξύ 1915-18, όσο και αυτά που υπέστησαν οι εβραϊκοί πληθυσμοί της Ευρώπης από τους Ναζί.












Νεκροί εκτελεσθέντες Αρμένιοι στο κέντρο του Χαλεπιού (σημερινή Συρία), που τότε ανήκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, 1919


Η αναγνώριση και η τουρκική άρνηση

Μέχρι το 2015, 24 χώρες έχουν αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων (Αργεντινή, Αυστρία, Βέλγιο, Βολιβία, Καναδάς, Χιλή, Τσεχία, Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λιθουανία, Λίβανος, Ολλανδία, Πολωνία, Ρωσία, Σλοβακία, Σουηδία, Ελβετία, Ουρουγουάη, Βατικανό, Βενεζουέλα, Συρία) καθώς και διεθνείς οργανισμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Τη Γενοκτονία έχουν αναγνωρίσει επίσης, οι 43 από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ, τρεις πολιτείες της Βραζιλίας (Σάο Πάουλο, Σεαρά και Παρανά), τρία τοπικά κοινοβούλια της Ισπανίας (Βασκωνία, Καταλονία, Βαλεαρίδες Νήσοι), η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρειος Ιρλανδία από τη Μεγάλη Βρετανία αλλά και δύο περιοχές της Αυστραλίας (Νέα Νότιος Ουαλία και Νότια Αυστραλία).

Το μεγάλο «αγκάθι» φυσικά είναι οι πιέσεις της Τουρκίας, η οποία ως χώρα διάδοχος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αρνείται οποιαδήποτε αναφορά στη Γενοκτονία των Αρμενίων. Η τούρκικη κυβέρνηση επιμένει να υποστηρίζει ότι η Γενοκτονία δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μία επιχείρηση απομάκρυνσης από την εμπόλεμη περιοχή της «Πέμπτης Φάλαγγας» των Αρμενίων που είχαν συνεργαστεί με τις ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Στο θέμα αυτό η σύγχρονη Τουρκική Δημοκρατία αδυνατεί να απογαλακτιστεί από την κεμαλική κληρονομιά των νεότουρκων ιδρυτών της και αρνείται να διαχωρίσει της θέση της από την προκάτοχό της Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Πέρσι, σε μια απόπειρα να ανατρέψει το βαρύ κλίμα εις βάρος της χώρας του, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε μια δήλωση συγγνώμης προς τα εγγόνια των θυμάτων, με τον πρόεδρο της Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν, να ανταπαντά πως «η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική της πλήρους άρνησης της Γενοκτονίας του 1915. Μόνον η αναγνώριση και η καταδίκη (της γενοκτονίας) μπορούν να εμποδίσουν την επανάληψη ενός τέτοιου εγκλήματος στο μέλλον». Οι φετινές τοποθετήσεις εξάλλου του κ. Ερντογάν επί του θέματος αποκάλυψαν ότι οι περυσινές δηλώσεις του ήταν μάλλον προσχηματικές.

Πριν λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε πως «συμμερίζεται τον πόνο για τα εγκλήματα σε βάρος των Αρμενίων», όμως χαρακτήρισε «ηθικά και νομικά προβληματικό να υποβαθμίζονται όλα σε μία λέξη [σ.σ: εννοεί τη «Γενοκτονία»]».

Κωνσταντίνος Τσάβαλος

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024