Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τους γείτονές της κατασκοπεύει η Νέα Ζηλανδία, αποκαλύπτει ο Σνόουντεν

Τους γείτονές της κατασκοπεύει η Νέα Ζηλανδία, αποκαλύπτει ο Σνόουντεν

Μαζική παρακολούθηση κατά των γειτονικών της χωρών στην περιοχή του Ειρηνικού και της Ινδονησίας διεξάγει η Νέα Ζηλανδία, αποκαλύπτουν έγγραφα που έδωσε σήμερα, Πέμπτη, στη δημοσιότητα ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Μαζική παρακολούθηση κατά των γειτονικών της χωρών στην περιοχή του Ειρηνικού και της Ινδονησίας διεξάγει η Νέα Ζηλανδία, αποκαλύπτουν έγγραφα που έδωσε σήμερα, Πέμπτη, στη δημοσιότητα ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη New Zealand Herald, η υπηρεσία πληροφοριών της Νέας Ζηλανδίας (GCSB) παρακολουθούσε τηλεφωνήματα, επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και στοιχεία από μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το υλικό, το οποίο συγκέντρωνε η υπηρεσία πληροφοριών της Νέας Ζηλανδίας (GCSB) κοινοποιούνταν στην NSA, η οποία μαζί με υπηρεσίες στην Αυστραλία, τη Βρετανία και τον Καναδά συνθέτουν το δίκτυο παρακολούθησης που αποκαλείται «Τα Πέντε Μάτια».

Τα έγγραφα, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο φυγόδικος πρώην τεχνικός σύμβουλος της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), χρονολογούνται από το 2009.

Σύμφωνα με αυτά, η υπηρεσία ηλεκτρονικής κατασκοπείας της Νέας Ζηλανδίας έχει υποκλέψει ηλεκτρονική αλληλογραφία, τηλεφωνικές επικοινωνίες από κινητά και σταθερά, μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλου είδους επικοινωνίες σε μικρά κράτη του Ειρηνικού, περιλαμβανομένων των νήσων Φίτζι, Σαμόα, Σολομώντα και της Γαλλικής Πολυνησίας.

«Καταγράφουν και το παραμικρό τηλεφώνημα, το παραμικρό email και το στέλνουν κατευθείαν σε βάσεις δεδομένων, που είναι βάσεις δεδομένων της NSA» δήλωσε ο ερευνητής-συγγραφέας Νίκι Χέιγκερ στον ραδιοφωνικό σταθμό Radio New Zealand.

Ο Χέιγκερ, ο οποίος συνεργάζεται με την εφημερίδα New Zealand Herald και με την ιστοσελίδα Intercept για τη δημοσίευση των εγγράφων, δήλωσε ότι θα υπάρξουν και άλλες αποκαλύψεις.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ένας αξιωματούχος της GCSB είχε συνεργαστεί με τις αυστραλιανές μυστικές υπηρεσίες για κατασκοπεία εις βάρος της ινδονησιακής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Telkomsel.

Ο πρωθυπουργός Τζον Κέι αρνήθηκε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις, αλλά χθες, Τετάρτη, ερωτηθείς σχετικά με την αναμενόμενη δημοσιοποίησή τους απάντησε ότι τα έγγραφα είναι αναληθή, ενώ η GCSB αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η GCSB απαγορεύεται να κατασκοπεύει τους κατοίκους της Νέας Ζηλανδίας, εκτός αν έχει εξουσιοδότηση για την υποστήριξη άλλων υπηρεσιών. Ωστόσο, δεν αντιμετωπίζει νομικούς περιορισμούς για παρακολουθήσεις στο εξωτερικό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024