Εικόνα εμπλοκής στο Eurogroup παρουσιάζει με non paper το Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που η συνεδρίαση είναι σε εξέλιξη.

Στο κείμενο επισημαίνεται ότι στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που δεν συνάδει με τα όσα έχουν συζητηθεί και συμφωνηθεί μέχρι σήμερα, ενώ γίνεται λόγος για «παράλογη και μη αποδεκτή επιμονή» ορισμένων κύκλων για την εφαρμογή του μνημονίου.

Υπό αυτά τα δεδομένα, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα, ξεκαθαρίζεται στο non paper. Πάντως οι Έλληνες αξιωματούχοι εξακολούθησαν να διαπραγματεύονται με τους ευρωπαίους εταίρους.

Συγκεκριμένα, το κείμενο αναφέρει:

«Στο Eurogroup παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη.

»Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους.

»Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα».

Τι αναφέρει το έγγραφο που απορρίπτει η Αθήνα

Για αποδοχή εξάμηνης τεχνικής παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος, μέσω υποβολής σχετικού αιτήματος, και για δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωσή του καλούσε την Ελλάδα το προσχέδιο που τέθηκε προς συζήτηση στο Eurogroup προκαλώντας την άμεση αντίδραση της Αθήνας που το απορρίπτει κάθετα, σύμφωνα με το Reuters. 

Στο εν λόγω προσχέδιο γίνεται λόγος και για χρήση «της υπάρχουσας ευελιξίας του υφιστάμενου προγράμματος».

Ειδικότερα, το προσχέδιο ανέφερε: «Το Eurogroup συνεχίζει να εκτιμά τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έχουν καταβληθεί από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία έτη. Κατά την προηγούμενη εβδομάδα, το Eurogroup και οι θεσμοί έχουν εμπλακεί σε έναν έντονο διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές. »

» Οι ελληνικές αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή τους δέσμευση για μία ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων που θα έχει ως στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης και τη διασφάλιση της σταθερότητας και ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Ειδικότερα, οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μακρόπνοες μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές αρχές διατήρησαν την αναμφισβήτητη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους. Οι ελληνικές αρχές θα κάνουν την πιο αποτελεσματική χρήση της συνεχιζόμενης πρόβλεψης της τεχνικής βοήθειας.»

» Συζητήσαμε τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στη βάση της διαβούλευσης που έγινε από τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές. Καλωσορίζουμε ότι σε ορισμένους τομείς οι ελληνικές προτεραιότητες πολιτικής μπορούν να συμβάλουν στην ενδυνάμωση και καλύτερη εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος οικονομικής βοήθειας».

Στη συνέχεια (όπως φαίνεται και στη φωτογραφία του κειμένου που ακολουθεί) στο προσχέδιο ακολουθούν ορισμένες σειρές που έχουν διαγραφεί με στυλό. Αυτές αναφέρουν ότι: «Οι ελληνικές αρχές έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψιν τα σχέδια της νέας κυβέρνησης».

Και συνεχίζει το κείμενο του προσχεδίου: «Σε αυτό το πλαίσιο, σκοπεύουμε να κάνουμε την καλύτερη χρήση της υπάρχουσας, ενσωματωμένης ευελιξίας του τρέχοντος προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές έδωσαν τη σταθερή τους δέσμευση πως θα αποφύγουν μονομερείς ενέργειες και θα συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους τους, ειδικά στο πεδίο της φορολογικής πολιτικής, των ιδιωτικοποιήσεων, των μεταρρυθμίσεων της αγοράς εργασίας, στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στις συντάξεις.»

» Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να εξασφαλίσουν πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και χρηματοδότηση προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους σύμφωνα με τους στόχους που συμφωνήθηκαν στο ανακοινωθέν του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Επιπλέον, οποιοδήποτε νέο μέτρο θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.»

» Σε αυτή τη βάση, οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεσή τους να ζητήσουν εξάμηνη τεχνική παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ως ένα ενδιάμεσο βήμα. Αυτό θα δώσει το χρόνο (θα γεφυρώσει το χρόνο) που χρειάζονται οι ελληνικές αρχές και το Eurogroup για να εργαστούν πάνω σε μία επόμενη συμφωνία. Συμφωνήσαμε επίσης πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του στη νέα αυτή συμφωνία. Το Eurogroup διάκειται ευνοϊκά απέναντι σε ένα τέτοιο αίτημα από τις ελληνικές αρχές.»

»Επιπροσθέτως, πληροφορηθήκαμε από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πως θα ήταν συνετό να επεκτείνουμε κατά έξι μήνες τη διαθεσιμότητα των ομολόγων του EFSF στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup είναι θετικό απέναντι σε μία τέτοια παράταση. Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας, το EFSF μπορεί να κάνει τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Το Eurogroup τονίζει ότι αυτά τα κεφάλαια μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το κόστος εξυγίανσης και μπορούν μόνο να αποδεσμευθούν στη βάση μίας αξιολόγησης από τους θεσμούς και μίας απόφασης του Eurogroup.»

» Παραμένουμε δεσμευμένοι στο να παράσχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα έως ότου ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές εφόσον τιμά τις δεσμεύσεις της εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου».

Αυτό είναι το κείμενο

Έντονο παρασκήνιο με συνεχείς διαβουλεύσεις

Σημειώνεται ότι συνάντηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών είχε ξεκινήσει.

Νωρίτερα, απαισιόδοξος για κατάληξη σε συμφωνία σχετικά με την Ελλάδα στο Eurogroup δήλωσε ο Β.Σόιμπλε. Προσερχόμενος στο Eurogroup και μετά τη δήλωσή του ότι λυπάται τους Έλληνες, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Όσο η Αθήνα δεν θέλει ένα πρόγραμμα δεν έχω να σκεφτώ επιλογές».

Αυστηρές και αιχμηρές δηλώσεις έγιναν και από άλλους υπουργούς Οικονομικών που συνέστησαν παράταση του ισχύοντος προγράμματος.

Διαβάστε αναλυτικά: Σόιμπλε: Όσο η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα, δεν έχω να σκεφτώ επιλογές – Αυστηρές δηλώσεις και από άλλους υπουργούς Οικονομικών

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr