Aνάσα ρευστότητας που θα τονώσει τα ταμειακά διαθέσιμα και θα καλύψει βραχυπρόθεσμες ανάγκες αποτελούν τα περίπου 700 εκατ. ευρώ που θα δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος στο Ελληνικό Δημόσιο.

Η Τακτική Γενική Συνέλευση της Τράπεζας της Ελλάδος που συγκαλείται σήμερα στις 12 το μεσημέρι στο Κεντρικό Κατάστημα της τράπεζας θα εγκρίνει τη διάθεση καθαρών κερδών 654,5 εκατ. ευρώ , εκ των οποίων τα 641,2 εκατ. ευρώ αποτελούν μέρισμα που θα λάβει το Δημόσιο.΄

Παράλληλα, η Τράπεζα της Ελλάδος θα μεταφέρει στο Ελληνικό Δημόσιο έσοδα 50 εκατ. ευρώ περίπου από το χαρτοφυλάκιό της που σχετίζονται με το πρόγραμμα για τις αγορές τίτλων (Securities Markets Programme – SMP).

Εξάλλου, με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η ομιλία που θα κάνει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στις οικονομικές εξελίξεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ο κ. Στουρνάρας από το βήμα της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης αναμένεται να απευθύνει προειδοποιήσεις και συστάσεις τόσο για θέματα οικονομικής πολιτικής , όσο και για ζητήματα που σχετίζονται με την μακροπρόθεσμη ευστάθεια των τραπεζών.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