Reuters: Στην ΕΚΤ τα κλειδιά για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας;
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα μεταβούν την Τετάρτη στη Λευκωσία, όπου θα αποφασίσουν για τη νομισματική πολιτική της τράπεζας, αντιμετωπίζοντας το άβολο γεγονός ότι μπορεί να κρατούν τα κλειδιά για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και τη συνέχιση της παραμονής της στο ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα μεταβούν την Τετάρτη στη Λευκωσία, όπου θα αποφασίσουν για τη νομισματική πολιτική της τράπεζας, αντιμετωπίζοντας το άβολο γεγονός ότι μπορεί να κρατούν τα κλειδιά για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και τη συνέχιση της παραμονής της στο ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.
Καθώς είναι αποκλεισμένη από τις κεφαλαιαγορές και αντιμετωπίζει μία απότομη μείωση των φορολογικών εσόδων, η Ελλάδα εκτιμάται ότι δεν θα έχει χρήματα στα μέσα ή τα τέλη Μαρτίου για να αποπληρώσει τα χρέη της, εάν δεν λάβει μέρος από τα τελευταία χρήματα του προγράμματος βοήθειας, κάτι που προϋποθέτει την ολοκλήρωση -ή τουλάχιστον την έναρξη- μεταρρυθμίσεων, στις οποίες λεκτικά είναι αντίθετη η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει το Reuters.
«Με τις άλλες επιλογές να είναι, όπως φαίνεται, κλειστές επί του παρόντος, η ΕΚΤ έχει κρίσιμο ρόλο για τη μοναδική άλλη δυνατότητα χρηματοδότησης του ελληνικού δημοσίου, που είναι η αύξηση του πλαφόν των 15 δισ. ευρώ στην έκδοση εντόκων γραμματίων του» προσθέτει το Reuters.
Πηγή που γνωρίζει τον τρόπο σκέψης της ΕΚΤ δήλωσε στο πρακτορείο ότι είναι «πολύ απίθανη» η αύξηση του πλαφόν για τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. «Αν και θέλουν να αποφύγουν να έχουν αποφασιστικό ρόλο στη μοίρα της Ελλάδας, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ φοβούνται ότι η χώρα μπορεί να σκοντάψει σε μία έξοδο από την Ευρωζώνη από ατύχημα, αν χρεοκοπήσει ελλείψει εναλλακτικού σχεδίου» σημειώνει το δημοσίευμα.
Τα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ, που υποστηρίζουν τη σκληρή γραμμή, εκνευρίζονται με την Ελλάδα και την εξάρτησή της από τη χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας, με κάποια από αυτά να επιθυμούν τον περιορισμό της χρηματοδότησης προς τη χώρα, ανεξάρτητα των συνεπειών, συνεχίζει το δημοσίευμα. «Θα συμφωνούσα με τη θεωρία, ότι αν απαλλαγείς από το χαλασμένο μήλο, τότε οι άλλοι θα είναι περισσότερο ευθυγραμμισμένοι» δήλωσε αξιωματούχος κεντρικής τράπεζας στο Reuters.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Το εντυπωσιακό γκολ που πέτυχε ο Χρήστος Τζόλης σε φιλικό (vid)
- Στενά του Ορμούζ: Η Ευρώπη εξετάζει προτάσεις για την επιβολή τελών πλοήγησης υπό όρους
- Θεσσαλονίκη: Δίωξη για 5 κακουργήματα στους συλληφθέντες για τον θάνατο της Β. Νέστορα – Διώκονται και για τρομοκρατική οργάνωση
- Φωτιά στο Θριάσιο Νοσοκομείο – Εκκενώθηκε το ισόγειο
- Το στοίχημα του καλοκαιριού για τις εκπτώσεις και ο στόχος των 7 δισ. ευρώ
- Το δίλημμα του Λανουά και η αγωνία των ΕΠΟ, ΚΕΔ
- Άργος: Η στιγμή των πυροβολισμών κατά του 20χρονου από αστυνομικούς – Συγκλονίζει το ηχητικό ντοκουμέντο
- Οι Bone Thugs-N-Harmony απέκτησαν αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442