Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαφοροποιείται ο Γκάμπριελ από τον Σόιμπλε και τον «μαζεύει»

Διαφοροποιείται ο Γκάμπριελ από τον Σόιμπλε και τον «μαζεύει»

Σε άλλη γραμμή από αυτή του Σόιμπλε κινείται ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χαρακτηρίζοντας ως θετικό πρώτο βήμα το ελληνικό αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης και τονίζοντας ότι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει κανείς και να πει «ναι» ή «όχι». Έντονη και η αντίδραση των Πρασίνων που χαρακτηρίζουν «αυθάδη» την απόρριψη της ελληνικής πρότασης από τον Σόιμπλε.

Σε άλλη γραμμή από αυτή του Σόιμπλε κινείται ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, χαρακτηρίζοντας ως θετικό πρώτο βήμα το ελληνικό αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης και τονίζοντας ότι είναι «πολύ νωρίς» να μιλήσει κανείς και να πει «ναι» ή «όχι».

Οι δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, Μάρτιν Γέγκερ, προκάλεσαν «γκρίνιες» και στο γερμανικό εσωτερικό μέτωπο, καθώς και στον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Είμαι ικανοποιημένος που η Ελλάδα αποφάσισε να ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί ένα νέο πρόγραμμα» είπε ο Γκάμπριελ. «Προτείνω να μην σπεύδουμε να απαντήσουμε «ναι» ή «όχι»» τόνισε.

Ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας δήλωσε ότι το ελληνικό αίτημα είναι το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η «νέα στάση της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως πρώτο βήμα για διαπραγματεύσεις και δεν θα πρέπει να απορρίπτεται εξαρχής δημοσίως» είπε ο Γκάμπριελ.

Θα έπρεπε, τόνισε ο κ. Γκάμπριελ, να δώσουμε στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον χρόνο και την δυνατότητα για σοβαρές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και μόνο μετά να αξιολογήσουμε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

«Είναι ακόμα πολύ νωρίς» εκτιμά ο Γκάμπριελ.

Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών για την δημοσιονομική πολιτική Λόταρ Μπίντινγκ καλωσόρισε την «υποχώρηση», όπως είπε, της ελληνικής κυβέρνησης και έκανε λόγο για «δείγμα επιστροφής στην Αθήνα της λογικής και της αξιοπιστίας απέναντι στις συμφωνίες».

Το SPD «θα μπορούσε να στηρίξει στην Βουλή σε μια παράταση μιας ελαφράς διαφοροποίησης του ισχύοντος προγράμματος βοήθειας για την Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Μπίντινγκ και πρότεινε σε αυτή τη βάση το Eurogroup να σκεφθεί εκ νέου πώς θα χαλαρώσει λίγο το βάρος για την Ελλάδα.

Μια πιθανότητα θα ήταν να μειωθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα στους προϋπολογισμούς του 2015 και 2016.

Πράσινοι: Αυθάδης η απόρριψη από τον Σόιμπλε

Την έντονη αντίδρασή τους έσπευσαν να εκφράσουν και οι Πράσινοι, χαρακτηρίζοντας ως «αυθάδη» την απόρριψη του ελληνικού αιτήματος από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.

«Η αυθάδης απόρριψη του ελληνικού αιτήματος από τον Σόιμπλε μπλόκαρε τη λύση» είπε ο επικεφαλής του τομέα των Οικονομικών Σβεν Γκίεγκολντ.

Ο ίδιος τόνισε στο Twitter ότι η ελληνική επιστολή αποτελεί σωστή βάση για διαπραγματεύσεις.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής του SPD στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν, έγραψε στο Twitter ότι «ο Σόιμπλε δεν θα πρέπει πια να μπλοκάρει τις λύσεις».

Συμμάχους, πάντως, βρήκαν οι ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών στους Χριστιανοδημοκράτες, με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χέρμπερτ Ρόιλ να τονίζει ότι «χωρίς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων δεν μπορεί να υπάρξει επέκταση του προγράμματος».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024