Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ριχάρδος Γ': Το Λέστερ ετοιμάζεται για μια κηδεία αντάξια ενός βασιλιά

Ριχάρδος Γ’: Το Λέστερ ετοιμάζεται για μια κηδεία αντάξια ενός βασιλιά

Χιλιάδες άτομα έχουν φτάσει στο Λέστερ για την επαναταφή του βρετανού βασιλιά Ριχάρδου Γ'. Η νεκρική πομπή περνά από διάφορα σημεία του Λέστερ που σχετίζονται με τον θρυλικό βρετανό βασιλιά, ο οποίος πέθανε το 1485 κατά τη διάρκεια μάχης. Η επαναταφή του Ριχάρδου του Γ' θα γίνει την Πέμπτη σε μία τελετή που θα γίνει στον καθεδρικό ναό του Λέστερ.

Χιλιάδες άτομα έχουν φτάσει στο Λέστερ για την επαναταφή του βρετανού βασιλιά Ριχάρδου Γ’.

Η νεκρική πομπή περνά από διάφορα σημεία του Λέστερ που σχετίζονται με τον θρυλικό βρετανό βασιλιά, ο οποίος πέθανε το 1485 κατά τη διάρκεια μάχης.

Η επαναταφή του Ριχάρδου Γ’ θα γίνει την Πέμπτη σε μία τελετή που θα γίνει στον καθεδρικό ναό του Λέστερ.

Τον Σεπτέμβριο του 2012 ομάδα αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ εντόπισε σε ανασκαφή λείψανα που θεωρήθηκε ότι ανήκουν στον βρετανό βασιλιά Ριχάρδο Γ’. Αμέσως μετά έγιναν εξετάσεις DNA οι οποίες απέδειξαν ότι τα λείψανα ανήκουν στον Ριχάρδο.

Η πομπή για την επαταφή του ξεκινά σήμερα, Κυριακή, στην περιοχή Φεν Λέιν Φαρμ, όπου θεωρείται το πιο κοντινό σημείο όπου σκοτώθηκε ο βασιλιάς. Τελετές θα λάβουν χώρα και σε διάφορες άλλες περιοχές του Λέστερ.

Ο δήμος έχει ήδη προειδοποιήσει για κυκλοφοριακό κομφούζιο στους δρόμους λόγω των τελετών αυτών.

Η ανακάλυψη

Τον Σεπτέμβριο του 2012 ομάδα αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ εντόπισε σε ανασκαφή λείψανα που θεωρήθηκε ότι ανήκουν στον βρετανό βασιλιά Ριχάρδο τον Γ’. Αμέσως μετά έγιναν κάποιες εξετάσεις DNA οι οποίες απέδειξαν ότι τα λείψανα ανήκουν στον Ριχάρδο.

Ο βασιλιάς Ριχάρδος ο Γ’ απαθανατίστηκε στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ με την περίφημη κραυγή «Το βασίλειό μου για ένα άλογο». Ο Ριχάρδος ο Γ΄ στέφθηκε βασιλιάς της Αγγλίας τον Ιούλιο του 1483 στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. Σκοτώθηκε στις 22 Αυγούστου 1485 στη μάχη του Μπόσγουορθ, κατά τον εμφύλιο μεταξύ του Οίκου του Λάνκαστερ και του Οίκου της Υόρκης (γνωστός κι ως «Πολέμου των Ρόδων»). Η σωρός του μεταφέρθηκε σε ένα μοναστήρι των Φραγκισκανών στο Λονδίνο, ωστόσο με το πέρασμα του χρόνου η ακριβής τοποθεσία του τάφου του παρέμεινε άγνωστη.

Τόσο ο Σαίξπηρ, όσο και οι Τυδώρ, η οικογένεια που τον νίκησε, εξασφάλισαν ότι ο Ριχάρδος ο Γ’ θα μείνει στην ιστορία ως «κακός», καθώς πολλοί ιστορικοί πιστεύουν πως ήταν υπεύθυνος για τον φόνο των νεαρών ανιψιών του, του βασιλιά Εδουάρδου του Ε’ και του πρίγκιπα Ριχάρδου, που εξαφανίστηκαν ενώ ήταν κρατούμενοι στον Πύργο του Λονδίνου. Ο νικητής της αναμέτρησης Ερρίκος Τυδώρ στέφθηκε βασιλιάς Αγγλίας ως Ερρίκος Ζ’.

Η νεκροψία

Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Λέστερ μελέτησε τα λείψανα του Ριχάρδου σε μια προσπάθεια να διαπιστώσουν την αιτία του θανάτου του. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο Ριχάρδος έφερε πολλαπλά χτυπήματα τα περισσότερα εκ των οποίων έγιναν από όπλα της εποχής γεγονός που επιβεβαιώνει την ιστορική καταγραφή ότι ο Βρετανός βασιλιάς πέθανε κατά τη διάρκεια μιας μάχης.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τρία από αυτά τα χτυπήματα, δύο στο κεφάλι και ένα στη λεκάνη, ήταν τόσο σφοδρά και συντριπτικά που πιθανότατα ήταν εκείνα που τον σκότωσαν. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα χτυπήματα αυτά έγιναν είτε από κάποιο μεγάλο σπαθί είτε από κάποιο άλλο ισχυρό όπλο της εποχής όπως η αλαβάρδα (ένας διπλός πέλεκυς με μακρύ κοντάρι).

Με δεδομένο ότι τα χέρια και άλλα σημεία του σώματος του Ριχάρδου του Γ’ δεν φέρουν ίχνη (σοβαρών τουλάχιστον) χτυπημάτων εκτιμούν ότι ο βασιλιάς φορούσε την πανοπλία του αλλά κάποια στιγμή στη διάρκεια της μάχης είτε έβγαλε ο ίδιος είτε του έπεσε το κράνος με αποτέλεσμα να μείνει εκτεθειμένο το κεφάλι του και να δεχτεί τα θανατηφόρα χτυπήματα. Η εξέταση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Lancet» και προσφέρει όπως είναι ευνόητο νέα δεδομένα στους ιστορικούς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024