Παρασκευή 10 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στάχτη χιλιάδες στρέμματα στο Βαλπαραΐσο της Χιλής, μια νεκρή

Στάχτη χιλιάδες στρέμματα στο Βαλπαραΐσο της Χιλής, μια νεκρή

Μαίνεται η δασική πυρκαγιά στην παραθαλάσσια ιστορική πόλη του Βαλπαραΐσο στη Χιλή με τις Αρχές να κηρύσσουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ήδη έχει αναφερθεί μια 67χρονη νεκρή από καρδιακή προσβολή, ενώ τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Μαίνεται η δασική πυρκαγιά στην παραθαλάσσια πόλη Βαλπαραΐσο της Χιλής με τις αρχές να κηρύσσουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς ήδη έχει αναφερθεί μια νεκρή. Τουλάχιστον 7.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.
{{{ map }}}
Πάντως, η εξάπλωση της πυρκαγιάς το Σάββατο ήταν «οριακή» και δεν απειλεί πλέον τον πληθυσμό, σύμφωνα με τις αρχές.

«Η πυρκαγιά έχει περιοριστεί, αλλά δεν έχει τεθεί ακόμη υπό έλεγχο», προειδοποίησε ωστόσο ο Ρικάρδο Τόρο, ο διευθυντής της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (ONEMI) της Χιλής.

Αν και κατά τη διάρκεια της νύχτας απανθρακώθηκαν περίπου 4,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικής έκτασης, το πρωί (τοπική ώρα) δεν ήταν πλέον ορατές μεγάλες φλόγες στις περιοχές όπου επιχειρούν μονάδες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Χιλής.

Στο κέντρο της Βαλπαραΐσο η κατάσταση ήταν ομαλή, αν και την ηρεμία διέκοπταν συχνά οι πτήσεις των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων που συμμετέχουν στις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς, διαπίστωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η πυρκαγιά ξέσπασε σε χώρο καύσης απορριμμάτων, ενώ οι θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών ήταν ιδιαίτερα υψηλές, στο τέλος του καλοκαιριού για το νότιο ημισφαίριο. Οι φλόγες, που τροφοδοτήθηκαν από τους ανέμους, εξαπλώθηκαν ταχύτατα απειλώντας κοντινές κοινότητες.

Μια γυναίκα 67 ετών υπέστη καρδιακή ανακοπή λόγω αναπνευστικών προβλημάτων κι απεβίωσε, ενώ η πόλη Βαλπαραΐσο, όπου βρίσκεται ένα σημαντικό λιμάνι στο Ειρηνικό, όπως και η γειτονική πόλη Βίνια δελ Μαρ, περίπου 100χλμ. από την πρωτεύουσα, κηρύχθηκαν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η κυκλοφορία στον κύριο οδικό άξονα που συνδέει το Σαντιάγο με το Βαλπαραΐσο έχει διακοπεί, λόγω της εγγύτητας της φωτιάς, καθώς οι φλόγες πλησίασαν επικίνδυνα τη νύχτα τα καλώδια υψηλής τάσης ενός ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού.

«Πρόκειται για μια περίπλοκη πυρκαγιά λόγω της τοποθεσίας» όπου έχει ξεσπάσει, επισήμανε ο Μαουρίτσιο Μπούστος, ο διευθυντής της ONEMI στο Βαλπαραΐσο.

Πάντως «δεν έχει καταστραφεί κανένα σπίτι» από την πυρκαγιά, όπως επιβεβαίωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών διαψεύδοντας τις πληροφορίες περί του αντιθέτου που μετέδωσαν ΜΜΕ.

Η περιοχή Βαλπαραΐσο όπου εκδηλώθηκε η φωτιά είχε ήδη πληγεί, τον Απρίλιο του 2014, από παρόμοια καταστροφή η οποία είχε στοιχίσει τη ζωή σε 15 ανθρώπους και είχε αφήσει χιλιάδες άστεγους.

Πάνω από 3.000 κατοικίες είχαν καταστραφεί στην πυρκαγιά εκείνη η οποία μαινόταν επί οκτώ ημέρες, ιδίως στις φτωχότερες συνοικίες, στους λόφους γύρω από την πόλη.

Μέχρι σήμερα αυτή παραμένει η χειρότερη καταστροφή του είδους που έχει πλήξει το ειδυλλιακό λιμάνι με τα πολύχρωμα ξύλινα σπίτια, το οποίο έχει κηρυχθεί από την UNESCO μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η πόλη των 260.000 κατοίκων που είχε υμνήσει ο Πάμπλο Νερούδα προσελκύσει κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες, Χιλιανούς και ξένους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

«Ναυάγιο» δυο δισεκατομμυρίων ευρώ

Η Παρί με τα λεφτά του Κατάρ έχει πετάξει στα σκουπίδια τρομακτικά λεφτά στην προσπάθεια για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 10 Μαϊου 2024