Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Από τους Coldplay και τον Χάρι Πότερ, «εκλεκτή» στρατολόγος των τζιχαντιστών

Από τους Coldplay και τον Χάρι Πότερ, «εκλεκτή» στρατολόγος των τζιχαντιστών

Η οικογένεια της Ακσά Μαχμούντ έβλεπε στο πρόσωπό της μία ευφυή και δημοφιλή έφηβη που φρόντιζε τα μικρότερα αδέλφια της, την γιαγιά και τον παππού, στην κατοικία τους στη Γλασκώβη. Ήθελε να γίνει φαρμακοποιός ή γιατρός. Άκουγε Coldplay και διάβαζε τα βιβλία του Χάρι Πότερ. Η Ακσά έφυγε το Νοέμβριο του 2013 για τη Συρία, σήμερα είναι η Ουμ Λάιθ (Μητέρα του Λιονταριού), ενεργή στρατολόγος νεαρών τζιχαντιστριών με εμπλοκή κατά τα φαινόμενα στην εξαφάνιση των τριών κοριτσιών από τη Βρετανία...

Η οικογένεια Ακσά Μαχμούντ έβλεπε στο πρόσωπό της μία ευφυή και δημοφιλή έφηβη που φρόντιζε τα μικρότερα αδέλφια της, την γιαγιά και τον παππού, στην κατοικία τους στη Σκωτία. Ήθελε να γίνει φαρμακοποιός ή γιατρός. Άκουγε Coldplay και διάβαζε τα βιβλία του Χάρι Πότερ. Ζούσε σε εύπορη συνοικία της Γλασκώβης, φοίτησε σε κάποια από τα καλύτερα σχολεία.

Η 20χρονη σήμερα Ακσά έφυγε αθόρυβα το Νοέμβριο του 2013 για τη Συρία, παντρεύτηκε τζιχαντιστή και πλέον ακούει στο όνομα Ουμ Λάιθ (Μητέρα του Λιονταριού). Είναι από τις πιο ενεργητικές στρατολόγους νεαρών Βρετανίδων στις τάξεις των τζιχαντιστών, σύμφωνα με τις αρχές της Σκωτίας.

«Της λέγαμε αυτό δεν είναι το Ισλάμ, κάποιες από αυτές τις οργανώσεις [όπως η ISIS] δεν είναι Ισλάμ» δήλωσε ο πατέρας της Μουστάφα στο CNN. «Κάνουν λανθασμένα πράγματα τα οποία δεν εγκρίνουμε. Προφανώς, κανένας μουσουλμάνος δεν τα εγκρίνει» ανέφερε.

Οι αρχές εξετάζουν πιθανή εμπλοκή της Ακσά Μαχμούντ στην εξαφάνιση των τριών εφήβων που πέταξαν την περασμένη εβδομάδα κάτω από τη μύτη των βρετανικών Αρχών από το Γκάτγουϊκ προς την Κωνσταντινούπολη με τελικό προορισμό ως φαίνεται τα προπύργια της ISIS στη Συρία.

Αξιωματούχος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου δήλωσε ότι ένα από τα κορίτσια, η Σαμίνα Μπέγκουμ είχε στείλει μήνυμα μέσω Twitter σε μία γυναίκα στις 15 Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες πριν φύγουν από τη Βρετανία. Ο ίδιος δεν έδωσε το όνομα της γυναίκας στη δημοσιότητα.

Ειδικοί που καταγράφουν τη δραστηριότητα των τζιχαντιστών στο Διαδίκτυο, περιλαμβανομένης της Όντρεϊ Αλεξάντερ του Διεθνούς Κέντρου για τη Μελέτη της Ριζοσπαστικοποίησης με έδρα το Λονδίνο, έχουν αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη γυναίκα ως την Ακσά Μαχμούντ.

Πιστεύεται ότι σήμερα ζει στη Ράκα, ντε φάκτο πρωτεύουσα του αποκαλούμενου «Ισλαμικού Κράτους». Έχει παντρευτεί με τζιχαντιστή και ενεργεί ως «εικονική μητέρα» που προσφέρει ενίοτε αυστηρές συμβουλές σε όσες συντρόφους εμφανίζονται πρόθυμες να ακολουθήσουν τα βήματά της, γράφουν οι New York Times.

Καθώς οι οικογένειες των τριών εφήβων που έφυγαν από τη Βρετανία απηύθυναν δραματικές εκκλήσεις προς τα κορίτσια να επιστρέψουν στο σπίτι τους, η οικογένεια της Μαχμούντ εξέδωσε το Σαββατοκύριακο ανακοίνωση με αποδέκτη την Ακσά λέγοντας ότι είναι «γεμάτοι τρόμο και οργή» στη σκέψη ότι μπορεί να είχε ρόλο στη στρατολόγηση των κοριτσιών.

