Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δεν αποσύρουμε ακόμα τα βαρέα όπλα, λέει το Κίεβο

Δεν αποσύρουμε ακόμα τα βαρέα όπλα, λέει το Κίεβο

Τουλάχιστον πέντε ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 21 έχουν τραυματιστεί σε επιθέσεις φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, οπότε τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία. Οι Ένοπλες Δυνάμεις του Κιέβου δηλώνουν ότι δεν είναι έτοιμες να αποσύρουν τα βαρέα όπλα τους, όπως είχε συμφωνηθεί στο Μινσκ. Από την πλευρά τους, οι φιλορώσοι δηλώνουν έτοιμοι να αποσύρουν τα βαρέα όπλα εάν κάνει το ίδιο και το Κίεβο. Την ίδια ώρα, η ΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα νέα λίστα προσώπων-οργανισμών που μπαίνουν στο «κάδρο» των κυρώσεων.

Τουλάχιστον πέντε ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και 21 έχουν τραυματιστεί σε επιθέσεις φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία από τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, οπότε τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία.

Η Ουκρανία σέβεται πλήρως την εκεχειρία, αλλά έχει δεχθεί «112 επιθέσεις τις τελευταίες 24 ώρες» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν από τη Σόφια όπου πραγματοποιεί επίσκεψη.

«Εμείς και οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σεβόμαστε πλήρως την εκεχειρία, ωστόσο δυστυχώς, ως απάντηση, δεχθήκαμε 122 επιθέσεις τις τελευταίες 24 ώρες από τους τρομοκράτες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ» τόνισε διευκρινίζοντας ότι οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με όλμους και ρουκέτες Γκραντ.

Την ίδια ώρα στο Κίεβο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού δήλωσε ότι «επί του παρόντος» δεν τίθεται θέμα για τον ουκρανικό στρατό να αρχίσει (όπως έχει προγραμματιστεί) την απόσυρση των βαρέων όπλων από τη γραμμή του μετώπου, καθώς οι φιλορώσοι αντάρτες συνεχίζουν τις επιθέσεις τους.

«Δεν τίθεται θέμα επί του παρόντος απόσυρσης των βαρέων όπλων. Πώς είναι δυνατόν να αποσύρουμε τα όπλα αν οι αντάρτες συνεχίζουν να μας επιτίθενται κάνοντας χρήση αρμάτων μάχης και να ανοίγουν πυρ εναντίον μας συνεχώς;» δήλωσε ο Βλαντισλάβ Σελεζνιόφ.

Ο ηγέτης των φιλορώσων ανταρτών,Ντένις Πουσίλιν, δήλωσε -σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax- ότι οι αυτονομιστές είναι έτοιμοι να αποσύρουν τα βαρέα όπλα, μόνο εάν κάνει το ίδιο και το Κίεβο.

Η συμφωνία στο Μινσκ ορίζει ότι ο ουκρανικός στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές θα πρέπει να αρχίσουν να αποσύρουν το πυροβολικό και άλλα μεγάλου διαμετρήματος οπλικά συστήματα 48 ώρες μετά την έναρξη της εκεχειρίας.

Μάλιστα, το Κίεβο απέρριψε πρόταση των φιλορώσων αυτονομιστών να δημιουργηθεί ένας ασφαλής διάδρομος για να αποχωρήσουν οι ουκρανικές δυνάμεις από το Ντεμπάλτσεβε.

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού είπε ότι η πόλη είναι υπό τον έλεγχο του Κιέβου. «Υπάρχουν οι συμφωνίες του Μινσκ, σύμφωνα με τις οποίες το Ντεμπάλτσεβε είναι δικό μας. Δεν θα υποχωρήσουμε» είπε.

Γερμανία: Ανησυχία για τις μάχες στο Ντεμπάλτσεβε

Εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ είπε τη Δευτέρα ότι αν και η εκεχειρία μοιάζει να τηρείται «σε γενικές γραμμές», οι συνεχιζόμενες μάχες στην πόλη Ντεμπάλτσεβε αποτελούν πηγή ανησυχίας.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στίβεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι είναι σημαντικό να γίνει η απόσυρση των βαρέων όπλων την Τρίτη, όπως συμφωνήθηκε στο Μινσκ.

Νέα πρόσωπα στη «μαύρη λίστα» της ΕΕ

Την ίδια ώρα, η ΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα νέα λίστα προσώπων-οργανισμών που μπαίνουν στο «κάδρο» των κυρώσεων.

Στη λίστα περιλαμβάνονται δύο ρώσοι αναπληρωτές υπουργοί Άμυνας.

Τα ονόματα των Αρκάντι Μπάκιν και Ανατόλι Αντόνοφ, πρώτου αναπληρωτή υπουργού και αναπληρωτή υπουργού Άμυνας αντίστοιχα, περιλαμβάνονται στη λίστα, καθώς τα πρόσωπα αυτά συμβάλλουν στην «υποστήριξη και ανάπτυξη ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία» σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Μόσχα θα απαντήσει «επαρκώς» στις νέες κυρώσεις, προσθέτοντας ότι τα νέα μέτρα δεν θα βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης της διαμάχης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024