Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπλόκο στη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ με επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών

Μπλόκο στη φοροδιαφυγή του ΦΠΑ με επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών

Θετικά αντιμετωπίζουν στελέχη των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στη καθιέρωση των ηλεκτρονικών πληρωμών σε καθημερινή βάση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή στο ΦΠΑ. Σήμερα οι πωλήσεις προς ιδιώτες ποσού άνω των 1.500 ευρώ, εξοφλούνται αποκλειστικά μέσω τράπεζας, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες του αγοραστή των αγαθών ή λήπτη των υπηρεσιών ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγές, αποκλειόμενης της εξόφλησης των υπόψη στοιχείων με μετρητά. Στα σενάρια που εξετάζονται είναι  το πλαφόν αυτό να μειωθεί ακόμη και στα 150 ευρώ.

Θετικά αντιμετωπίζουν στελέχη των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στη καθιέρωση των ηλεκτρονικών πληρωμών σε καθημερινή βάση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή στο ΦΠΑ.

Το υπουργείο Οικονομικών στη λίστα που έστειλε στο Brussels Group αναφέρει πως εξετάζει αλλαγές στην πληρωμή συναλλαγών άνω των 500 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων που γίνονται σήμερα υποχρεωτικά μέσω του τραπεζικού συστήματος, αλλά και στη σχετική πρόβλεψη του νόμου για τις πωλήσεις εμπορευμάτων και υπηρεσιών άνω των 1500 ευρώ προς ιδιώτες.

Σήμερα οι πωλήσεις προς ιδιώτες ποσού άνω των 1.500 ευρώ, εξοφλούνται από τους λήπτες αυτών αποκλειστικά μέσω τράπεζας, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες του αγοραστή των αγαθών ή λήπτη των υπηρεσιών ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγές, αποκλειόμενης της εξόφλησης των υπόψη στοιχείων με μετρητά.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών έχουν κατατεθεί προτάσεις για ριζική μείωση του πλαφόν των 1.500 ευρώ και υποχρεωτική διεξαγωγή των πληρωμών μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών για όλες τις αγορές αξίας άνω των 150 ευρώ. Οι προτάσεις αυτές είναι υπό εξέταση.

Αρχικά η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να εφαρμόσει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα πιλοτικό πρόγραμμα μέσα στο 2015, τα αποτελέσματα του οποίου θα αξιοποιηθούν για να μπορέσει να υπολογίσει το υπουργείο τα μελλοντικά έσοδα που θα μπορούσαν να προκύψουν από την καθολική επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Εάν τα αποτελέσματα της «άσκησης» είναι υποστηρικτικά η κυβέρνηση θα κινητοποιήσει κοινοτικούς πόρους για να χρηματοδοτήσει την εγκατάσταση POS σε όλους τους επιχειρηματικούς και επαγγελματικούς τομείς, π.χ. από περίπτερα μέχρι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων. Ο σκοπός είναι να γίνονται όλες οι ηλεκτρονικές πληρωμές υποχρεωτικά μέσω POS , ειδικά στον επαγγελματικό τομέα.

Με μετριοπαθείς υπολογισμούς από την δράση αυτή αναμένονται 200 εκατ. ευρώ έως 266 εκατ. ευρώ από το 2016 και μετά.

Οι σημερινές δυσκολίες

Πρέπει να σημειωθεί πως ήδη καταγράφονται δυσκολίες εφαρμογή της διάταξης για την πληρωμή συναλλαγών, μεταξύ επιχειρήσεων, άνω των 500 ευρώ μέσω τραπεζικού συστήματος. Το πρόβλημα δε εντοπίζεται κυρίως σε επιχειρήσεις με διερχόμενους πελάτες οι οποίοι μπορεί να μη κατέχουν μέσο τραπεζικής πληρωμής.

Σύμφωνα με το N.4172 / 2013 μη εκπιπτόμενη δαπάνη θεωρείται, κάθε είδους δαπάνη που αφορά σε αγορά αγαθών ή λήψη υπηρεσιών αξίας άνω των 500 ευρώ, εφόσον η τμηματική ή ολική εξόφληση δεν έγινε με τη χρήση τραπεζικού μέσου πληρωμής.

Με σχετική εγκύκλιο της ΓΓΔΕ διευκρινίσθηκε πως όλα τα τιμολόγια αξίας πάνω από 500 ευρώ θα πρέπει να εξοφλούνται είτε με επιταγή είτε με κατάθεση μετρητών στον τραπεζικό λογαριασμό της εταιρίας διαφορετικά οι επαγγελματίες κινδυνεύουν όλο το ποσό να χαρακτηρισθεί στο τέλος του χρόνου ως καθαρό κέρδος πάνω στο οποίο θα επιβληθεί φόρος εισοδήματος 26% εφόσον τα συνολικά κέρδη είναι μέχρι 50.000 ευρώ και 33% εφόσον είναι άνω των 50.000 ευρώ. Για παράδειγμα, παράληψη της τραπεζικής πληρωμής τιμολογίου 1.000 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ οδηγεί σε φόρος έως 330 ευρώ ανάλογα με την κλίμακα στην οποία εμπίπτει.

Μάλιστα για να αποφευχθούν καταστρατηγήσεις δεν επιτρέπεται και η τμηματική καταβολή των επί πιστώσει τιμολογίων στον υπεύθυνο πωλητή με μετρητά. Αυτό το τελευταίο αναμένεται να αλλάξει με τις νέες παρεμβάσεις που εξετάζει η κυβέρνηση.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024