Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βερολίνο: Απειλή για τη Γεωργία η ρωσική συνθήκη με τη Νότια Οσετία

Βερολίνο: Απειλή για τη Γεωργία η ρωσική συνθήκη με τη Νότια Οσετία

Η γερμανική κυβέρνηση κατήγγειλε τη συνθήκη «συμμαχίας και ενσωμάτωσης» που υπέγραψε η Ρωσία με την αποσχισθείσα γεωργιανή επαρχία της Νότιας Οσετίας, λέγοντας ότι συνιστά απειλή προς την εθνική κυριαρχία της Γεωργίας και ενισχύει τους φόβους της Τιφλίδας για υφέρπουσα προσάρτηση. Τι προβλέπει η συμφωνία.

Η γερμανική κυβέρνηση κατήγγειλε τη συνθήκη «συμμαχίας και ενσωμάτωσης» που υπέγραψε η Ρωσία με την αποσχισθείσα γεωργιανή επαρχία της Νότιας Οσετίας, λέγοντας ότι συνιστά απειλή προς την εθνική κυριαρχία της Γεωργίας και ενισχύει τους φόβους της Τιφλίδας για υφέρπουσα προσάρτηση.

«Με αυτή την συνθήκη η Ρωσία για μία ακόμη φορά θέτει αμφιβολίες ως προς την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία της Γεωργίας» δήλωσε η εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Βιρτζ.

«Η Μόσχα αντιστέκεται με αυτό τον τρόπο στις συνεχιζόμενες προσπάθειες για τον ειρηνικό τερματισμό της σύγκρουσης με την Αμπχαζία και την Νότια Οσετία στο πλαίσιο των συνομιλιών της Γενεύης» ανέφερε και προσέθεσε ότι η συνθήκη ενισχύει τους φόβους της Γεωργίας για «υφέρπουσα προσάρτηση».

Πριν από δύο μέρες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι η νέα συνθήκη «παραβιάζει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας και έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τις αρχές του ΟΑΣΕ και τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ρωσίας».

«Αυτή η λεγόμενη συνθήκη είναι μια ακόμα κίνηση από τη Ρωσική Ομοσπονδία που δυσχεραίνει τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή» ανέφερε ο Στόλτενμπεργκ τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία αυτή -όπως και η Ουάσινγκτον.

Βάσει της συμφωνίας «συμμαχίας και ενσωμάτωσης» που υπέγραψε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ηγέτης της Νότιας Οσετίας Λεοντίντ Τιμπίλοφ, οι δυνάμεις ασφαλείας, ο στρατός και οι τελωνειακές υπηρεσίες της Ρωσίας θα ενοποιηθούν με αυτές της Νότιας Οσετίας.

Επίσης η Μόσχα θα δανείσει ένα δισεκατομμύριο ρούβλια (15 δισεκ. ευρώ) το 2016 στη Νότια Οσετία, μια περιοχή μόλις 3.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων με μόλις 50.000 κατοίκους, ενώ ο ρωσικός στρατός θα αναλάβει την προστασία των συνόρων της.

Η Ρωσία έχει αναγνωρίσει τη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία ως ανεξάρτητα κράτη μετά τον σύντομο πόλεμό της με τη Γεωργία το 2008, όμως η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να θεωρεί τις περιοχές αυτές μέρος της Γεωργίας.

«Ακόμη ένα βήμα έγινε σήμερα για να ενισχυθεί η συνεργασία μας» δήλωσε ο Πούτιν, αφού υπέγραψε «μια ιστορική», όπως τη χαρακτήρισε, συμφωνία, «η οποία θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός κοινού χώρου άμυνας και ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών μας».

Η υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Ταμάρ Μπερουχασβίλι δήλωσε: «Πρόκειται για μια κυνική και προκλητική κίνηση από την πλευρά της Ρωσίας. Την θεωρούμε μια κίνηση που έχει στόχο την προσάρτηση» υπογράμμισε.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι επέκρινε τη συμφωνία, η οποία ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει την ασταθή περιοχή του Καυκάσου.

«Η υπογραφή από τη Ρωσίας μιας ‘συμφωνίας συμμαχίας και ενσωμάτωσης’ με την αποσχισθείσα περιοχή της Νότιας Οσετία θα είναι ένα ακόμη βήμα που είναι αντίθετο στις προσπάθειες να ενισχυθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή» επισήμανε η Μογκερίνι σε ανακοίνωσή της.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Χωρίς Παπανικολάου στη Βαρκελώνη ο Ολυμπιακός – Διαθέσιμος ο Γουόκαπ

Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στην Βαρκελώνη για τα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς με την Μπαρτσελόνα, χωρίς τον αρχηγό του Κώστα Παπανικολάου – Κανονικά στην αποστολή ο Τόμας Γουόκαπ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024