Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σύγχυση μεταξύ ΑΣΕΠ και κυβέρνησης για την κινητικότητα στο Δημόσιο

Σύγχυση μεταξύ ΑΣΕΠ και κυβέρνησης για την κινητικότητα στο Δημόσιο

Μπλέξανε τις… γραμμές τους το ΑΣΕΠ και το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ως προς το ζήτημα της κινητικότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται ακόμα σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Το ΑΣΕΠ ανακοίνωσε πίνακες με διαθέσιμους υπαλλήλους, ενώ το υπουργείο ανακοίνωση το «πάγωμά» τους.

Μπλέξανε τις… γραμμές τους το ΑΣΕΠ και το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ως προς το ζήτημα της κινητικότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται ακόμα σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Η κυβέρνηση λέει ότι «παγώνει» η διαδικασία της κινητικότητας στη δημόσια διοίκηση, που περιλαμβάνει και την έκδοση από το ΑΣΕΠ πινάκων διάθεσης προσωπικού. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ΑΣΕΠ είχε ενημερωθεί από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν. Μάλιστα, του είχαν ζητήσει να μην προχωρήσει περαιτέρω τις διαδικασίες για έκδοση πινάκων διάθεσης προσωπικού.

Εν όψει νομοθετικής ρύθμισης

Η ηγεσία του υπουργείου έχει δεσμευθεί ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση για την ανάκληση απολύσεων και επάνοδο των «διαθέσιμων» σε υπηρεσίες του δημοσίου τομέα: με κάλυψη οξυμένων -λόγω των μνημονιακών περικοπών- αναγκών σε συγκεκριμένους τομείς όπως είναι η Παιδεία, η Υγεία, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Μάλιστα, αρχές Φεβρουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος είχε θέσει ως χρονοδιάγραμμα για να φέρει στη Βουλή αυτή τη ρύθμιση τον ενάμιση μήνα. Βέβαια, αυτό είχε τεθεί προ της συμφωνίας της συγκυβέρνησης με την ΕΕ και τους άλλους «θεσμούς».

Όμως την Τετάρτη (25.2.2015) το ΑΣΕΠ, στο πλαίσιο της τρέχουσας διαδικασίας κινητικότητας του προσωπικού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ανακοινώσεις 8/2013 και 10/2014), ανακοίνωσε ότι το Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του φορέα προέλευσης, εξέδωσε νέους αλφαβητικούς πίνακες διάθεσης και νέους πίνακες υπαλλήλων που διατίθενται σε περισσότερες από μία θέσεις. Οι πίνακες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας εκδίδεται ανακοίνωση και από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο: «Σε συνέχεια της έκδοσης από το ΑΣΕΠ την 25η Φεβρουαρίου 2015 πινάκων διάθεσης προσωπικού, στο πλαίσιο της διαδικασίας της κινητικότητας, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε ότι κάθε περαιτέρω σχετική διαδικασία αρμοδιότητας της διοίκησης αναστέλλεται εν όψει επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης του ζητήματος».

Τρέχει η διαδικασία για το ΑΣΕΠ

Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) είναι Ανεξάρτητη Αρχή. Η κυβέρνηση ενημέρωσε το ΑΣΕΠ για τις επόμενες κινήσεις του και τη νομοθετική πρωτοβουλία που ετοιμάζει. Το ΑΣΕΠ δεν σταμάτησε τη διαδικασία ανάρτησης πινάκων – σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες λόγω μη καλής συνεννόησης. Όπως και αν είναι το ζήτημα, όπως έλεγαν κυβερνητικοί κύκλοι, «δεν μπορεί να επιβάλει κανείς τι θα πράξει μια ανεξάρτητη Αρχή».

Ωστόσο, όπως υπογράμμιζαν κύκλοι από το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου, η ανακοίνωση του κ. Κατρούγκαλου εκδόθηκε για να ξεκαθαρίσει ότι «η κινητικότητα με τον τρόπο που γινόταν τελείωσε».

«Πυροσβεστικά» μέτρα

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, η ηγεσία του υπουργείου επιχείρησε να καθησυχάσει τους δημοσίους υπαλλήλους. Ήδη είχε προκληθεί αναστάτωση στον χώρο της δημόσιας διοίκησης, καθώς η έκδοση πινάκων διάθεσης -δηλαδή η συνέχιση της διαδικασίας κινητικότητας- συνέπεσε με τη συμφωνία για την επέκταση της δανειακής σύμβασης που θέτει δεσμεύσεις.

«Πυροσβεστική» ήταν επί της ουσίας, ώστε να μην υπάρχουν συνειρμοί, η ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού σχετικά με την κινητικότητα και η δήλωσή του ότι «κάθε περαιτέρω σχετική διαδικασία αρμοδιότητας της διοίκησης αναστέλλεται εν όψει επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης του ζητήματος».

Βέβαια, η καρδιά του θέματος είναι αν και πότε θα έρθει στη Βουλή το σχέδιο νόμου το οποίο, κατά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, θα περιλαμβάνει ανάκληση των απολύσεων, αλλά και επάνοδο στο Δημόσιο όσων βρίσκονται ακόμα σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθώς και μια μίνι κινητικότητα για την κάλυψη των άμεσων αναγκών στον δημόσιο τομέα.

Παναγιώτα Μπίτσικα

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024