Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ένοχο για πέντε επιπλέον ασθένειες το κάπνισμα

Ένοχο για πέντε επιπλέον ασθένειες το κάπνισμα

Πέντε παθήσεις που μέχρι πρότινος δεν σχετίζονταν με το κάπνισμα, τώρα πλέον θεωρείται ότι προκαλούνται απ’ το τσιγάρο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Πέντε παθήσεις που μέχρι πρότινος δεν σχετίζονταν με το κάπνισμα, τώρα πλέον θεωρείται ότι προκαλούνται απ’ το τσιγάρο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine.

Ως γνωστό, το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί συνολικά 21 παθήσεις, περιλαμβανομένων 12 μορφών καρκίνου, έξι κατηγοριών καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και πνευμονία.

Και τώρα, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον δημοσιεύουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, το κάπνισμα προκαλεί σημαντική αύξηση του κινδύνου λοίμωξης, νεφρικής νόσου, εντερικής νόσου, καθώς και καρδιακών και πνευμονικών παθήσεων που μέχρι πρότινος δεν αποδίδονταν στον καπνό.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα, άνδρες και γυναίκες, 55 ετών και άνω, τα οποία είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για δέκα χρόνια. Κατά τη διάρκεια της μελέτης απεβίωσαν πάνω από 180.000 άτομα.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι, ο αριθμός των ανθρώπων που κάθε χρόνο πεθαίνουν λόγω του καπνίσματος, παγκοσμίως, είναι υποτιμημένος. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο έξι εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωής τους λόγω του καπνίσματος, ενεργού και παθητικού.

Όμως, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον πιστεύουν ότι το νούμερο θα πρέπει να αναθεωρηθεί προς τα επάνω, αν συνυπολογιστούν και οι θάνατοι από τις πέντε επιπλέον παθήσεις που θεωρούν ότι σχετίζονται άμεσα με το τσιγάρο.

«Επιπλέον 780.000 άνθρωποι, παγκοσμίως, πεθαίνουν από τις επιπτώσεις του καπνίσματος, κάθε χρόνο. Πολλοί από τους επιπλέον αυτούς θανάτους αποδίδονται σε ασθένειες που μέχρι πρότινος δεν είχαμε επαρκείς αποδείξεις ότι προκαλούνται από το κάπνισμα», εξηγεί ο Δρ Έρικ Τζέικομπς συγγραφέας της μελέτης.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι οι ενεργοί καπνιστές είχαν σχεδόν τριπλάσια θνησιμότητα από τους μη καπνιστές. Συγκεκριμένα, το κάπνισμα διπλασίαζε τον ατομικό κίνδυνο θανάτου από αρκετές αιτίες, περιλαμβανομένης της νεφρικής ανεπάρκειας, της εντερικής ισχαιμίας, της υπερτασικής καρδιοπάθειας, των λοιμώξεων και διαφόρων αναπνευστικών νοσημάτων, εκτός της ΧΑΠ.

Επίσης, οι καπνιστές είχαν εξαπλάσιο κίνδυνο θανάτου από μια σπάνια πάθηση που προκαλείται από ανεπαρκή αιματική ροή στο έντερο.
Όμως, ο κίνδυνος για κάθε μια απ’ τις προαναφερόμενες παθήσεις μειωνόταν μετά την διακοπή του καπνίσματος.

Σχολιάζοντας την μελέτη ο Δρ Μπράιαν Κάρτερ, επιδημιολόγος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας που χρημαδότησε την έρευνα σημειώνει ότι «η επιδημία του τσιγάρου καλά κρατεί και θα πρέπει να εκτιμήσουμε πως το κάπνισμα κάνει κακό στην κοινωνία, ώστε να ενισχύσουμε τις πολιτικές προστασίας της δημόσιας υγείας».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Τρομάζει» η Team USA, διέλυσε τους Σέρβους σε φιλικό (79-105)

Παίζοντας όσο χρειάστηκε, η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ επιβλήθηκε εύκολα της Σερβίας με 105-79 σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024