«Οι πράξεις σου είναι διεστραμμένες και μυσαρή διαστρέβλωση του Ισλάμ. Σκοτώνεις την οικογένειά σου κάθε μέρα. Σε εκλιπαρούν να σταματήσεις αν τους αγάπησες ποτέ» αναφέρει η ανακοίνωση της οικογένειας της Ακσά, την οποία ανέγνωσε στον Τύπο ο δικηγόρος τους.

Άλλη μία συμμαθήτρια των κοριτσιών στο σχολείο τους Bethnal Green Academy στο ανατολικό Λονδίνο είχε επιβιβαστεί σε πτήση των Τουρκικών Αερογραμμών τον Δεκέμβριο και πιστεύεται ότι βρίσκεται σήμερα στη Συρία. Τότε τα τρία κορίτσια είχαν ανακριθεί από την αστυνομία σε σχέση με την εξαφάνισή της.

Όπως εκείνες, «η Ακσά ήταν πολύ ευφυής, δημοφιλής, κεφάτη, καλή και στοργική» δήλωσε ο Αμμέρ Ανουάρ, δικηγόρος της οικογένειάς της πίσω στη Γλασκώβη. Όμως το Ισλαμικό Κράτος την μετέτρεψε «στο κορίτσι της αφίσας στη Βρετανία για στρατολόγηση» ανέφερε.

Η οικογένειά της υποστηρίζει πως ουδείς είχε αντιληφθεί τη ριζοσπαστικοποίησή της.

Κανένα από τα μέλη της οικογένειας δεν φορούσε μαντήλα. Ωστόσο, μία ημέρα η Ακσά άρχισε να φορά χιτζάπ και να εκφράζεται με ολοένα και μεγαλύτερη οργή για τα γεγονότα στη Συρία.

«Όμως μπορείτε να πάτε σε οποιοδήποτε μουσουλμανικό σπίτι και να άκουσε παρόμοια επιχειρήματα» ανέφερε ο δικηγόρος της οικογένειας τονίζοντας: «Είναι αυτοί οι νέοι άνθρωποι που είναι αρεστοί, έξυπνοι, που σκέφτονται, είναι στοργικοί, που είναι επιρρεπής στη ριζοσπαστικοποίηση» ανέφερε. Όχι οι περιθωριοποιημένοι.

Όταν δεν λαμβάνουν ικανοποιητικές, επαρκείς απαντήσεις από την οικογένειά τους, το σχολείο ή το τοπικό τέμενος, στρέφονται συχνά στο Διαδίκτυο.

Περίπου 550 Βρετανίδες βρίσκονται ανάμεσα σε 550 γυναίκες από τη Δύση που πιστεύεται ότι ενταχθεί στους κόλπους των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ. Οι γυναίκες που φθάνουν στα προπύργια των τζιχαντιστών είναι συνήθως μικρότερης ηλικίας από τους άνδρες, σύμφωνα με τον Ρος Φρέντε του εδρεύοντος στο Λονδίνο Ινστιτούτου Στρατηγικού Διαλόγου, ερευνητικού οργανισμού που μελετά τον εξτρεμισμό.

Όπως το βλέπουν οι τζιχαντιστές, «μία 15χρονη κάνει για καλή νύφη». Αντίθετα, ένας 14χρονος είναι λιγότερο χρήσιμος στη μάχη.

Γυναίκες που εντάσσονται στο Ισλαμικό Κράτος επιχειρούν να πείσουν άλλες γυναίκες να παντρευτούν τζιχαντιστές και να τις βοηθήσουν να οικοδομήσουν μία νέα, οπισθοδρομική ισλαμική κοινωνία. Η Ακσά Μαχμούντ έχει αναδειχθεί σε μία από τις πιο ενεργές στρατολόγους στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με κέντρο SITE που καταγράφει την online δραστηριότητα των τζιχαντιστών.

Μέσω του μπλογκ της στο Tumblr και πλήθους μηνυμάτων στο Twitter έχει επιχειρήσει να παρακινήσει σε τρομοκρατικές επιθέσεις σε χώρες της Δύσης, ενώ αναρτά και μηνύματα με συμβουλές, προτροπές και προειδοποιήσεις προς γυναίκες: από το να πάρουν μαζί τους ζεστά ρούχα για τους σκληρούς χειμώνες της Συρίας έως το ακόλουθο:

«Αδελφές, σας παρακαλώ για χάρη του Αλλάχ επικοινωνήστε με τις αδελφές που είναι online αντί να προσεγγίζετε τους αδελφούς. Να γνωρίζετε επίσης το γεγονός ότι πολλοί αδελφοί με τους επικοινωνείτε και συνομιλείτε είναι παντρεμένοι. Να έχετε κάποιον αυτοσεβασμό και μην κλείνετε σπίτια :)»

Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024