Ίντερνετ από τον ουρανό, υπόσχεται ο ιδρυτής του Facebook
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη δοκιμαστική πτήση πάνω από την Μεγάλη Βρετανία ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους που μπορεί να προσφέρει την δυνατότητα της... επουράνιας πρόσβασης στο Ίντερνετ. Πρόκειται για το αεροσκάφος που φιλοδοξεί να αξιοποιήσει ο οργανισμός Internet.org που συνέστησε η Facebook Inc. για να δώσει Ίντερνετ στο 10% του πληθυσμού της Γης που δεν έχει άλλη επιλογή.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη δοκιμαστική πτήση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους που μπορεί να προσφέρει την δυνατότητα της… επουράνιας πρόσβασης στο Ίντερνετ. Πρόκειται για το αεροσκάφος που φιλοδοξεί να αξιοποιήσει ο οργανισμός Internet.org που συνέστησε η Facebook Inc. για να δώσει Ίντερνετ στο 10% του πληθυσμού της Γης που δεν έχει άλλη επιλογή.
Η πρώτη δοκιμαστική πτήση έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο και την επιτυχία του εγχειρήματος δημοσίευσε στο Facebook ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ. Ο ιδρυτής του μεγαλύτερου σάιτ κοινωνικής δικτύωσης είπε ότι το τελικό σχέδιο θα έχει άνοιγμα φτερών μεγαλύτερο από αυτό ενός αεροσκάφους Boeing 737 (δηλαδή, μεγαλύτερο από 34,3 μέτρα) και βάρος μικρότερο από αυτό ενός αυτοκινήτου (περίπου 1 με 1,5 τόνους). Θα τροφοδοτείται από ηλιακούς συλλέκτες στα φτερά του και θα μπορεί να παραμένει σε υψόμετρο μεγαλύτερο από τα 60.000 πόδια –σε αυτό το υψόμετρο μόνο τα Concorde φτάνουν– επί μήνες. Τέτοια αεροσκάφη, γράφει ο νεαρός Ζάκερμπεργκ, θα βοηθήσουν να συνδεθεί όλος ο κόσμος επειδή μπορούν να εξυπηρετήσουν οικονομικά το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού που ζει σε απομακρυσμένες κοινότητες χωρίς ιντερνετική υποδομή. Πάντως, ο Ζάκερμπεργκ δεν αναφέρθηκε στις τεχνικές παραμέτρους του εγχειρήματος, δηλαδή την κάλυψη ή την ταχύτητα πρόσβασης στο Ίντερνετ.
Η σχετική παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο του συνεδρίου προγραμματιστών του Facebook, F8 (fbf8.com).
Διαβάστε περισσότερα για το Internet.org, τα μέλη και τους σκοπούς του συνασπισμού στο tech.in.gr:
- Βελτιστοποίηση δικτύου με βάση την χρήση του Facebook, από το Internet.org
- Ίντερνετ «για το καλό σας» από το Internet.org, με πρωτοβουλία του Facebook
Διαβάστε επίσης για τα ιντερνετικά μπαλόνια του Google:
In.gr Τεχνολογία
- Ο Αταμάν συνδέεται με την Μπαρτσελόνα
- Χαλκίδα: Ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού λόγω ακύρωσης δρομολογίων – Ανακοίνωση της Hellenic Train
- Ο Στίβεν Κόλμπερτ αποκαλύπτει τι θα κάνει την επομένη της λήξης του «The Late Show»
- Ρωσία – Ουκρανία: Συνεχίζονται οι εκατέρωθεν επιθέσεις – Από δύο νεκροί για κάθε πλευρά
- Κρήτη: Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για όπλα και ναρκωτικά
- ΟΗΕ: Ιστορικό «ναι» σε ψήφισμα για την κλιματική αλλαγή – Οι οχτώ χώρες που είπαν «όχι»
- Ο Κουτλουάι μίλησε για τον Μπαρτζώκα τον ημιτελικό με τη Φενέρ και τη διαχείριση πίεσης στο Final Four
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Live η συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση προανακριτικής για Λιβανό, Αραμπατζή
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Απελάθηκε η βρεφονηπιοκόμος που κακοποιούσε μωρά – Εξοργισμένοι οι γονείς [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/Ροκσανα-Λεψκα-102x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 21.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/loris-raselli-5kmTb29x1ic-unsplash-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442