Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιέσεις Νετανιάχου στο Κογκρέσο για μπλόκο στη συμφωνία με το Ιράν

Πιέσεις Νετανιάχου στο Κογκρέσο για μπλόκο στη συμφωνία με το Ιράν

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τις ΗΠΑ να αναζητήσουν μία καλύτερη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, τονίζοντας ότι θα ασκήσει πιέσεις στους Αμερικανούς βουλευτές να μην ανοίξουν στο Ιράν «τον δρόμο προς την απόκτηση βόμβας». Μιλώντας σε αμερικανικά δίκτυα, ο Νετανιάχου διεμήνυσε ότι «δεν πρόκειται μόνο για ισραηλινή υπόθεση».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε τις ΗΠΑ να αναζητήσουν μία καλύτερη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, τονίζοντας ότι θα ασκήσει πιέσεις στους Αμερικανούς βουλευτές να μην ανοίξουν στο Ιράν «τον δρόμο προς την απόκτηση βόμβας».

Στην πρώτη από τις αρκετές εμφανίσεις του σε ειδησεογραφικά προγράμματα της αμερικανικής τηλεόρασης, ο Νετανιάχου είπε ότι συνομίλησε τόσο με Δημοκρατικούς όσο και με Ρεπουμπλικανούς στο Κογκρέσο -σχεδόν με τα δύο τρίτα της Βουλής των Αντιπροσώπων και με παρεμφερή αριθμό της Γερουσίας- σχετικά με το ιρανικό ζήτημα.

«Δεν πρόκειται μόνο για ισραηλινή υπόθεση» σχολίασε μιλώντας στην εκπομπή του CNN State of the Union.

«Είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα γιατί όλοι πρόκειται να απειληθούν από το μεγαλύτερο τρομοκρατικό κράτος της εποχής μας, που διατηρεί την υποδομή για να κατασκευάσει όχι μία πυρηνική βόμβα, αλλά πολλές…» ανέφερε.

«Υπάρχει ακόμη χρόνος για μία καλύτερη συμφωνία και για άσκηση πίεσης στο Ιράν ώστε να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα» συνέχισε.

Ο Νετανιάχου προκάλεσε την οργή του Λευκού Οίκου και Δημοκρατικών βουλευτών όταν αποδέχτηκε πρόσκληση των Ρεπουμπλικανών για να απευθυνθεί στο Κογκρέσο στις 3 Μαρτίου, δύο εβδομάδες πριν από τις ισραηλινές εκλογές που οδήγησαν στην επανεκλογή του.

Είναι εξαιρετικά επικριτικός απέναντι στη συμφωνία-πλαίσιο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που συνήφθη ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις διεθνείς δυνάμεις κι υποστηρίζει ότι αυτή δεν προστατεύει αρκετά το Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου αρνείται ότι συνεργάζεται με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, τον ρεπουμπλικανό Τζον Μπένερ, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε το Ισραήλ, και με άλλους ρεπουμπλικανούς με στόχο να μπλοκάρει τη συμφωνία.

Ερωτηθείς από το CNN αν εμπιστεύεται τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο Νετανιάχου είπε ότι είναι βέβαιος πως ο Ομπάμα κάνει ό,τι είναι κατά την κρίση του καλύτερο για τη χώρα του, αλλά ότι οι δυό τους διαφωνούν για το ποια θα πρέπει να είναι η καλύτερη πολιτική για το Ιράν. «Δεν είναι ζήτημα προσωπικής εμπιστοσύνης» εξήγησε ο Νετανιάχου.

Το Ισραήλ θεωρείται ότι είναι το μοναδικό εξοπλισμένο με πυρηνικά κράτος στη Μέση Ανατολή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024