Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί σας βοηθά να χάσετε τα περιττά κιλά

Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί σας βοηθά να χάσετε τα περιττά κιλά

Το κόκκινο κρασί μπορεί να συντελέσει στην καύση του λίπους και να βελτιώσει παθήσεις όπως η λιπώδης ηπατοπάθεια, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Nutritional Biochemistry.

Το κόκκινο κρασί μπορεί να συντελέσει στην καύση του λίπους και να βελτιώσει παθήσεις όπως η λιπώδης ηπατοπάθεια, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Nutritional Biochemistry.

Προτείνουν μάλιστα σε όσους θέλουν να χάσουν τα περιττά κιλά ή να έχουν πάντα υπό έλεγχο το βάρος τους να πίνουν ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ή ακόμα και χυμό από κόκκινα σταφύλια.

Τονίζουν πάντως ότι, η κατανάλωση του κόκκινου κρασιού πρέπει να γίνεται με μέτρο και συχνότητα αφού το ελλαγικό οξύ δεν είναι σε καμιά περίπτωση θαυματουργή θεραπεία.

Οι ερευνητές του Κολεγίου Γεωργικών Επιστημών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, προέβησαν στις παραπάνω συστάσεις αφού παρατήρησαν ότι μια χημική ουσία της κόκκινης αμπέλου, το ελλαγικό οξύ, επιβραδύνει δραματικά την ανάπτυξη των υπαρχόντων λιποκυττάρων και τον σχηματισμό νέων, ενώ ενισχύει τον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων στα ηπατικά κύτταρα.

Ο Δρ Νηλ Σάι και οι συνεργάτες του εξέθεσαν ανθρώπινα ηπατικά και λιπώδη κύτταρα που είχαν καλλιεργηθεί σε εργαστηριακό περιβάλλον σε εκχυλίσματα τεσσάρων φυσικών χημικών ουσιών που εμπεριέχονται στην ποικιλία Muscadine, μια τοπική ποικιλία βαθυκόκκινων σταφυλιών που ευδοκιμεί στις ΗΠΑ.

«Ενισχύοντας την καύση του λίπους, ειδικά στο ήπαρ, τα χημικά αυτά συστατικά έχουν την δυνατότητα να βελτιώσουν την ηπατική λειτουργία των υπέρβαρων ανθρώπων. Αν μπορούσαμε να αναπτύξουμε μια διατροφική στρατηγική για τη μείωση της συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ με απλά τρόφιμα όπως τα σταφύλια, τότε αυτό θα ήταν ένα πραγματικά αισιόδοξο νέο», σχολιάζει ο Δρ Σάι.

Οι ερευνητές σίτισαν μερικά ποντίκια με τροφή που περιείχε κατά 10% λίπος και μια άλλη ομάδα με τροφή που περιείχε 60% λίπος, δηλαδή μια διατροφή που σ’ έναν άνθρωπο θα προσέθετε περιττά κιλά.

Επίσης κάποια από τα πειραματόζωα πήραν και εκχύλισμα σταφυλιού για δέκα εβδομάδες. Η ποσότητα ήταν ίση με ενάμιση φλιτζάνι σταφύλια την ημέρα.

«Τα ποντίκια που έκαναν διατροφή με πολλά λιπαρά φυσικά εκδήλωσαν λιπώδη ηπατοπάθεια και διαβητικά συμπτώματα, όπως συμβαίνει και σε πολλά υπέρβαρα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή. Αλλά τα τροφαντά πειραματόζωα που πήραν και το εκχύλισμα σταφυλιού συσσώρευσαν λιγότερο λίπος στο ήπαρ και είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα» εξηγεί ο ερευνητής.

Το ελλαγικό οξύ απεδείχθη ως το μυστικό της επιτυχίας του πειράματος, καθώς μείωνε τα επίπεδα του σακχάρου των παχύσαρκων τρωκτικών σχεδόν στα επίπεδα των αδύνατων ποντικιών που έκαναν φυσιολογική διατροφή.

Βέβαια, οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν προέκυψαν απτές αποδείξεις ότι η επίδραση αυτή συντελεί τελικά και στην απώλεια βάρους. Μας συμβουλεύουν πάντως όταν ψωνίζουμε να επιλέγουμε συγκεκριμένα τρόφιμα που αποδεδειγμένα μπορούν να συμβάλλουν στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024