Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Βρετανία φέρεται να κατασκόπευε την Αργεντινή για τα Φώκλαντς

Η Βρετανία φέρεται να κατασκόπευε την Αργεντινή για τα Φώκλαντς

Στην 33η επέτειο από την εισβολή της Χούντας της Αργεντινής στα Νησιά Μαλβίνας/Φώκλαντς, τα μέσα ενημέρωσης της χώρας αποκαλύπτουν ότι το Λονδίνο κατασκόπευε την εκλεγμένη κυβέρνηση και τον Στρατό της Αργεντινής το διάστημα 2006-2011, προκειμένου να διαπιστώσει τις προθέσεις τους έναντι των διαφιλονικούμενων νησιών.

Στην 33η επέτειο από την εισβολή της Χούντας της Αργεντινής στα Νησιά Μαλβίνας/Φώκλαντς, τα μέσα ενημέρωσης της χώρας αποκαλύπτουν ότι το Λονδίνο κατασκόπευε την εκλεγμένη κυβέρνηση και τον Στρατό της Αργεντινής το διάστημα 2006-2011, προκειμένου να διαπιστώσει τις προθέσεις τους έναντι των νησιών.

Το τηλεοπτικό δίκτυο TN επικαλείται έγγραφα από την ομάδα των δημοσιογράφων που εργάζονταν μαζί με τον Έντουαρτ Σνόουντεν.

Σε ένα από τα έγγραφα του 2010 με την ένδειξη «Άκρως Απόρρητο» περιγράφονται οι «προσπάθειες για τη συλλογή πρώτης προτεραιότητας πληροφοριών στρατιωτικής και πολιτικής φύσεως».

Ο δημοσιογράφος του καναλιού Έντι Φίτε τονίζει ότι πριν από λίγες ημέρες μίλησε στο τηλέφωνο με εκπροσώπους του Σνόουντεν που έχουν έδρα το Ρίο ντε Ζανέιρο. Τα τηλεφωνήματα ήταν πολύ σύντομα σε διάρκεια, ώστε να μην είναι δυνατός ο εντοπισμός τους.

Από αυτά τα τηλεφωνήματα δόθηκε το ραντεβού για να παραλάβει ο δημοσιογράφος τα σχετικά έγγραφα.

Η περίοδος στην οποία αναφέρονται τα έγγραφα συμπίπτει με την διακυβέρνηση της χώρας από τον Νέστορ Κίρσνερ (2003-2007) και τη σύζυγό του και νυν πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες (2007-2015).

Όλο αυτό το διάστημα, τόσο ο Κίρσνερ όσο και η Φερνάντες ανέβασαν ψηλά στην πολιτική τους ατζέντα το ζήτημα των Νησιών, πολύ περισσότερο από παλαιότερες κυβερνήσεις, ωστόσο, πάντοτε επικαλούνταν και επικαλούνται το διάλογο και τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
{{{ map }}}
Οι αποκαλύψεις έγιναν στην 33η επέτειο της εισβολής (2 Απριλίου 1982) από τη Χούντα της Αργεντινής για την ανακατάληψη των Νήσων, μια εισβολή που έληξε σχεδόν δύο μήνες αργότερα με την ήττα των αργεντινών και με 1.000 νεκρούς.

Η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες, τίμησε τη μνήμη των νεκρών στην κεντρική εκδήλωση που παραδοσιακά γίνεται στην πόλη Ουσουάια (στην Γη του Πυρός).

Η Φερνάντες ανακοίνωσε ότι θα αποχαρακτηριστούν όλα τα έγγραφα που έχουν σχέση με τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, προκειμένου να αποκαλυφθεί η αλήθεια.

Αναφερόμενη στην απόφαση του Λονδίνου να αυξήσει τα κονδύλια για την ασφάλεια των Νησιών, αλλά και τις αναφορές στα βρετανικά ταμπλόιντς ότι η Αργεντινή σχεδιάζει νέα εισβολή, η πρόεδρος επανέλαβε ότι το Μπουένος Αϊρες υπερασπίζεται το δίκαιό της με βάση τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Ας μην ξοδεύουν ούτε μια ακόμα λίρα για τα Νησιά. Ας δώσουν χρήματα για να ταΐσουν τους νεαρούς Άγγλους, να χρηματοδοτήσουν το Κράτος Πρόνοιας, γιατί εμείς δεν είμαστε απειλή για κανέναν, ούτε για τους Άγγλους» κατέληξε.

Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024